Türkiye'de temaslarda bulunan İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Çavuşoğlu ile 15 Temmuz gecesi FETÖ tarafından gerçekleştirilen darbe girişiminde Meclis'in bombalanan yerlerinde incelemelerde bulundu ve yaşananlar hakkında bilgi aldı.
Gazetecilere açıklama yapan İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif de TBMM'yi ziyaret etmeyi bir görev olarak gördüğünü söyledi.
Ziyaretinin Türk halkının ve demokrasinin yanında olduklarını gösterdiğini belirten Zarif, "Türk halkının temsilcilerinin desteği, Cumhurbaşkanının yönlendirmesiyle ispat ettiler ki zorla, cebirle kesinlikle demokrasinin önüne geçilmez. Türk halkının sokaklara çıkması, halkın iradesinin bütün güçlerden üstün olduğunu bir kez daha gösterdi." diye konuştu.
Darbe girişimini ilk anlardan itibaren kınadıklarını vurgulayan Zarif, İran'ın Türk halkının ve Türk hükümetinin yanında olmaya devam edeceğini kaydetti.
"İddialar asılsız"
Bakan Çavuşoğlu, Zarif'i uğurladıktan sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Adil Öksüz ile Zekeriya Öz'ün yakalandığı iddialarının asılsız olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, "Şu anda bu bilgi doğru değildirdir ama değişik ihbarlar geliyor özellikle son iki gündür. Bunların hepsi değerlendiriliyor, arkadaşlarımız da yakından takip ediyor. Gürcü yetkililerle de yakın temas içindeyiz." ifadesini kullandı.
Her türlü detay, bilgi ve ihbarın titizlikle değerlendirildiğini dile getiren Çavuşoğlu, Öz ve Öksüz'ün daha önce gittikleri iddia edilen yerlerin kamera görüntülerinin de incelendiğini, ancak şu anda yakalanmalarının söz konusu olmadığını belirtti.
Bakan Çavuşoğlu, Gürcistan'da olabileceklerine dair bir şüphe olduğunu aktararak, "Daha önce biliyorsunuz Zekeriya Öz Gürcistan'a kaçmıştı. Gümrük kapısındaki kameralarda tespit edilmişti. Bazen Avrupa'ya gidip geldiği yönünde bilgiler var ama bize gelen her bilgi sadece bu ikisi için değil, diğer kaçanlarla ilgili her bilgiyi titizlikle inceliyoruz, takip de ediyoruz. Nereye kaçarlarsa kaçsınlar izlerini süreceğiz, mutlaka bulacağız." dedi.
Zarif ile Cuma namazını Millet Camisi'nde kıldıklarını ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da kendilerini öğle yemeğine davet ettiğini anlatan Çavuşoğlu, yemekte ikili konuları değerlendirdiklerini söyledi.
Siyasi, ticari, ulaşım, enerji, terörle mücadele, Suriye, Irak, Yemen, Körfez bölgesindeki sorunlara değindiklerini belirten Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Yaşadığımız coğrafyadaki sorunların çözümü konusunda esasen İran ve Türkiye önemli rol oynayabilir. Tüm bu konuları değerlendirdik. Suriye'ye özellikle odaklandık çünkü İran'ın da Suriye'de bir rolü var, bugüne kadar bizim de eleştirdiğimiz bir rol, bunu pozitif ve yapıcı bir role dönüştürmemiz lazım. Birçok konuda da hemfikiriz. Suriye'nin toprak bütünlüğü, sınır bütünlüğü, Suriye'de DAEŞ ve diğer terör örgütlerinin Suriye'den temizlenmesi, bundan sonra kapsayıcı bir hükümetin olması gibi birçok konuda hemfikiriz. Bugüne kadar Esad konusunda değişik fikirlerimiz vardı ama bunları da her zaman olduğu gibi konuşmaya devam edeceğiz ki bir kalıcı çözüm olsun. Yine ateşkes, aynı şekilde Cenevre'deki siyasi süreç ya da müzakerelerin devam etmesi konusunda hemfikiriz. Bazı konularda görüş ayrılığımız var ama çok konuda görüş birliğinin, esasen sonuç getirmediği sürece bir anlamı yok. Önemli olan sonucu alabilmek. Tüm bunları bugün değerlendirdik. Bundan sonra da yine yakın istişare içinde olmak konusunda hemfikir olduk."
Çavuşoğlu, "(İran ile tahkime gitmeden gaz fiyatında anlaşabiliriz) demiştiniz, anlaştınız mı?" sorusu üzerine, İran'in tahkim kararını verdiğini ifade etti.
İran ile Türkiye'nin iki kardeş, komşu ülke olduğunu, bu konularda tahkime gitmeden karşılıklı anlaşılabileceğini dile getiren Çavuşoğlu, "Tahkime gitmeye gerek yoktu. Tahkim Türkiye lehine karar verdi. Şimdi bu uygulanacak ama tahkime gitmeden de bu anlaşmaları yapabilmeliyiz. Yine gaz indirimi, fiyatlar konusunda İran'dan taleplerimiz de oldu." diye konuştu.
Mevlüt Çavuşoğlu, "Türk uçakları Suriye'de ortak operasyona girecek mi?" sorusuna ise bir heyetin Moskova'ya gittiği, dün bir görüşmenin olduğu yanıtını verdi. Suriye'de DAEŞ ile mücadelede hangi adımların atılacağı, herhangi bir kaza ya da olayın yaşanmaması konularında koordineli çalışmalar yapılması gerektiğine işaret eden Çavuşoğlu, "Tüm bu detayları askerlerimiz kendi arasında yine mekanizma içinde hep birlikte görüşmeye devam edeceğiz. Ortaya çıkan kararları paylaşırız." dedi.
ABD ziyareti
Bakan Çavuşoğlu, ABD'ye ne zaman gideceğine ilişkin soru üzerine de 22 Ağustos'ta ABD'den bir heyetin geleceğini, 23-24 Ağustos tarihlerinde toplantıların gerçekleştirileceğini anımsattı.
ABD'den üst düzey ziyaret de beklediklerini aktaran Çavuşoğlu, şu değerlendirmede bulundu:
"Tarihler konusunda önce bilgi verdik. Onların teklif ettiği, bizim de 'olur' dediğimiz tarihleri söyledik. Adalet Bakanlığımız dosyayı hazırlıyor. Öyle gözüküyor ki ABD'den gelecek ziyaretler sonrasına denk gelecek dosyanın hazırlanması. Biz de Adalet Bakanımızla birlikte Washington'a giderek hem belgeleri teslim edeceğiz hem de yine orada görüşeceğiz, müzakereleri sürdüreceğiz ki bir an evvel teröristbaşı Türkiye'ye iade edilsin."