Kurban Bayramı'na sayılı günler kala kurban pazarları hareketlendi. Et fiyatlarının ucuzlaması için geçen Kurban Bayramı'nda ithal edilen ve huysuz karakteri nedeniyle yaralanmalara yol açan 'Angus' türü büyükbaş hayvanlar, bu sene getirilmeyecek. Angusların yerine daha uysal ırklar olan Şarole, Limuzin, Hereford ve Smental türü büyükbaş hayvanlar tercih edilecek. Konuyla ilgili açıklama yapan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Habip Can, Angus türü hayvanların meralarda başıboş şekilde yetiştiği için kontrolünün zor olduğunu belirtti.
ŞAP HASTALIĞINA ÖNLEM
Geçen yıl bu anlamda büyük sıkıntı yaşandığına dikkat çeken Habip Can, bunların yerine bu yıl daha uslu hayvan türleri ithal edileceğini açıkladı.
Trakya bölgesi şap hastalığından tamamen arındırıldığı için Anadolu'dan Avrupa'ya kurban geçişinin kısıtlı olduğunu hatırlatan Can, bu yıl sadece İstanbul'un Avrupa yakası ve Trakya için kurbanlık ithal edileceğini belirtti. Bu kapsamda, şap hastalığının görülmediği; Avustralya, Meksika, Bulgaristan, Macaristan, Estonya, Litvanya ve Avusturya gibi ülkelerden hayvan getiriliyor. İthal kurbanlıkların İstanbul'un Avrupa yakasında satılması planlanıyor.
9 bin liraya büyükbaş
Kurban Bayramı'na az bir zaman kala kurbanlık fiyatları da aşağı yurarı belli olmaya başladı. Kurban pazarlarında satışa sunulan kurbanlıklar alıcılarını beklerken, fiyatların geçen yılki fiyatlarla aynı seviyede olduğu gözlendi. Büyükbaş kurbanlıkların fiyatları en ucuz 3 bin liradan başlıyor, 9 bin liraya kadar çıkıyor. Küçükbaş kurbanlıklar ise 500 ile bin lira arasında değişiyor. Geçen yıl 3 bin liraya satılan bir erkek dananın fiyatı bu yıl 3 bin ile 3 bin 500 arasında seyrediyor. En ucuz büyükbaş kurbanlığın 3 bin 500 liradan satışa sunulduğu pazarlarda 150 ile 200 kilo arasında et veren bir tosunun fiyatı ise 4 bin ila 4 bin 500 arasında değişiyor. Ortalama kurbanlık etin fiyatı geçen yıl olduğu gibi bu yıl da 20 ile 25 TL arasında değişmesi bekleniyor. Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar da, illere göre kurbanlık fiyatlarının genel olarak geçen bayrama yakın ya da daha düşük seyredeceğini aktardı. İlk günlerden fiyat araştırmasına çıkan vatandaşlar ise kurbanlık fiyatlarını yüksek buldu.
13 bin kurbanlık ithal edilecek
Kurban ithalinin büyük bir kısmını Et ve Balık Kurumu'nun gerçekleştirdiğini belirten Can, kurumun yaklaşık 13 bin civarında kurbanlık ithal edeceğini kaydetti. İthal kurbanlıkların ekimin 27-28'lerinde ülkeye giriş yapacağını aktardı. 10 yerli firmanın da ithalat yaptığını kaydetti. İstanbul'un Avrupa yakası için 50 bin ila 100 bin küçükbaş kurbanlığa ihtiyacı olduğunu ifade eden Can, "Büyükbaş kurbanlık ihtiyacının 20 bini yerli üreticilerden karşılanacak. Kalan 30 bin ise ithal edilecek. Geçen hafta itibarıyla Trakya bölgesine 15 bin büyükbaş 65 bin de küçükbaş ithal kurbanlık geldi" şeklinde konuştu.