İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), İETT'ye bağlı özel halk otobüsü sahiplerine uzun süredir yapmadığı ödemeler için yeni bir çözüm buldu. Geçen ağustos ayında 2 bin 500 yeni taksi projesini başlatan İBB’nin özel halk otobüsü sahiplerine borç ödemeleri yerine, bu projeden verilecek taksi plakalarıyla yeni bir çözüm önerisi sundu. Söz konusu teklif, ödeme krizine bir çözüm olarak sunulsa da otobüs sahiplerinin bu öneriye nasıl bir yanıt vereceği henüz net değil.
DENGESİZLİK OLUŞTURACAK MI?
İBB'nin 2500 taksi projesi, daha önce de çeşitli tartışmalara neden olmuştu. Yeni taksilerin İstanbul’un toplu ulaşım yükünü hafifleteceği belirtilse de, mevcut taksi sistemi içinde nasıl bir denge kurulacağı konusunda soru işaretleri devam ediyor. Öte yandan, otobüs sahiplerinin borçlarına karşılık taksi plakası verilmesi teklifi, toplu taşıma sektöründe yeni bir tartışma başlatabilir.
4 AYDA SIFIR ÖDEME
İBB’nin özel halk otobüsü sahiplerine yaklaşık 4 aydır paralarını ödemedikleri öğrenilirken, bazı özel halk otobüsü sahiplerine ise daha uzun sürede ödeme yapmadıkları ortaya çıktı. Söz konusu otobüs sahiplerine ortalama 2 milyon borcu olan İBB’nin bazı otobüs sahiplerine ise otobüs başı 3 milyona yakın borcu olduğu öğrenildi.
YAKIT ALACAK PARALARI YOK
İBB’den yaklaşık 4 aydır ödeme alamayan Özel Halk Otobüsü sahiplerinin bu nedenle yakıt alımından, araç bakımına kadar birçok konuda ciddi sorunlar yaşandığı öğrenildi. İETT bünyesinde faaliyet gösteren 3041 araç için en son Eylül 2024’te ödeme yapan İBB, esnafların alacaklarını içeride tutarak adeta zulmediyor. Araçlara bakım yaptıramadığını söyleyen otobüs esnaflarının bazıları ise, araçlara yakıt koyabilmek için tefeciden borç almak zorunda kaldığını dile getiriyor.