15 Temmuz darbe girişimi Ankara'daki Ankıncı Hava Üssü'nden yönetiliyordu. Rehin alınan Genelkurmay Başkanı ve diğer komutanlar burada tutuldu. Koordinasyon merkezi olarak bu hava üssü kullanılsa da Ankara'yı bombalayan ve İstanbul'daki direnişi kırmak için alçak uçuş yapan jetler Diyarbakır'daki Hava Üssü'nden kalktı. Hava Kuvvetleri'nin yanısıra bazı Jandarma unsurları ve mekanize tugayların destek verdiği bu darbe girişiminde havada uçan uçakların yakıtları da İncirlik'ten yetişti. Adana 10. Tanker Üs Komutanlığı da darbenin içindeydi ve darbecilerin el koyduğu uçakların havada yakıt ikmali yapmasını sağladı. 141. Filo ile Güvercinlik Kara Havacılık ve Jandarma Havacılık da darbenin başarıya ulaşması için sahadaydı.
Kendi üssümüzü vurduk
O anda Eskişehir'deki Ana Jet Üssü'nde bulunan yetkili komutanlar, Pistinde kalkış için hazır bekleyen birçok uçak bulunan ve darbenin koordine edildiği Akıncı Hava Üssü'nün etkisiz hale getirilmesi gerektiğine karar verdi. Eskişehir'den kalkan F4 tipi savaş uçakları, Akıncı'daki pisti vurarak kullanılamaz duruma getirdi. Üsteki baskının devam etmesi için birkaç nokta dost savaş uçakları tarafından hedef alındı. Akıncı'da kalkmaya hazırlanan helikopterlere de ateş açılarak kalkışları önlendi.
DARBENİN KİLİT İSMİ
FETÖ İMAMI BAŞÇAVUŞ
Darbenin diğer merkezlerinden biri ise Konya'daki Ana Jet Üssü'ydü. Darbeden bir gün önce Konya 3. Ana Jet Üssü'nün iki numaralı komutanı Kurmay Albay Mustafa Ertürk, Başçavuş Yılmaz Bahar ile saatler süren bir toplantı yaptı. Jet Üssü'nde epey dikkat çeken ancak o an kimsenin işin aslına yönelik ipuçlarına ulaşamadığı bu toplantıda epey kritik konuların komuşulduğu anlaşılıyor. Zira, Albay Ertürk'ün saatlerce konuştuğu Başçavuş Bahar'ın, TSK içindeki FETÖ imamlarından biri olduğu belirtiliyor. Öte yandan ismi geçen Başçavuşun, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı kaçırmak gerekirse şehit etmek için Marmaris'e yönlendirilen MAK timlerinin komutanı olduğu ortaya çıktı. Bu isim, Genelkurmay Başkanı ve diğer kuvvet komutanlarının kaçırılmasını da organize eden isimlerden biriydi.
Darbe girişimi için en önemli tarihlerden biri ise 16 Temmuz'du. O gün Albay Ertürk, Konya 3. Ana Jet Üssü'nde bulunan savaş filoları olan 132 ve 135. Filo Komutanlıklarına Savaş Çağırma Planı gönderdi. Sadece savaş durumlarında ağır bombardıman için gönderilebilen bu planın akim kalmasını da yine vatandaş bozdu. Hafriyat kamyonları jet üssüne ani baskın yaptı ve jetlerin kalkmasını engelledi. Kısa süre sonra polis jet üssüne baskın yaparak darbe girişimini sürdürmek isteyen isimleri gözaltına aldı.