İçişleri Bakanlığı'ndan 'Türkiye sınırı kolaylıkla geçiliyor' iddiasına ilişkin açıklama: Tamamen algı oluşturulmaya yönelik gerçek dışı paylaşımlardır

İçişleri Bakanlığı, son günlerde Türkiye sınırında çekildi iddiasıyla sosyal medyada dolaşıma sokulan gerçek dışı paylaşımlara ilişkin basın açıklamasında bulundu. Bakanlık, ''Ülkemiz sınırlarına ait olmayan, farklı coğrafyalarda çekilmiş eski tarihlere ait kaçak göçmen görüntüleri, bazı çevreler tarafından “Türkiye sınırının kolaylıkla geçildiği” algısını oluşturmak için sanki ülkemiz sınırlarımızda çekilmiş gibi kamuoyuna aktarılmakta ve bu yolla yasa dışı suç ağlarının reklamı yapılarak çıkarlarına da hizmet edilmektedir'' ifadelerini kullandı.

Zeynep Karçığa
İçişleri Bakanlığı'ndan sosyal medyada dolaşan algıya yönelik açıklama.

İçişleri Bakanlığı, son günlerde bazı sosyal medya ve haber siteleri üzerinden dolaşıma sokulan düzensiz göç ve sınır güvenliği ile ilgili gerçeklikle hiçbir ilgisi olmayan asılsız paylaşımların yapıldığını kaydetti.

Sosyal medyada 'Türkiye sınırı' diyerek dolaştırılan video görüntüsü.

Açıklamada, ''Son günlerde bazı sosyal medya ve haber siteleri üzerinden dolaşıma sokulan düzensiz göç ve sınır güvenliği ile ilgili gerçeklikle hiçbir ilgisi olmayan dezenformasyon içerikli provokatif paylaşımların dikkat çekici bir şekilde artmaya başladığı gözlemlenmektedir. Bazı çevrelerce bilinçli ve art niyetli olarak servis edildiği değerlendirilen, kitlesel ve kontrolsüz olarak kaçak göçmenlerin Türkiye’ye doğru yola çıktığı ve sınırımıza geldiği iddiasını taşıyan gerçek dışı paylaşım ve haberlere ilişkin kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi amacıyla açıklama yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur'' denildi.

Sosyal medyada dolaşan görüntülerin organize suç örgütleri tarafından servis edildiği ifade edilen açıklamada, ''Göçmen kaçakçılığı yapan ve kaynak ülkelerde daha fazla insanı göçe konu etmek isteyen organize suç ağları tarafından, havaların ısınmasıyla birlikte aslında kendilerine müşteri bulmak amacıyla doğu sınırlarımızda çekildiği iddia edilen kaçak göçmen görüntüleri çeşitli sosyal medya mecralarından servis edilmektedir'' diyerek konuya açıklık getirildi.

'Türkiye sınırında bekletilen sığınmacılar' diyerek yayılan görüntü.
İçişleri Bakanlığı açıklamalarında şu şekilde devam etti;

Söz konusu görüntülerin Türkiye'ye ait olmadığı dile getirilen açıklamada, ''Farklı coğrafyalarda çekilmiş eski tarihlere ait kaçak göçmen görüntüleri, bazı çevreler tarafından “Türkiye sınırının kolaylıkla geçildiği” algısını oluşturmak için sanki ülkemiz sınırlarımızda çekilmiş gibi kamuoyuna aktarılmakta ve bu yolla yasa dışı suç ağlarının reklamı yapılarak çıkarlarına da hizmet edilmektedir'' ifadeleri kullanıldı.

Türkiye, bin 87 kilometre güvenlik duvarı, 988 kilometre aydınlatma sistemi, 303 kilometre kamera/algılayıcı, 341 elektro-optik kule, 284 termal kamera, insansız hava aracı (İHA), tel örgü, hendek ve devriye yolundan oluşan en üst düzey tedbirler ile sınırda konuşlu askeri birliklerimiz ve ülke sathında kolluk güçlerimizle düzensiz göçle mücadele konusunda tüm dünyaya örnek olan bir çalışma yürütmektedir.

Ülkemizin göç yönetimine gölge düşürme amacıyla türlü yöntemlere başvurulsa da rakamlar düzensiz göçle mücadelemize ilişkin gerçeği gözler önüne sermektedir.

Etkili sınır tedbirlerimiz sayesinde 2023’ün başından beri 93 bin 148, bugüne kadar toplam iki milyon 836 bin 775 düzensiz göçmenin ülkemize girişi engellenmiştir.

Yine bu yıl içerisinde 40 bin 480 düzensiz göçmen yakalanırken, sınır dışı edilen düzensiz göçmen sayısı 37 bin 785 olarak kayıtlara geçmiştir. Böylece yüzde 93’lük bir sınır dışı oranına ulaşılarak, dünyada örneği görülmemiş bir başarı elde edilmiştir. 2016 yılından bu yana toplam sınır dışı sayısı ise 487 bin 735’e ulaşmıştır.

Gerek sınırlarımızdaki üst düzey tedbirler gerekse de ülke içindeki etkin yakalama ve etkin sınır dışı mekanizmasının getirdiği caydırıcılıkla birlikte doğu ve güney sınırlarımızdaki düzensiz göç baskısı, dezenformatif içeriklerin aksine geçmiş dönemlere göre ciddi oranda azalmıştır.

Açıklamalardan da anlaşılacağı üzere bu konularda resmi beyanlara dayanmayan, provokasyon amacı güdülerek ülkemizin güvenliğini ve huzurunu hedef alan tamamen algı oluşturmaya yönelik gerçek dışı paylaşımlar ve haberler ile bu yönteme tenezzül edenlere kamuoyunun itibar etmemesi ve ilgili konulara ilişkin resmi açıklamaları takip etmesi önem arz etmektedir.

İçişleri Bakanlığı.

GÜNDEM
İçişleri Bakanlığı'ndan 'önlem alınmadı' iddialarına yalanlama

GÜNDEM
İçişleri Bakanlığı 'göçmenlere vatandaşlık' iddiasını yalanladı