İstanbul semalarında görülen gök taşı: Trabzon ve İstanbul'da görüntülenen gök taşı olayı farklı

Uzmanlar, İstanbul'da semalarında pazar günü görüntülenen ışın saçan cismin gök taşı olduğunu belirtti. İÜ Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Esenoğlu, "Gök taşının muhtemelen Trakya bölgesi, Bulgaristan veya Karadeniz’e uzun bir menzille düşmesi olasıdır" dedi. Esenoğlu, "İstanbul'da görüntülenen gök taşının oluşum nedeni kuyruklu yıldızdan değil, güneş sisteminden oluşan ufak bir gök taşıdır" şeklinde konuştu.

İstanbul semalarında vatandaşlar tarafından cep telefonu kamerası ile çekilen görüntüler heyecanlı anlar yaşatmıştı.

Dünyanın farklı yerlerine, farklı zamanlarda gök taşı düşmeye devam ederken, Türkiye'de Trabzon çevresinde gökyüzünü birkaç saniyeliğin aydınlatan ışık hüzmesinden bir gün sonra pazar akşamı İstanbul'da da aynı görüntüler amatör kameralarca kaydedildi.

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Astrofizik Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Hüseyin Esenoğlu, gök taşının dünyaya yıl içerisinde periyodik olarak düşebildiğini söyledi.

GÜNDEM
İstanbul semalarında meteor heyecanı

Dünyanın güneşin etrafındaki dolanımında güneş sistemini ziyaret eden kuyruklu yıldızların olduğunu belirten Esenoğlu, "Güneşin çekiminden dolayı kuyruklu yıldızlar ayrılırken tortu bırakıyorlar. Bu durum da gök taşının dünyaya yağmasına neden oluyor." dedi.

GÜNDEM
Türkiye'nin birçok noktasından görüldü: Heyecana neden oldu

Esenoğlu, şunları kaydetti:

GÜNDEM
Gök taşı olduğunu iddia ettiği taşları satışa çıkardı: Alıcısı çok olur kimseye kaptırma dediler

"Trabzon ve İstanbul'da görüntülenen gök taşı olayı farklı"

Normalde gök taşlarının mercimek küçüklüğünde olduğunu vurgulayan Esenoğlu, "Ama bu gök taşı biraz daha büyük ve farklı kimyasının ısınmayla tepkime göstererek içten yanmasıyla parlaklık artışı da göstermiş olabilir. İstanbul'da görüntülenen gök taşının oluşum nedeni kuyruklu yıldızdan değil, güneş sisteminden oluşan ufak bir gök taşıdır." dedi.

Esenoğlu, İstanbul'dan bir gün önce de Trabzon çevresinde bir gök taşının düşüşünün görüntülendiğini dile getirerek, Trabzon ile İstanbul'da görüntülenen gök taşı olayının farklı olduğunu ve dünyaya bir gün arayla birden fazla gök taşının düşmüş olabileceğini kaydetti.

"Gök taşları bilgi taşıdığı için önemli"

Esenoğlu, gök taşlarının güneş sisteminin derin yerlerinden geldiğini için bilgi taşıdığını ve önemli olduğunu ifade etti.

Normalde göktaşlarının yeryüzüne gece-gündüz sürekli düştüğünü aktaran Esenoğlu, sözlerini şöyle tamamladı: