İpek'in 30 Ağustos'ta yurtdışına çıktığı tespit edildi. İpek'in özel uçağıyla Esenboğa Havalimanı'ndan İngiltere'nin başkenti Londra'ya gittiği ve Luton Havaalanı'na indiği belirlendi. Akın İpek'in yanısıra ayrıca İpek Grubu'nun üst yöneticileri İsmet S., Burak S., Fikret S., Mahir Ş., Özlem Ö., Selim E. ve Hüseyin E. ise dünkü operasyonda gözaltına alındı.
BİRÇOK SUÇ KAYDI VAR
Akın İpek'in, “Vergi Usul Kanunu'na muhalefet, suç işlemek amacıyla örgüt kurma, adli yargılamayı etkilemeye teşebbüs, kişiyi hürriyetinden yoksun kılma, hakkı olmayan yere tecavüz etme” suçlarından kaydının olduğu öğrenildi. Koza'nın İngiltere'de 60 milyon sterline şirket kurduğu biliniyor. İpek'in İngiltere'de şirket kurmasının bu ülkeye kaçmak için hazırlık çabası mı olduğu şimdilik merak konusu. Yetkililer bu şirketi de araştırıyor.
TÜRKİYE TAŞERONU MU?
Akın İpek'in, siyanür protestolarından ötürü Türkiye'de tutunamayan Amerikan ve Kanadalı maden şirketlerinin taşeronluğunu yaptığı da iddia ediliyor. Bergama'daki altın madeni yabancı bir şirketteyken sık sık gerçekleşen protestoların, bu madenler İpek Grubu'na devredildikten sonra bıçak gibi kesilmesi dikkat çekmişti.
Bergama'yı uçurdu
FETÖ'ye finans desteği sağladığı iddiasıyla hakkında yakalama kararı çıkartılan Koza İpek Holding'in sahibi Akın İpek'in malvarlığında son 10 yıldaki artış dikkat çekiyor. Holdinge ait Bergama'daki altın madeni, Yahudi asıllı ABD'li Gary Goldberg'in Newmont Mining şirketi tarafından işletiliyordu. Bu madeni 2005'te Akın İpek satın aldı. Son derece kârlı bir işletme olan Bergama Altın'ın cüzi bir miktarla Akın İpek'e 44.5 milyon dolara satılması ise piyasalarda soru işaretlerine yolaçtı. Şirketin değeri, İpek'in satın alışından kısa bir süre sonra 2 milyar dolara dayandı. İpek'in bazı madenleri için devlet arazisini gasp ettiği de ortaya çıkmıştı.
7 gram himmet
Paralel yapının yurt genelinde topladığı haracın İpek şirketleri kanalıyla nasıl aklandığı da belli oldu. Buna göre Akın İpek, madenlerde her 1 ton toprakta çıkan 3 gram altını resmi raporlarda 10 gram olarak gösteriyor, aradaki 7 gramı 'himmet paralarından' telafi ediyordu. Yani ortada hiç olmayan altın, madenden çıkarılmış gibi gösterilerek FETÖ'nün karaparası aklanıyordu. Soruşturma dosyasında bu durum, "Açıkta kalan kısım himmet paralarının İpek Holding hesaplarına kanalize edilmesiyle kapatıldı. Para aklandıktan sonra cemaate bağlı vakıf ve dernek hesaplarına yönlendirildi” şeklinde anlatıldı.