Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) en büyük finansörü Koza-İpek Grubu'na ait 22 ayrı şirkete kayyum atanmasına neden olan bilirkişi raporunda önemli tespitler yer aldı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatıyla Koza-İpek Grubu şirketlerinde yapılan arama sonrası el konulan faturalar, defterler, dijital kayıtlar ile belgeler üzerinde incelemeler yapan bilirkişi heyetinin hazırladığı raporda, şirketlerin kara para aklama yöntemleri anlatıldı.
FARKLI VERSİYON GELİŞTİRDİLER
Raporda, Koza İpek Holding A.Ş., Koza Altın İşletmeleri A.Ş., Doğu Anadolu Maden Arama ve Sondaj A.Ş., ATP İnşaat ve Ticaret A.Ş. ile diğer ilişkili kurum ve şahıslar arasında uluslararası bir para aklama yöntemi olan 'Şirinler' yönteminin kullanıldığı belirtildi. Raporda, şüpheli kurum ve şahıslar ile ilişkili kurumlar ve şahıslar arasında şirinler yönteminin ulusal düzeyde farklı bir versiyonda geliştirilerek Şirinler Köyü (Smurfs Village) yöntemi olarak kullanıldığı vurgulandı.
ONLARCA ŞİRKET KURULDU
Merkezi Ankara olan küçük bir Şirinler Köyü oluşturulduğuna dikkat çekilen raporda, bu köyde, onlarca şirket kurulduğu, adreslerinin aynı yerde olduğu, faaliyet alanlarının farklı göründüğü ancak iç döngüde beraber hareket ettikleri belirtildi. Ayrıca raporda, Şirinler Köyü'nde meydana gelen olaylar ancak iç yapıya hakim olan ortak veya üst düzey kişiler tarafından bilindiği vurgulandı. Bunun sebebinin ise dış dünyaya resmiyette açık olan köyün faaliyetlerinin çoğu iç dünyalarında kendi aralarında cereyan etmesi olarak gösterildi.
AKLAYANLARI FİŞLEDİLER
Şirinler Köyü yöntemiyle para aklama sırasında, örgütün kurduğu yasal şirketlerin arka planının olduğunu düşünen kişilerle ilgili notlar tutulduğu da ortaya çıktı. Raporda, kişilerin sorunlu olup olmadığı, solcu ya da sağcı olduğuna ilişkin özel notlar tutulduğunun hem somut belgelerde hem de dijital kayıtlarda tespit edildiği yer aldı. Raporda ayrıca, söz konusu para aklama yöntemini deşifre edebilecek veya örgütsel faaliyet içinde kurumlarına zarar verebilecek kişiler veya kurumlar tespit edilerek haklarında bilgi toplama yoluna gidildiği, bu bilgilerin e-mail yoluyla paylaşıldığı ve yazıya dökülerek saklandığı ve posizyon belirlendiği vurgulandı. Bilirkişi raporunda kâr amacı güden kurumların, azançlarından fazlasını bağış ve yardım şeklinde aktaramayacakları belirtilerek "Rakamlar incelendiğinde, Koza İpek Holding AŞ 20 milyon 706 bin 100 lira kâr elde etmiş, ancak 32 milyon 359 bin 267 lira bağış ve yardımda bulunmuştur.” denildi.
Dikkat çekmemek için parayı böldüler
Uluslararası kara para aklama yöntemi olan 'Şirinler' yöntemi, “Büyük tutarlı yasadışı fonların, dikkat çekmemek ve resmi raporlama eşiklerinden kaçınmak amacıyla çok sayıda kişi adına açılmış hesaplara bölünerek yatırılması” olarak adlandırılıyor. Akın İpek'in kara para aklama yönteminde kullandığı Şirinler Köyü ise raporda şöyle anlatıldı: “20 kişi bir şirkete veya farklı şubelerine adam başı 9 bin TL yatırırsa, bu günde 180 bin TL, 10 günde 1 milyon 800 TL olur. Aynı işlem bu kez yine aynı kişiler tarafından ilişkili bir başka şirkete yapılsa bunun anlamı, 10 günde 3 milyon 600 bin TL'lik bir tutarın herhangi yasal bir sınıra takılmadan küçük meblağlarla şirkete ve bağlı olan veya ilişkili kurumlara aktarılmış olması demektir. Bu durum şirketler arasında küçük ama yoğun ve çok sayıda mal ve hizmet alımları ile muhasebe sisteminin yorulması ile mümkündür.”
TANAL SİPER OLDU
Koza İpek Holding ve bünyesindeki şirketlere kayyum atanmasına yönelik karar üzerine Ankara'daki holding binası önünde toplanan bir grup yol kesti. Kayyum kararı nedeniyle bir grup Ankara'daki holding binası önünde toplandı. Grubun bekleyişi sürerken, “Kayyumun şirkete geleceğine” yönelik haberin yayılması üzerine kalabalık kol kola girerek şirket binasının girişini kapattı. İstanbul yolunun bir bölümünün de ulaşıma kapanması üzerine polis müdahale etti. Öte yandan holdingin Ankara'da bulunan binasındaki yetkililere tebliğ yapıldı. Ancak bina önündeki grup, polisin içeri girmesine engel olmaya çalıştı. Polisler, gruba müdahale edildikten sonra içeri girdi. CHP Milletvekili Mahmut Tanal, kayyum kararını tebliğ etmek için gelen polislere engel olmaya çalıştı. Tanal, polislerin görevini yapmasını engellemek için binanın önünde siper oldu.