İpek’e İngiliz tokadı

FETÖ’nün kasası Akın İpek’in Londra’ya kaçırdığı paraları Türkiye aleyhinde kullanma girişimi İngiliz mahkemelerine takıldı. İpek’in 2014 yerel seçimleri öncesi Londra’ya transfer ettiği 60 milyon pound sermayeli Koza Limited Şirketi'nin parasına ihtiyati tedbir konuldu. 25 bin poundu geçen iş ve işlemler için de 'harcama başvurusu' yapma şartı getirildi.

Yeni Şafak Kıymet Sezer
25 bin poundu geçen iş ve işlemler için de 'harcama başvurusu' yapma şartı getirildi.

FETÖ’nün kasası Akın İpek'in, İngiltere’ye kaçırdığı paralar mahkemeye takıldı. 17-25 Aralık darbe girişiminin ardından hükümetin yıkılamayacağını anlayan İpek, yerel seçimlerden önce 24 Mart 2014’te Londra’da İpek ailesi fertlerine ait 1’er poundluk hisselerle Koza LTD adlı şirketi kurdu. Seçimlerin hemen ardından da, aslında 24 Mart’ta kurulmuş olan Koza Ltd. şirketinin kurulacağı ve bu şirkete 60 milyon pound transfer edileceğine dair yönetim kurulu kararı alarak FETÖ parası Londra’ya kaçırıldı.

KAYYUM DEVREYE GİRDİ

İpek, daha sonra Türkiye’deki şirketlerine el konulması üzerine 2 poundluk sermaye artırımı yaparak hileli bir şekilde kendi ve kardeşi üzerine 60 milyon poundluk sermayeye sahip Koza LTD üzerinde imtiyazlı hisse senedi çıkarttı, şirketin kontrolünü ele geçirdi. SPK tarafından yapılan inceleme sonucunda ortaya çıkarılan hileli işlem üzerine kayyum heyeti dava açtı. Ankara 7. Ticaret Mahkemesi, Londra merkezli Koza Ltd.’nin hesaplarında bulunan 60 milyon pounda ihtiyati tedbir konulmasına hükmetti.

İNGİLİZ MAHKEMESİ, 'DUR' DEDİ

Mahkeme kararında, söz konusu şirketteki kontrolün hukuksuz şekilde İpek ailesi tarafından ele geçirildiği, bu işlem sonucu halka açık şirketin küçük yatırımcılarının zarara uğrayabileceği vurgulandı. İngiliz mahkeme de benzer karara imza attı. Firari İpek’in aktardığı bu paraları kullanmak için 2 pound sermaye artırımıyla kontrolünü ele geçirdiği Koza Ltd. hakkında İngiliz Yargıç Asplin, “Şirketin kendisine ait olan veya emrinde bulunan hiçbir fonu, ticari faaliyetinin olağan ve makul işleyişi dışında tasarrufa veya bir işleme konu edemeyeceği ve azaltamayacağına” hükmetti.

TEDBİR KARARI

İngiliz yargıcın tedbir kararında, 25 bin poundu geçen iş ve işlemler için de mahkemeye harcama başvurusu yapılabileceği kararlaştırıldı. Böylelikle İngiliz mahkeme, Türkiye aleyhtarı faaliyetlerde kullanmak üzere kaçırılan paranın kullanımını ticari faaliyetle sınırlandırdı. Karardan memnun olmayan İpek, İngiliz mahkemeye başvurarak, Koza İpek Holding A.Ş.’nin hisselerini tüm aile üyelerinin pay sahibi olduğu İngiliz Şirket İpek İnvestment Limited’e devrettiğini iddia etti. İpek’in başvurusunu değerlendiren İngiliz mahkeme, 20 Aralık’ta kararını verdi. Koza Ltd. ve Akın İpek’in 60 milyon poundun 3 milyonunu harcama başvurusu reddedildi.

GÜNDEM
Bin 500 imama FETÖ eğitimi