Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, İslam dünyasındaki bazı eğitim kurumlarının İslamofobinin yaygınlaşması konusunda üstlerine düşeni gereğince yerine getirmediklerini belirterek, hem Müslümanların hem de Müslüman olmayanların, İslamın gerçek ilkeleri konusunda gereğince aydınlatılmaları için eğitime çok iş düştüğünü söyledi.
Bakan Avcı, makamında Katar Büyükelçisi Salem Bin Mübarek Al-Shafi'yi kabulünde yaptığı konuşmada, iki ülke arasında özellikle eğitim alanındaki işbirliğinin daha ileriye taşınması için çalışacaklarını ifade etti.
Son zamanlarda batıda yükselen İslamofobik eğilimlere karşı mücadelede de iki ülke arasında yapılabileceklerin olduğuna işaret eden Avcı, şöyle konuştu:
"Maalesef İslam dünyasındaki bazı eğitim kurumlarının da bu İslamofobinin yaygınlaşması konusunda üstlerine düşeni gereğince yerine getirmediklerini görüyoruz. Hem Müslümanların hem de Müslüman olmayanların İslamın gerçek ilkeleri konusunda gereğince aydınlatılmaları için eğitime çok iş düşüyor. Türkiye'nin bu konuda önemli bir birikimi olduğunu başkaları da söylüyorlar. Özellikle bizim orijinal bir eğitim modeli olarak oluşturduğumuz ve epey eskiye dayanan uygulama olan 'imam hatip' modelinin İslam dünyasında da gerçekten büyük ilgi çektiğini biliyorum. Bu orijinal modelin, dünyada İslamın doğru anlaşılmasına ciddi katkılarda bulunduğunu da biliyorum."
Bakan Avcı, bunların dışında mesleki ve teknik eğitim konusunda da gerek Katar'la ve gerekse diğer dost ve kardeş ülkelerle işbirliği imkanlarının geliştirilmesi gerektiğini belirterek, ekimde Katar Emiri'nin annesi Şeyha Moza'nın Türkiye ziyaretinde de bu konuları görüştüklerini aktardı.
Türkiye'de bulunan Suriyelilerin kamplarına yönelik Moza ile birlikte düzenledikleri ziyareti de dile getiren Avcı, "Burada Suriye'den gelen misafirlerin çocuklarının eğitimi konusunda birlikte güzel işler yapabileceğimiz ortaya çıkmıştı. Şeyha Moza hanımefendinin bu konuya gösterdiği hassasiyeti bir kere daha anmak istiyorum" ifadesini kullandı. Bakan Avcı, Büyükelçi Al-Shafi'yle bu konuları bir kez daha ayrıntılı olarak görüşeceklerini kaydetti.
Büyükelçi Al-Shafi de Katar ve Türkiye arasındaki işbirliğinin başta koordinasyon ve danışma olmak üzere birçok alanda geliştiğine işaret ederek, Bakan Avcı'nın iki ülke arasında "özellikle mesleki eğitim alanında da işbirliğinin geliştirilmesi" yönündeki görüşleriyle hemfikir olduğunu belirtti ve bu işbirliğinin mutabakat zaptlarının imzalanarak geliştirilebileceğini söyledi.
Bir savaştan büyük bir dostluk çıkardık
Öte yandan Bakan Avcı, makamında Avutralya'nın Ankara Büyükelçisi James Larsen'i de kabul etti. Avcı, buradaki konuşmasında da Avustralya ile Türkiye arasındaki ilişkilerin, 100 yıl önce gerçekleşen Çanakkale Savaşları sebebiyle çok farklı bir zeminde cereyan ettiğini söyledi.
"(Çanakkale Savaşları) Bir savaştan büyük bir dostluk çıkardık birlikte" ifadesini kullanan Bakan Avcı, savaşta yer alan Avustralyalıların, ülkelerine birer "Türkiye muhibbi" olarak döndüklerini ve yaşanan hatıraların iki ülke için dostluğun başlangıcı olarak hep canlı kaldığını vurguladı. Bakan Avcı, "Büyükelçi Larsen'in ziyaretini de bu dostluğun başka tezahürü olarak ve yapılacak anma programlarında birlikte neler yapabileceğimizi, acı bir hikaye ile başlayan ama sonunda bir dostluğa dönüşen bu süreci, bundan sonra nasıl birlikte daha ileriye taşıyabileceğimizi konuşma fırsatı olarak görüyorum" diye konuştu.
Larsen ise iki ülke arasındaki dostluğa büyük değer verdiklerini ifade ederek, "Belki olumsuz koşullarda başladı bu ilişki. 100 yıl önce bir çatışma vesilesiyle ama sonrasında sıcak bir dostluğa dönüştü; bir başka alanlara geçti güvenlik konseyi, ekonomik ilişkiler, eğitim ilişkilerinde… Avustralyalılar olarak biz bu dostluğa büyük önem veriyoruz” diye konuştu.