İbrahim Kalın, DEAŞ elebaşı Bağdadi'nin öldürülmesine ilişkin konuştu: Terörle mücadelede önemli bir kazanımdır

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, DEAŞ elebaşı Ebubekir el Bağdadi'nin öldürülmesinin terörle mücadelede bundan sonraki kararlılığı perçinleyen bir gelişme olduğunu belirterek, "Fakat buradan özellikle Suriye'de YPG terör örgütüne bir kredi çıkartma, onlara bir paye verme şeklinde bir çabanın olduğunu da görüyoruz. Bunlara karşı da herkesin çok dikkatli olması gerekiyor." dedi.

Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesinin 2019-2020 Akademik Yıl açılışına katılan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, programın ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesinin akademik yıl açılışına katıldıktan sonra gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

ABD Başkanı Donald Trump'ın DEAŞ elebaşı Bağdadi'nin öldürülmesine ilişkin açıklamalarını değerlendirmesi istenen Kalın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dün konuya ilişkin sosyal medyadan yaptığı açıklamayı hatırlatarak, "Bu terörle mücadelede önemli bir kazanımdır" dedi.

DÜNYA
DEAŞ Lideri Bağdadi'nin öldürülmesi: Türkiye kritik roller üstlendi

Türkiye'nin DEAŞ'la bugüne kadar bir çok cephede mücadele ettiğini, Fırat Kalkanı Harekatı'nda 3 binden fazla DEAŞ'lı teröristin etkisiz hale getirildiğini anlatan Kalın, binlerce DEAŞ'lı veya iltisaklı kişinin sınırda durdurulduğunu, yargılandığını, ülkelerine gönderildiğini dile getirdi.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2019/10/28/03/43/resized_cb561-4c21355a1345_tur_picture_20191028_19789713_19789712.jpg

Kalın, şöyle konuştu:

DÜNYA
ABD Başkanı Trump: DEAŞ lideri Bağdadi ölü ele geçirildi

"DEAŞ ve FETÖ'nün dini kullanan sapkın bir ideoloji anlamında farkı yok"

Son dönemde din kaynaklı, İslam'ı ideolojisine alet eden iki terör örgütüyle karşı karşıya kalındığını ifade eden Kalın, bunun birisinin DEAŞ terör örgütü, diğerinin ise FETÖ terör örgütü olduğunu söyledi.

Dünyanın kendisine saldırdığı için DEAŞ terör örgütünü küresel bir terör problemi olarak gördüğünü ancak FETÖ'yü bu çerçevede görmediğini belirten Kalın, "Halbuki baktığınız zaman dini kullanan sapkın bir ideoloji anlamında ikisinin birbirinden bir farkı yok. İkisi de son tahlilde hedeflerine ulaşmak için şiddeti meşru gören, kullanan örgüt. FETÖ örneğinde de bunu 15 Temmuz'da gördük" dedi.

Kalın, sözlerini şöyle sürdürdü:

Bu mücadelede dünyanın yeteri kadar Türkiye'nin yanında durmadığına, destek vermediğine dikkati çeken Kalın, "Bu mücadeleyi biz kendimiz yaptığımızda Cumhurbaşkanımızın tabiriyle 'terörü kaynağında kurutmak için' adım attığımızda da bu sefer 'Suriye'de demografik denge bozuluyor, insani kriz oluyor, DEAŞ'la mücadele zayıflıyor, DEAŞ geri gelecek' gibi bir takım yalan yanlış haberlerle zihinlerin çelinmeye çalışıldığını görüyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Kalın, terörün her türüne karşı olduklarını belirterek, dünyada terör örgütleri arasında hiyerarşik ilişkiler kurarak, ayrım yaparak "bu iyi terör örgütüdür", "bu kötü terör örgütüdür" diyerek terörle mücadele edilemeyeceğinin altını çizdi.

Terörün her türüne karşı el birliği ile mücadelenin şart olduğunu vurgulayan Kalın, "Bu DEAŞ için de geçerlidir, FETÖ için de geçerlidir, PYD, YPG, PKK için de geçerlidir." dedi.

DEAŞ'a karşı mücadelenin aynı kararlılıkla devam edeceğinin altını çizen İbrahim Kalın, "Fakat buradan YPG'yi aklamaya, onlara bir paye vermeye dönük çabaların da bizim açımızdan kabul edilemez olduğunu bir kez daha ifade etmek isterim." ifadesini kullandı.

"Yoğun bir diplomasi oldu"

Bir gazetecinin, "ABD Başkanı Trump Türkiye'ye de teşekkür ederek, ülkeler arasında ilgili birimlerin haberdar edildiğini söyledi. Bu operasyona yönelik olarak Türkiye'den herhangi bir istihbarat ya da lojistik desteği söz konusu mudur?" sorusuna Kalın, şu yanıtı verdi:

Geçmişte Türkiye'de yakalanıp ülkelerine iade edilen DEAŞ'lıların Avrupa ülkelerinde serbest bırakıldığını hatırlatan Kalın, "Sonra bir kısmı Fransa'da terör eylemlerine karıştı. Bugün de bakın yine aynı mesele yine karşımızda duruyor. Bizim devraldığımız bölgede bulunan DEAŞ'lı esirlerle ilgili Avrupa ülkeleri, kaynak ülke olarak bunları almak istemiyorlar. Çok ilginç bir şey. Halbuki uluslararası hukuka göre, o devletlerin mecburiyetidir kendi vatandaşını almak. Suç işlemiş olsa da alıp onu yargılar, gerekli hükümleri verir, cezası, infazı neyse, bunu uygular. Ama burada çok garip bir durumla karşı karşıyayız. Terörle mücadele ediyorsak, burada herkesin elbirliğiyle buna destek olması gerekir" diye konuştu.

Türkiye'nin bugüne kadar terörle mücadelede üzerine düşenin fazlasını yaptığının altını çizen Kalın, "Cumhurbaşkanımızın dirayetli liderliğiyle Barış Pınarı Harekatı ile de hem sahada hem masada güçlü olmanın ve netice almanın çok güzel bir örneğini ortaya koyduk. Bundan sonra da DEAŞ, PKK, FETÖ terör örgütlerine karşı mücadelemiz hem sahada, hem masada hem her platformda kararlı bir şekilde devam edecek." dedi.

"Ziyaret planlanıyor, görüşmeyle ilgili bir teyit veremiyorum"

Bir başka gazetecinin "Neçirvan Barzani'nin bir ziyareti olacak bu hafta içinde Türkiye'ye. Cumhurbaşkanı ile bir görüşme var mı?" şeklindeki sorusu üzerine Kalın, "Ziyaret planlanıyor, görüşmeyle ilgili şu anda bir teyit veremiyorum. Aslında çok önceden planlanmış bir şeydi bu. Bu son hadiseyle doğrudan ilgili değil" diye konuştu.

Irak'ın kuzeyindeki yönetimle de bölgedeki bütün ülkelerle ve bölge yöneticileriyle olduğu gibi iyi ilişkilerin bulunduğunu, bu ilişkileri geliştirmek istediklerini dile getiren Kalın, bunun için temasların devam edeceğini söyledi.

Zaman zaman Barış Pınarı Harekatı'nın Kürtlere karşı yapıldığına dair bir takım tezviratlarda bulunulduğunu anımsatan Kalın, sözlerini şöyle sürdürdü:

Kalın, bir gazetecinin, "Cumhurbaşkanı'nın Almanya Şansölyesi ile görüşmesi oldu, bir yandan da dörtlü bir zirve durumu var. Ona ilişkin bir takvim gündeme geldi mi?" sorusunu yanıtlarken, şunları kaydetti:

Türkiye'nin ilk tematik üniversitesi

Kalın, akademik yıl açılışına katıldığı Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi ile ilgili değerlendirmelerde de bulunarak, özellikle müzik ve sanat alanında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ortaya koyduğu vizyonla yeni bir temel atıldığını, Türkiye'nin ilk tematik üniversitesinin de böylece kurulduğunu ifade etti.

Rektör Erol Parlak'ın iki yıl gibi kısa bir sürede 400'ün üzerinde öğrenci ve 40 dolayında akademik kadro ile çok iyi bir çalışmanın temellerini attığını belirten Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, "Özellikle müziğimizin, kültürümüzün, sahne sanatlarının, şiirin, edebiyatın, görsel sanatların bir arada bütünlük içinde ele alınacağı bir ilim yuvası inşa edildi. Kampüs gezildiğinde Neşet Ertaş Sokağı ile Pir Sultan Abdal Caddesi, Mozart ile Dede Efendi, Itri ile Bach burada birbiriyle barışık şekilde Anadolu müzik irfan geleneğini hem de dünya kültürlerini bir araya gelen bir ortam haline geldi." değerlendirmesini yaptı.