İttifaka son rötuş

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Külliye’de MHP lideri Bahçeli’yi kabul etti. 45 dakikalık görüşmede ittifaka son rötuşlar verildi. Erdoğan görüşme öncesi yaptığı konuşmada ise Bahçeli’ye teşekkür ederken, “İşbirliğinin ülkemiz ve milletimiz için hayırlara vesile olmasını Allah’tan niyaz ediyorum” dedi.

Yeni Şafak Fazlı Şahan
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile MHP Genel Başkanı Bahçeli Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde bir araya geldi.

AK Parti ve MHP arasındaki ittifak çalışmalarında gelinen noktayı değerlendirmek için dün Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde bir araya geldi. Erdoğan ve Bahçeli, 45 dakika süren seçim ittifakı için iki partinin katılımıyla oluşturulan komisyonun çalışmasını değerlendirerek, son şekil verilmesini görüştü.

26 MADDELİK TEKLİF

Zirveye katılan Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, görüşmeden tam mutabakat çıktığını açıkladı. AK Parti ve MHP’nin kurduğu Milli Mutabakat Komisyonu’nun 9 toplantı yaptığını ve toplamda 22 saat 45 dakika görüşme gerçekleştirdiklerini belirten Şentop, çalışmaların her aşamasında, genel başkanlara bilgi verdiklerini ifade etti. Şentop, şöyle devam etti: “Onlar zaten konuya vakıftılar fakat son noktayı koyması gerekiyordu. Bugünkü toplantı o mahiyette bir toplantıydı. Metinler üzerinde görüşmeler yapıldı ve tam bir mutabakatla bütün hususlar netliğe kavuşturuldu. Bir iki gün teknik düzenlemeler üzerinde çalıştıktan sonra, 26 maddelik kanun teklifini, çarşamba günü TBMM Başkanlığına sunacağız.”

İRADE SANDIĞA YANSIYACAK

Düzenlemenin oy kullanmayı kolaylaştıran, seçmen iradesinin sandığa yansımasını ve sonuç vermesini sağlayacak hükümler içerdiğini belirten Şentop şunları kaydetti: Metnin içerisinde seçim ittifakı ile ilgili düzenlemeler de var. Bu konuda kanunlarda bulunan yasaklama hükümlerini kaldırdık. Partiler arasında seçim ittifakı yapıldığı takdirde bunun nasıl yapılacağına dair temel düzenlemeler getirdik. Bu düzenlemeye göre, isteyen partiler ittifak yapabilirler. AK Parti-MHP ittifakı olabileceği gibi, başka partiler de bu düzenlemelere göre ittifak yapabilirler. Biz seçim kanununda objektif, soyut düzenleme yapıyoruz.

Yerel seçimi kapsamıyor

MHP’li Mustafa Kalaycı da komisyonun hazırladığı metnin Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MHP lideri Bahçeli tarafından onaylandığını ifade etti. “Tam mutabakat sağlandı, herhangi bir tereddüdümüz yok” diyen Kalaycı düzenlemenin seçim güvenliği, seçim ittifakı ve Anayasa’ya uyum kapsamında Mahalli İdareler Seçim Kanunu ile ilgili olduğunu vurguladı. Kalaycı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Seçim ittifakı yapılmasının önünü açtık, hem Siyasi Partiler Kanununda hem de Milletvekili Seçimi Kanununda ittifakı yasaklayan maddeleri kaldırdık. Sadece AK Parti ve MHP için değil, tüm siyasi partiler için ittifak yapabilmenin önünü açtık. Demokratikleşme anlamında çok önemli bir adım atıldı. Yasakları kaldırdık. Kanun, ‘Müşterek liste veremez, bir parti başka bir partiyi destekleyemez’ diyor. Siyasi partilerden adaylıkta, yasaklayıcı hükümler vardı, istifa etme anlamında. O yasaklar tamamen kaldırıldı. Seçim ittifakının yapılabilmesine yönelik olarak kanunlarda gerekli düzenlemeler öngörüldü. Tüm yapılacak işlemler kapsamında, seçim ittifakının nasıl yapılacağı bütün kanunlardaki maddelere işlendi.” Kalaycı, ittifak düzenlemesinin yerel seçimleri kapsamadığını ifade etti.

GÜNDEM
Afrin’e gidin Osmanlı tokadını görün

GÜNDEM
En küçük taviz yok