İkinci S-400’ü alırız

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, ABD’nin “Türkiye S-400’leri alırsa 5. nesil F-35’leri vermem” tehdidine, “İkinci S-400’leri alırız” restiyle cevap verdi. Çavuşoğlu, Türkiye’nin F-35 programına ortak olduğunu ama en kötü senaryoda dahi alternatifsiz olmadığını söyledi. Çavuşoğlu, alternatiflerden biri olarak da Rus SU-57 savaş uçağını gösterdi.

Haber Merkezi
Mevlüt Çavuşoğlu

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye ile ABD arasında yaşanan S-400 ve F-35 gerilimine ilişkin sorulara NTV televizyonunda katıldığı programda cevap verdi. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Washington’un S-400 tehditlerine, “ABD Patriot satarsa biz alırız. Ama ABD Patriot satmazsa yarın biz ikinci bir S-400 de alabiliriz, başka bir hava savunma sistemi de alabiliriz” restini çekti. Çavuşoğlu, NATO üyesi ülkelerin bazılarında S-300 sistemleri bulunduğunu hatırlatarak “Herhangi bir savunma sistemine sahip olmak NATO üyeliğiyle çelişmez. Ayrıca bu konularda söz söyleyecek olan kişi NATO Genel Sekreteridir” diye konuştu.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2019/04/11/02/25/resized_ff366-6d4d3e64yenisafakmanset.jpg

NATO ÜYELERİNDEN ÖRNEK VERDİ

“NATO üyeliğiyle bizim aldığımız hava savunma sistemi arasında çelişki yok” ifadesini kullanan Çavuşoğlu, “Türkiye’nin NATO üyeliğini sorgulamak çok absürt bir şeydir çünkü bugüne kadar NATO’ya en çok katkı sağlayan ülkelerin başında geliyoruz” dedi. S-400’lerin tehdit oluşturmadığına, NATO ülkelerinden örnekler veren Çavuşoğlu, “Çünkü öyle olsaydı şu anda Slovakya başta olmak üzere Yunanistan, Bulgaristan, NATO üyesi ülkelerde S-300 sistemleri de tehdit oluştururdu” açıklamasını yaptı.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2019/04/11/02/26/resized_c58f9-ae797c8bmansets400.jpg

MÜTTEFİKLİĞE ZARAR VERİYORLAR

Mevlüt Çavuşoğlu, S-400 anlaşmasının “bitmiş bir anlaşma” olduğunu belirterek anlaşmanın ABD Kongresindeki Amerika’nın Düşmanlarına Yaptırımla Karşı Koyma Yasası (CAATSA) kapsamına girdiği iddialarına şu yanıtı verdi: “Biz bu anlaşmayı CAATSA kararından önce imzaladık. Ayrıca CAATSA kararına baktığımız zaman F-35’ten bahsetmiyor. Kendi kendileriyle çelişen açıklamaları Türkiye’ye gözdağı verme yönündeki açıklamalardır. Bunlar doğru değildir. Müttefikliğe zarar veren onlardır. Hem şartlar hem de bize yönelik tehdit oluşturan terör örgütüyle iş birliği yaparak müttefikliğimize ve dostluğumuza zarar veren onlardır.”

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2019/04/11/02/26/resized_5cf18-829c04ebmansetf35dekupe.jpg

SU-34 VE SU-57 VURGUSU

Türkiye’nin F-35 programından çıkarılmasının kolay olmadığını belirteren Çavuşoğlu, “En kötü senaryoyu konuşalım. Bizim yeni uçaklara ihtiyacımız var. F-35’ler olmazsa ben yine ihtiyacım olan uçağı herhangi bir yerden almak durumundayım. Ta ki kendim üretinceye kadar” ifadelerini kullandı. Rusya’nın SU-34 ve SU-57 gibi uçakları olduğunu hatırlatan Çavuşoğlu, “Mutlaka ben ihtiyacımı kendim üretinceye kadar bir yerden karşılayacağım. Ama biz zaten F-35’in ortağıyız. İhtiyacımızı buradan karşılamak için” dedi.

DÜNYA
Türkiye neden S-400 aldı? İşte dünyadaki en iyi hava savunma sistemlerinden S-400'ün teknik özellikleri