İstanbul'daki belediyeler yoksulların umudu oldu

İstanbul'daki belediyelerde kurulan birimlerde, yoksul vatandaşlara gıdadan giyime, ev eşyasından nakdi paraya, yakacak yardımından sağlık hizmetine kadar birçok alanda sosyal hizmet veriliyor. Bu hizmetler yardıma muhtaç vatandaşların yüzünü güldürüyor.

Yeni Şafak
İstanbul'daki belediyelerde sosyal hizmet politikalarıyla yardıma muhtaç vatandaşlara el uzatılıyor.

İstanbul'da belediyelerde kurulan birimlerde, yoksul vatandaşlara gıdadan giyime, ev eşyasından nakdi paraya, yakacak yardımından sağlık hizmetine kadar birçok alanda hizmet veriliyor. Özellikle Fatih, Esenler, Bağcılar gibi ilçelerde yardıma muhtaç vatandaşların yüzleri belediyelerin uyguladıkları sosyal politikalar ile gülüyor.

Ülke genelinde her yıl 12-18 Aralık'ta ilan edilen "Yoksullarla Dayanışma Haftası" ile toplumda yoksullukla ilgili farkındalık düzeyinin arttırılması, bireylerde yoksulluğa karşı yardım bilincinin geliştirilmesi amaçlanıyor.

Yoksullarla dayanışma kapsamında, çeşitli sivil toplum kuruluşlarının yanı sıra belediyelerin yıl boyunca yaptığı sosyal yardımlarla da bu durumun azaltılması hedefleniyor.

İstanbul'daki belediyelerin de bu alanda yürüttüğü çalışmalarla maddi durumu iyi olmayan vatandaşlara, ihtiyaç duydukları alanlarda hizmet sunuluyor.

İşte İstanbul'daki bazı belediyelerin uygulamaları:

"Butik Fatih'ten her yıl 3 bin kişi giyiniyor

Fatih Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü bünyesinde 2010 yılında açılan "Butik Fatih" mağazasına gelen maddi durumu iyi olmayan vatandaşlar giysi ihtiyaçlarını buradan temin edebiliyor. Orijinal ambalajındaki giysiler üretici firmalardan satın alınarak bu mağaza aracılığıyla ihtiyaç sahiplerine veriliyor. "Butik Fatih" her yıl, sosyal güvencesi olmayan 3 bin ihtiyaç sahibini giydirerek yüzlerini güldürüyor.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2017/12/17/12/28/resized_c12c8-af659d93fa.jpg

"Mutlu Evler Mutlu Yüzler" projesi kapsamında da Fatih'te ikamet eden maddi durumu iyi olmayan, şehit ve gazi aileleri başta olmak üzere, dul, yetim, yaşlı ve engellilerin evleri boyanarak, basit bakım ve onarımları yapılıyor. Belediyenin 2005 yılından itibaren düzenli olarak gerçekleştirdiği organizasyonda, 500 çocuk hastane ortamında sünnet ettiriliyor. Maddi imkanları kısıtlı olan çocukların sünnet kıyafeti de belediye tarafından karşılanıyor.

Arnavutköy'de faaliyetler 2 grupta toplanıyor

Arnavutköy Belediyesinin yoksullara yönelik faaliyetleri de sosyal hizmet ve sosyal yardımlar olarak, iki grupta toplanıyor. Sosyal yardımlar kapsamında, engellilere ve yaşlılara ilişkin minimum bakım ve rehabilitasyon standartları belirlenerek, evde bakım ve sağlık hizmetleri veriliyor. Haftanın 5 günü mahalle bazında 110 kişi, evde bakım hizmeti alıyor. Bunun yanı sıra 325 vatandaşa şeker ölçme, tansiyon ölçme, pansuman yapma gibi sağlık hizmeti sunuluyor.

Beyoğlu'nda ihtiyaç sahiplerinin yüzü 'Sosyal Market'le gülüyor

Beyoğlu Belediyesi'nin de sosyal belediyecilik alanında hayata geçirilen çok sayıda projesi bulunuyor. İlçede 2010 yılında kurulan Sosyal Market'te yiyecekten giyeceğe, temizlik malzemelerinden kişisel bakım ürünlerine kadar bin 700 çeşit ürün yer alıyor.

Sosyal Market'te ihtiyaç sahibi çocuklar da unutulmuyor. Her yıl yaklaşık 8 bin çocuğun ayakkabısından çorabına, pantolonundan gömleğine kadar tüm giyim ihtiyaçları yine Sosyal Market tarafından karşılanıyor.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2017/12/17/12/30/resized_f0510-d65f1b5dsd.jpg

Öte yandan Beyoğlu Belediyesi'nin "Muhtaç Er Ailesine Yardım Bürosu" ile ihtiyaç sahibi asker ailelerine maddi yardımda bulunuluyor. Bunların dışında ilçede yaşayan yaşlı ve bakıma muhtaç vatandaşlar için evde bakım hizmeti veriliyor. Her gün bin 500 ihtiyaç sahibi vatandaşın evine ücretsiz yemek servisi yapılıyor.

Bahçelievler'de 'BADE' sistemi ile el uzatılıyor

Bahçelievler Belediyesi Aile Destek Evi'nde de (BADE), ihtiyaç sahibi vatandaşların giyim ve ev eşyalarını temin etmesi sağlanıyor. Aile Destek Evi, hayırsever iş adamlarının vermiş olduğu birinci el ayni yardımları, ihtiyaç sahiplerine ulaştırmada köprü vazifesi görüyor. İkinci el giysi ve eşyaların da bakım ve temizliğini yaparak ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyor.Aile Destek Evi'nden 9 Haziran 2008 yılından 6 Aralık 2017 tarihleri arasında 136 bin 86 kişiye, 1 milyon 68 bin 131 parça kıyafet, ayrıca 4 bin 193 aileye 15 bin 637 parça eşya ve mobilya verildi.

Esenler'de 26 binden fazla kişi istihdam edildi

Esenler Belediyesi'nin işçi ve işvereni bir araya getiren Esenler Kariyer Merkezi ESKAM ile bugüne kadar 26 binden fazla kişi istihdam edildi. İlçedeki kronik yoksulluğa kalıcı çözüm getirmek için "kardeş aile" projesi hayata geçirildi. Proje kapsamında her bir yoksul aile için gönüllü bir kardeş aile belirlendi. Gönüllü ailelerin yardıma muhtaç ailelerin her türlü ihtiyacını karşıladığı projeden bugün itibariyle 90 aile yararlanıyor.

İlçedeki geçici yoksulların ihtiyaçları ise EDİM Hayır Market vasıtasıyla karşılanıyor. Sosyal Belediyecilik alanında "Türkiye Birincisi" olan proje kapsamında 2017 yılında 905 ihtiyaç sahibi aileye EDİM kart veriliyor. Proje kapsamında kartı ile EDİM Market'e giden vatandaş, ihtiyacına göre istediğini alabiliyor. EDİM, her 6 ayda bir güncelleniyor. ESKAM vasıtası ile kart sahibine üç ay sonra iş teklifinde bulunuluyor. İlk iş teklifini beğenmeyen vatandaşa, ikinci üç ayda ikinci kez iş teklifi yapılıyor. Bu teklifi de kabul etmezse kartı geri alınıyor.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2017/12/17/12/32/resized_72bbf-c5236913ed.jpg

Öte yandan Esenler Belediyesi'nin hayata geçirdiği "Kimsesizlerin Kimi" projesi kapsamında, 68 yaşlı evinde ziyaret ediliyor. Tek başına yaşayan yaşlıların anlık ihtiyaçlarını ve taleplerini karşılamak için evlerine "Hayat Butonu" bağlandı. Yaşlılar, hayat butonları sayesinde ESTİM Çağrı Merkezi ile anlık iletişim kurabiliyor.

Bağcılar Belediyesi 30 bin yoksulun elinden tuttu

Bağcılar Belediyesi, ilçedeki 22 mahallede Yaşama Destek Projesi, Hayır Çarşısı ve Gıda Yardımı, Alışveriş Kuponu ve iftar biletleriyle yardıma muhtaç kişilerin ev temizliğinden sağlık bakımına, yemekten alışverişe kadar birçok hizmeti ayağına götürüyor. 2017 yılı içinde sayıları 30 bini bulan yoksulun elinden tutularak ihtiyaçları giderildi. 11 yıl önce hizmete sunulan Yaşama Destek Projesi kapsamında kimsesi olmayan yardıma muhtaç 420 kişinin evinin temizliği aylık düzenli olarak yapılıyor. Bayram gibi özel günlerde de bu kişilerin saç tıraşı, sakal tıraşı ve tırnak bakımı gibi kişisel bakımları da yapılıyor. Bununla birlikte yine bakıma muhtaç kişilerin çamaşırları ile perdeleri yıkanıp ütüleniyor mutfakları ve banyoları baştan aşağı temizleniyor.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2017/12/17/12/33/resized_b8f70-d425cc75va.jpg

Küçükçekmece'de aşevi ile büyün yıl hizmet veriliyor

Küçükçekmece Belediyesi aşevi de ilçe sınırları içerisinde yaşayan yaşlı veya engelli kimseler ile varsa bu kimselerin bakımlarıyla ilgilenen yakınlarına bütün bir yıl boyunca günde iki öğün ve üç çeşit sıcak yemek ulaştırıyor. Yine yılın her günü açık yemekhane de ihtiyaç sahiplerine yemek ikram ediliyor.

Kadıköy'de belediyeden sosyal hizmet ağı

Kadıköy Belediyesi Sosyal Destek Hizmetleri Müdürlüğü tarafından birçok hizmet, ihtiyacı olan ailelere ulaştırılıyor. Kadıköy Belediyesi Sosyal Hizmet Merkezlerinde, yerinde sunulan psiko-sosyal destek hizmetleri, psikolojik danışmanlık, güçlendirme, bilinçlendirme ve bilgilendirme çalışmaları, rehabilitasyon hizmetleri, meslek edindirme kursları, eğitim faaliyetleri, sosyo-kültürel faaliyetler, istihdam danışmanlığı gibi hizmetlerle toplumun her kesiminden bireyin aktif ve üretken olarak yaşama katılmasını amaçlayan mesleki çalışmalar yürütülüyor.

Bu kapsamda sosyo-ekonomik ihtiyaç sahiplerine yönelik gıda, tıbbi medikal malzemeler, hasta yatağı, tekerlekli sandalye, bebek bezi, hasta bezi, ikinci el giysi, eğitim materyali gibi sunulan ayni destekler ile asker ailelerine yönelik sunulan nakdi destek hizmetleri bulunuyor.

Açık Gardırop ikinci el giysi mağazası ve "Anadolu’ya Yardım" biriminde de sosyal-ekonomik destek hizmeti kapsamında, kullanılabilir durumda olan ikinci el oyuncak, kitap ve giysiler, hibe eden bireylerden alınarak temizlendikten sonra, desteğe ihtiyacı olan bireylere ulaştırılıyor. Kadıköylü gönüllüler tarafından temin edilen oyuncak, kitap ve giysi türü ayni destekler ise Anadolu'ya gönderiliyor.

Maltepe'de sosyal hizmetlere büyük destek

Maltepe Belediyesi Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü tarafından da 2017 yılının 11 ayında, bin 533 aileye toplam 441 bin 900 lira nakit destek verildi. 2 bin 510 gıda kolisi yardımı yapılırken, 84 aileye medikal malzeme, 684 aileye de taziye hizmeti verildi. 85 bin 854 kişiye aş evinden sıcak yemek yardımı yapıldı. İkinci el eşya verilen aile sayısı 131, ikinci el kıyafet yardımı verilen kişi sayısı da bin 603'e ulaştı. Bin 482 kişiye evde kuaförlük hizmeti verilirken, 611 asker ailesine de yardım yapıldı.