Erzurum’da, tamamen koyun yününden üretilen asırlık kumaş ihramın yurt dışında pazar bulması için çalışma yürütülüyor. Türk Patent ve Marka Kurumunca coğrafi işaret belgesi alarak tescillenen ihram, son yıllarda gençlerin bu üründen giyecekleri tercih etmemesi nedeniyle gelinlerin çeyizlerinde süs ya da hediyelik eşya olarak yaşatılmaya çalışılıyor.
Halk arasında ‘ehram’ olarak adlandırılan kumaşın yok olmaması için büyük emek sarf eden kadınlar, Erzurum Aktif İş Kadınları Dostluk ve Dayanışma Derneği (ERAKDAY) bünyesinde kurulan atölyede el emeği, göz nuru ihramları üretiyor.
Asırlık kumaşın ülke ve yöre ekonomisine gelir sağlaması için yurt dışında pazar arayışına giren Aziziye Belediyesi de ulusal ve uluslararası fuarlarda stant açarak yöreye özgü ihramın tanıtımını yapıyor.
‘KAZANÇTAN PAY VERİYORUZ’
İhramın akademik çalışmalar ve girişimler sonucu coğrafi işaret aldığını, tescillenmesinin ardından ilgi görmeye başladığını ifade eden Aziziye Belediye Başkanı Muhammed Cevdet Orhan, “İhrama kazandırdığımız farklılıklar tamamen atölyede çalışan arkadaşlarımızın hayal gücüne dayanıyor. Bu kumaşı kullanmak isteyen diğer tasarımcılara da coğrafi işaret mahreci ile gönderiyoruz ve kendi tasarımlarında bu ürünü kullanıyorlar. Dolayısıyla bu şekilde ekonomik katma değer sağlayarak hem ekonomiye kazandırıyoruz hem de bu alanda faaliyet gösteren herkese kazançtan pay veriyoruz” dedi.
AMAÇ; ULUSLARARASI COĞRAFİ İŞARET ALMAK