İstanbul’u yanlış anlatıyorlar

Ünlü Fransız piyanist Nicolas Horvath, İstanbul’un çok önemli bir şehir olduğunu ve dünyada yanlış anlatıldığını belirterek, “Eğer anlatıldığı kadar çok sorun yaşanıyor olsaydı veya diktatörlük olsaydı o zaman kiliselere gitmek mümkün olmazdı. Sanat da müzik de olmazdı” dedi.

Yeni Şafak Haber Merkezi
Nicolas Horvath, İstanbul'da verdiği konserde, 20. yüzyılın en etkili bestecilerinden biri olarak kabul edilen Philip Glass'ın 80. doğum yılını kutlamak için ünlü bestecinin sevilen eserlerini yorumladı.

Konser için İstanbul’a gelen ünlü Fransız piyanist Nicolas Horvath, müzik kariyeri ve İstanbula dair düşüncelerini anlattı. Piyanoya aşık olduğunu ve çok küçük yaşlarda ailesinin müziğe yönlendirmesiyle çalmaya başladığını söyleyen Horvath, 14 yaşında katıldığı bir yarışma sayesinde keşfedildiğini ve eğitim için ABD’ye gittiğini anlattı. Ünlü piyanist, Amerika’daki okul arkadaşlarının seviyelerinin çok iyi olduğunu ve onlara yetişmek için saatler boyunca pratik yaptığını belirterek, "Öyle ki günde 10-14 saat çalışmaktan artık parmaklarım kanıyordu. Oradakiler çok iyiydi ve buna ulaşmam gerekiyordu. Bu eğitim hayatımı değiştirdi" diye konuştu.

ÇOK ÖNEMLİ BİR ŞEHİR

Türkiye’ye ikinci kez geldiğini ve çok sevdiğini söyleyen Horvath, "Çok fazla gezme şansım olmadı ama insanların çok rahat ve yaşam dolu olduğunu gördüm. İstanbul bence çok önemli bir şehir. Tıpkı Roma ve Kudüs gibi. Çünkü 3 bin yıldan daha eski ve Doğu ile Avrupa’nın merkezinde" diye konuştu.

"BUNLAR MÜMKÜN OLMAZDI"

Horvath, İstanbul’a geldiğinde çok eski tarihi binaları görmeyi hayal ettiğini dile getirerek şöyle devam etti: İstanbul'un her yerinde biraz tarih var. Camiler ve kiliseler yan yana. Fransa'da, 'Arap ülkesi olacak' endişesi var biliyorsunuz. Oysa burada her şey birbirine çok iyi entegre olmuş görünüyor. Mimari anlamda bakınca çok sayıda kilise var. Çok fazla bilgim olmadığı için yanlış bir şey söylemek istemiyorum ancak her şey ortada. Eğer anlatıldığı kadar çok sorun burada yaşanıyor olsaydı o zaman kiliselere de gitmek mümkün olmazdı. Kapalı olurdu. Sanat da müzik de Philip Glass müziği de olmazdı ya da buradaki gibi bir çağdaş sanat sergisi açılmazdı. Eğer söylendiği gibi bir diktatörlük söz konusu olsaydı, bütün bunlar mümkün olmazdı."