Siyasi hayata girdiğinden bu yana 12 sandıktan zaferle çıkan AK Parti bugün iktidardaki 15’nci yılını dolduruyor. Yıl dönüme özel, Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 3 Kasım 2002’de seçim gecesi yaptığı konuşmada söylediği, “İnşallah Türkiye’nin önünde yeni bir ak sayfa açılacaktır” sözü hatırlatılarak, “Millete hizmet yolunda 15 yıl”, “Yeniden doğuştur AK Parti”, “AK Parti Anadolu ihtilali yaparak tek başına iktidar oldu” gibi afişler hazırlandı. Kurulduğu 14 Ağustos 2001’den bu yana 12 sandıktan da zaferle çıkan AK Parti, 5 genel seçimin yanı sıra, 3 yerel seçimde de tercih edilen parti oldu. 3 halk oylaması ve bir cumhurbaşkanlığı seçiminde hedefe ulaşan AK Parti, bünyesinden 2 cumhurbaşkanı, 6 meclis başkanı ve 4 başbakan çıkardı.
İLK SEÇİMDE İKTİDARA YÜRÜDÜ
İlk seçim zaferini kuruluşundan 15 ay sonra 3 Kasım 2002’de kazanan ve yüzde 34,6’ya ulaşan AK Parti tek başına iktidar oldu. Birbiri ardına reformları devreye sokan ve yenilenme hareketi başlatan AK Parti, ikinci galibiyetini 2004’teki mahalli idareler seçimlerinde aldı. Halk, yüzde 40,2 ile mahalli iktidarı da AK Parti’ye verdi. AK Parti CHP’ye 20 puan fark attı. Üçüncü sandık başarısı 2007’de geldi. E-muhtıra, cumhuriyet mitingleri ve Meclisteki 367 tartışmasında Anayasa Mahkemesi’nin aldığı kararın gölgesinde gidilen seçimlerde AK Parti yüzde 46,7 oy almayı başardı. Dördüncü sandık zaferi, halk oylaması ile geldi. AK Parti’nin cumhurbaşkanını halkın seçmesi teklifi yüzde 69 ile kabul edildi.
HALKIN SEÇTİĞİ İLK CUMHURBAŞKANI
Karşı çıkanların oranı yüzde 31’de kaldı. Beşinci sandık galibiyeti 2009’da mahalli seçimi idi. AK Parti yüzde 38,6’lık destek gördü. Altıncı sandık yarışının olduğu 2010’daki halk oylamasında halk yüzde 57,88’lik oranla ‘Evet’ diyerek, AK Parti’nin tekliflerini kabul etti. Yedinci sandık zaferi, 2011’deki genel seçimde geldi. Halk, yüzde 49,8 ile AK Parti’ye tarihi bir destek verdi ve 2023 hedeflerinin yolunu açtı. Sekizinci başarı, 2014’te mahalli seçim ile geldi. Gezi ve FETÖ’nün 17-25 Aralık darbe girişimlerinin gölgesindeki seçimde halk, yine AK Parti’nin arkasında durdu. İktidar partisinin oyu mahallide yüzde 45,5’i buldu. Aynı tablo 10 Ağustos 2014’teki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde gerçekleşti. Çatı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu ve HDP’nin adayı Selahattin Demirtaş’a karşı Erdoğan yüzde 51,79 ile ilk turda cumhurbaşkanı seçildi. Halkın seçtiği ilk cumhurbaşkanı olarak tarihe geçti.
Sayısız badire atlatıldı
3 Kasım 2002’de ‘siyasi yasak’ gerekçesiyle Erdoğan ‘muhtar bile olamaz’ denilerek seçimlere sokulmadı, yenilenen seçimlerle Siirt’ten meclise girdi. AK Parti’nin cumhurbaşkanlığına aday gösterdiği Abdullah Gül’ü seçtirmemek için 367 gerilimi yaşandı, kargaşa çıkarılmak istendi. 7 Nisan 2007’de Genelkurmay e-muhtıra yayımladı. Başbakan Erdoğan ve hükümet, e-muhtırayı kabul etmediklerini açıkladı. Seçim kararıyla Türkiye sandığa gitti. Halk, Erdoğan ve AK Parti’nin yanında durdu. Başörtüsü düzenlemesi yapan AK Parti’ye kapatma davası açıldı.
GEZİ, 17-25 ARALIK VE 15 TEMMUZ
Erdoğan ve Gül dahil 71 kişinin 5 yıl süre ile siyasetten uzaklaştırılması talep edildi. Mahkeme, kapatma kararı vermese de, ekonomi ve siyaset olumsuz etkilendi. FETÖ’nün yargı ve emniyet ayağı Erdoğan ve yakın çevresi ile bazı bakanları hedef alarak 17 ve 25 Aralık’ta darbe teşebbüsünde bulundu. Erdoğan’ın kararlı duruşu sayesinde bertaraf edilen kumpas şu an ABD’de devam ettirilmek isteniyor. En ciddi badire ise 15 Temmuz’da FETÖ’nün darbe teşebbüsü oldu. Teşebbüs, Erdoğan, iktidar ile muhalefetin ortak duruşu ve halkın meydanlara inmesiyle akamete uğratıldı.