İpek Medya’ya 353 milyon aktarılmış

FETÖ’ye finans sağladığı gerekçesiyle yönetimine el konulan Koza-İpek Holding’e ait medya şirketlerinin uzun süredir zarar ettiği ve açığın, grubun diğer şirketlerinden aktarılan parayla kapatıldığı ortaya çıktı. Medya grubuna 2008-2015 yılları arasında 353 milyon 153 bin 856 lira aktarıldığı belirlendi.

Yeni Şafak Haber Merkezi

Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) finans sağladığı gerekçesiyle yönetimine el konulan aralarında Bugün gazetesi ve Bugün TV'nin de olduğu Koza-İpek Holding'e ait medya şirketlerinin kapatılmasının ardındaki nedenler ortaya çıktı. Kayyum heyetinin, 29 Şubat'ta zarar ettiği gerekçesiyle Bugün TV AŞ, Koza Basın Basım AŞ, Yaşam TV AŞ ve bu şirketin iştiraki olan Koza Prodüksiyon ve Ticaret AŞ, Rek-Tur Reklam Pazarlama Ticaret AŞ ile İpek Online Bilişim Hizmetleri Ltd.'nin basın yayın faaliyetlerinin durdurulmasına karar vermesinin nedeninin, gruba ait diğer şirketleri ve o şirketlerin küçük hissedarlarını korumak olduğu öğrenildi.

SERMAYE AVANSI AKTARILDI

Karar sonrası algı operasyonu başlatan ve kararı itibarsızlaştırmaya çalışan FETÖ'cülerin iddialarının aksine şirketlerin zarar ettiği tespit edildi. Zararın, medya şirketlerinin diğer alanlarda faaliyet gösteren halka açık şirketlerden kaynak aktarmak suretiyle desteklendiği ortaya çıkarıldı. Şirketin bağlı ortaklığı ATP İnşaat ve Ticaret AŞ'nin yüzde 44.95 hissedarı olduğu Koza Altın AŞ'den temettü dağıtımına dayalı elde edilen kazancın, grubun asıl sektörü olan madencilik faaliyeti dışındaki basın yayın faaliyetindeki söz konusu şirketlere sermaye avansı ve sermaye taahhüdü şeklinde aktarıldığı belirlendi.

MAAŞLAR BÖYLE ÖDENDİ

Hiçbir zaman kar etmeyen ve sürekli öz sermayesini tüketen bu şirketlere yapılan kazanç aktarımının 2008-2015 yılları arasında toplamda 353 milyon 153 bin 856 TL'yi bulduğu belirlendi. Halka açık şirketin küçük hissedarlarına kar payı olarak dağıtılması gereken bu tutarın sürekli zarar eden basın ve medya şirketlerine aktarılması suretiyle, hisse sahibi küçük yatırımcılar zarara uğratıldı. Zarar eden medya şirketlerinde çalışanların maaşları da diğer şirketlerden aktarılan kaynaklarla karşılandı. Medya şirketlerinden Bugün Gazetesi'nin yazarları Nazlı Ilıcak'ın 23 bin lira, Tarık Toros'un 21 bin lira, 17/25 Aralık darbe girişiminin ardından ABD'ye kaçan Adem Yavuz Arslan'ın ise 6 bin 500 dolar maaş aldığı öğrenildi. Söz konusu isimlerin de aralarında bulunduğu yazarların maaşları da halka açık şirketlerin küçük hissedarlarının payından ödendi.