Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, NTV'de gündeme ilişkin soruları yanıtladı.
PARİS'TEKİ LİBYA KONFERANSI
Paris'te düzenlenen Uluslararası Libya Konferansı'na ilişkin konuşan Kalın, "Bu toplantıda yabancı askerlerin çıkarılması konusu Türk askeriyle ilişkilendirilmeye çalışıldı, bundan rahatsızız. Biz Libya hükümetiyle yaptığımız anlaşma neticesinde oradayız, bizim hukuki bir gerekçemiz var. " dedi.
Hafter'e 3 yıl içerisinde verilen ciddi bir silah gücü olduğuna dikkat çeken Kalın, "Hafter'deki silahlar geri alınmadı, şu anda bir yerlerde saklanıyor. İlerde Hafter'in bunları kullanmayacağının garantisi var mı? Önce Hafter ile konuşup Wagner'i oradan çıkarsınlar. " diye konuştu.
ABD İLE YAŞANAN F-35 KRİZİ
ABD ile yaşanan F-35 krizine ilişkin de konuşan Kalın, "F-35 programı 11 ülkenin imzasıyla kurulmuş bir proje. S-400 meselesi gündeme gelince bir formül olarak onlar bizim de içinde olduğumuz mevcut anlaşmayı sonlandırdılar, yeni bir anlaşma yaptılar. Biz bunun tamamen haksız, hukuksuz olduğunu söyledik. Bundan sadece Türkiye kaybetmez. Program ve içindeki ülkeler de uzun vadede kaybeder. " ifadelerini kullandı.
Kalın, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Ödediğimiz 1,4 milyar dolarlık bütçe var. Bunu nasıl telafi edebiliriz diye konuşuyoruz. F-16'ların modernizasyonu, yeni F-16'ların alınması gündeme geldi. Cumhurbaşkanımız bu konuyu Roma'da da Amerika Başkanı Biden'a iletti. Onlar da olumlu yaklaşım içinde olduklarını ifade ettiler. Süreç şu anda devam ediyor. Epey hukuki, teknik konu var. Görüşmeler devam ediyor. Kongre engel çıkarır mı? Evet o ihtimal olarak duruyor.
"TÜRKİYE ALTERNATİFSİZ DEĞİLDİR"
Biz şunu söylüyoruz: NATO'nun ikinci büyük ordusuna sahip, NATO'nun önemli hemen hemen bütün misyonlarında yer alan bir ülke olarak Türkiye'yi dışarıda bırakmaya devam ederseniz, bundan NATO ittifakı, Türkiye-Amerika ilişkileri zarar görür. Bu operasyon ve misyonlar zarar görür. Ama Türkiye de alternatifsiz değildir. Patriot almak istedik, İtalya'nın ürettiği sistemi almak istedik. Cumhurbaşkanımız yakından takip etti, ben şahidiyim. Ama Türkiye'yi cevapsız bırakan karşı taraf oldu. Sizin müttefikleriniz bunu vermiyorsa, alternatif bakmak en doğal hakkımızdır. Bu meseleyi de diplomatik yollardan çözmek istiyoruz. Türkiye sadece hakkını talep ediyor.
Biz ABD ile de Rusya ile de iyi ilişkiler içerisinde olmak istiyoruz. ABD ile anlaşamadığımız noktalar var, anlaştığımız noktalar var. ABD'nin FETÖ konusunda PYD konusunda politikasını değiştirmesi gerekiyor.
ABD İLE DEVAM EDEN F-16 MÜZAKERELERİ
Teknik heyetler çalışacak, şimdiden öngörüde bulunmak erken olur. Bizim birinci önceliğimiz Türkiye'nin hava savunma sistemi ve savunma ihtiyaçlarıyla ilgili temel unsurları bir araya getirmek. Tercihimiz NATO müttefiklerimizle birlikte yapmaktır. Cumhurbaşkanımız Trump'a, "Patriotlar hazırsa biz almaya hazırız" dedi. Aynı teklifi Biden ve İtalya Cumhurbaşkanı'na da söyledi.
SURİYE'YE YENİ HAREKAT OLUR MU?
Suriye sahasında askeri, lojistik, insani olarak varız. Güvenlik sağladığımız geniş bir coğrafya var.
'(Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, 'hareket alanlarını gerekirse birleştirme' ifadesi) Uluslararası toplum Suriye halkını yüzüstü bıraktı. Suriye meselesinin çözümüne katkı sağlayan bir tablo yok. Siyasi süreç işleyecekse, Cenevre süreci işletilecekse, Astana süreci işletilecekse adımların atılması, rejim üzerinde baskı kurulması gerekiyor.
Rusya'ya 'Tel Rıfat'taki YPG varlığını çıkarın' diyoruz. Kurulmak istenen terör koridoru Türkiye'nin gayreti sonucu engellendi.