İran İsrail'e neden karşılık vermiyor? Pezeşkiyan’ın açıklamaları soru işaretlerini büyütüyor

Hasan Nasrallah suikasti sonrası İsrail'e net bir karşılık veremediği için tepkilerin odağı haline gelen İran'ın Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan'dan dikkat çeken bir açıklama geldi. ABD ve Avrupa liderlerinin, İsmail Haniye suikastına misilleme yapılmaması durumunda Gazze’de ateşkes sağlanacağına dair kendilerine garanti verdiklerini öne süren Pezeşkiyan ancak bu vaadin yerine getirilmediğini belirtti. Pezeşkiyan’ın sözleri "Daha önceki saldırılarda da sözler mi verildi?" sorusunu gündeme getirdi. Tahran yönetimi daha önce de bir çok kez suikast ve saldırı düzenleyen Tel Aviv'e yönelik doğrudan bir hamlede bulunmamıştı.

Lokman Özdemir
Kasım Süleymani - İsmail Haniye - Hasan Nasrallah - Mesud Pezeşkiyan

Terör devleti 7 Ekim'den bu yana Gazze'de büyük bir soykırıma imza atarken şimdi de hedefine Lübnan'ı koydu.

23 Eylül'de Lübnan’ın güney şehirleri ile Bekaa ve Baalbek bölgelerine yönelik yoğun hava saldırıları gerçekleştirildi. Lübnan yetkililerine göre, 17 Eylül'de Hizbullah’a ait iletişim cihazlarının imha edilmesinden bu yana, aralarında 104 çocuk ve 194 kadının bulunduğu toplam 1052 kişi yaşamını yitirdi.

Hizbullah ağır kayıplar verdi

Hizbullah ile doğrudan savaş beklenirken katil İsrail ordusu Lübnan'ın başkenti Beyrut'taki Hizbullah hedeflerini tek tek vurdu. Bombardımanlarda çok sayıda sivil hayatını kaybederken Hizbullah ağır kayıplar verdi.

GÜNDEM
Hizbullah Hasan Nasrallah'ın öldürüldüğünü doğruladı

Nasrallah öldürüldü

Çağrı cihazları patlatılmıştı

Nasrallah'ın suikastının, 17 ve 18 Eylül tarihlerinde örgütün binlerce üyesine ait çağrı cihazları ve yüzlerce telsizin iki dalga halinde patlatılmasından yalnızca bir hafta sonra gerçekleşmesi ise dikkat çekti.

DÜNYA
İsrail'den Hizbullah'a saldırı: Çağrı cihazları bombaya nasıl dönüştü?

İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı Muhammed Cevad Zarif ise açıklamasında bulundu.

Pezeşkiyan'dan dikkat çeken savunma

7 Ekim'de Gazze'de başlayan soykırımdan itibaren Tel Aviv'e yönelik tehditler savuran ancak bir yıl geçmesine rağmen net bir hamlede bulunmayan İran tepkilerin odağı haline geldi.

Mesud Pezeşkiyan

Pezeşkiyan: Kandırıldık

Nasrallah suikastiyle Tahran yönetimine yönelik tepkiler artarken çiçeği burnunda 'dan dikkat çeken bir açıklama geldi.

Dün akşam gerçekleştirilen Bakanlar Kurulu toplantısında konuşan Mesud Pezeşkiyan, İsrail’in saldırılarının cevapsız bırakılmayacağını vadetti.

Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye'nin Tahran'da alçak bir suikastle şehit edilmesi sonrası İran'ın neden karşılık vermediğine değinen Pezeşkiyan, ABD ve Avrupa ülkerinin Gazze'de ateşkes sözü verdiğini iddia etti.

Pezeşkiyan "Şehit Haniye suikastına İran'ın yanıt vermemesi karşılığında ateşkes sözü veren ABD ve Avrupa ülkelerinin liderlerinin iddiaları tamamen yalandı. Bu tür suçlulara bir şans vermek, onları daha fazla suç işlemeleri için cesaretlendirmekten başka bir işe yaramayacaktır." ifadelerini kullandı.

Önceki saldırılarda da söz mü verildi?

Pezeşkiyan'ın İsrail'e neden saldırılmadığına yönelik Batı tarafından Gazze'de ateşkes sözü verilmesini öne sürmesi, 'daha önceki saldırılarda da sözler mi verildi? sorusunu akıllara getirdi.

İran hiç bir zaman net hamlede bulunmadı

Uzun yıllar boyunca Tel Aviv'e yönelik söylemleri tehditten öteye gidemeyen Tahran yönetimi daha önce de düzenlenen bir çok saldırı ve suikaste karşı net bir hamlede bulunmamıştı.

Kasım Süleymani

Süleymani suikasti

3 Ocak 2020'de, İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani, İsrail'in en büyük müttefiki ABD tarafından düzenlenen bir insansız hava aracı (İHA) saldırısında öldürüldü. Irak'ın başkenti Bağdat'taki havalimanı yakınlarında gerçekleşen saldırıda Süleymani, Iraklı Şii milis grubu Haşdi Şabi'nin üst düzey komutanı Ebu Mehdi el-Mühendis ile birlikte bir konvoyda seyahat ederken hedef alındı.

DÜNYA
Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin Bağdat’ta öldürüldü

Patlamada Süleymani ve el-Mühendis dahil olmak üzere toplam 10 kişi hayatını kaybetti.

Süleymani'nin ölümünün ardından İran'daki Cemkeran Camii'ne intikam anlamına gelen kırmızı bayrak asıldı. İran'da büyük yankı uyandıran suikast sonrası intikam yeminleri edilirken, Tahran sadece bazı ABD üslerine misilleme saldırıları düzenlemekle yetindi.

Şam Büyükelçiği yerle bir edilmişti

1 Nisan 2024'te İsrail, İran'ın Şam Büyükelçiliği kompleksinde bulunan konsolosluk binasına hava saldırısı gerçekleştirdi.

İran’ın Şam Büyükelçisi tarafından yapılan açıklamada, saldırı sonucunda yedisi İran Devrim Muhafızları Ordusu (IRGC) mensubu ve altısı Suriyeli olmak üzere toplam 13 kişinin yaşamını yitirdiği belirtildi.

Şam

Hayatını kaybedenler arasında, İran Devrim Muhafızları'nın yurtdışı operasyonlarından sorumlu Kudüs Gücü'nün önde gelen isimlerinden Tuğgeneral Muhammed Rıza Zahedi de bulunuyordu.

İran bu saldırı için suçladığı İsrail'e yönelik somut bir adım atmamıştı.

Cumhurbaşkanı Reisi'nin ölümü

19 Mayıs 2024 tarihinde İran Cumhurbaşkanı , zorlu hava koşulları nedeniyle Doğu Azerbaycan eyaletinde meydana gelen bir helikopter kazasında hayatını kaybetti. Kazada, Reisi'nin yanı sıra Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan da öldü. İran Genelkurmay Başkanlığı'nın yayınladığı rapora göre helikopter tüm uçuş boyunca önceden belirlenmiş rotasında seyretti ve rotadan hiç sapma olmadı.

İbrahim Reisi

Helikopter kazasının arkasında İsrail İstihbarat servisi Mossad'ın yer aldığı ve helikopter pilotunun Mossad ajanı olduğu iddiaları ortaya atılmıştı. İsrail istihbarat servisi MOSSAD İbrahim Reisi'nin videosunu paylaşarak 'The End' (Son) yazarak ölüm haberini duyurmuştu.

Israel War Room hesabından yapılan paylaşımlarda, helikopter kazasının ardından "Helikopter" emojisi kullanılarak İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopterinin düşmesiyle ilgili bir bağlantı kuruldu. Bu paylaşımlar, MOSSAD'ın helikopter kazasında parmağı olabileceği şüphesini güçlendirdi.

Haniye Tahran'da şehit edildi

Gazze'deki direnişin en önemli liderlerinden Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye, cumhurbaşkanı seçimini kazanan Mesud Pezeşkiyan'ın yemin törenine katılmak üzere bulunduğu Tahran'da suikastte uğradı.

Şehit İsmail Haniye - Mesud Pezeşkiyan

Haniye İran'ın başkenti Tahran'da ikamet ettiği konuta soykırımcı İsrail ordusunun düzenlediği hava saldırısında şehit düştü.

DÜNYA
Hamas lideri İsmail Haniye Tahran'da şehit edildi: İşte dakika dakika bölgede yaşanan gelişmeler

DÜNYA
İsrail Şam’da İran’ı vurdu: Konsolosluk binasına bombalı saldırıda 2’si general 7 İranlı öldü