İzmir Terör ve Örgütlü Suçlar Savcısı Okan Bato'nun yürüttüğü Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturmasında şok detaylara ulaşıldı. Aralarında öğretmen, iş adamı ve serbest meslek sahiplerinin de bulunduğu, yöneticisi ve üyesi oldukları örgüte ikna, tehdit ve şantajla destek sağladıkları iddia edilen zanlıların topladıkları parayla lüks içinde yaşadıkları tespit edildi. Şüphelilerin, “himmet”, “infak”, “burs”, “kurban himmeti”, “zekat” ve “fitre” adı altında topladıkları parayı çıkarları doğrultusunda kullandıkları da öne sürüldü.
KURBAN PARALARI ÖRGÜTE
Maaşlarını Paralel Devlet Yapılanması'ndan aldıkları öne sürülen şüphelilerin, lüks hayat yaşadıkları, kurban organizasyonu bahanesiyle bazı kişileri Afrika ülkelerine götürdükleri, bilet giderlerini de “himmet” parasından karşıladıkları iddia edildi. Kurban Bayramı'nda bağış toplayan ama kurban kesme vecibesini yerine getirmeyerek inananların duygularını sömürdükleri suçlaması yöneltilen şüphelilerin, Türkiye'deki fiyatın çok altında Afrika ülkelerinden satın aldıkları kurbanları kesip fotoğraflarını bağışçılara gösterdikleri, aradaki ücret farkını da örgüte aktardıkları ileri sürüldü.
TEK SEFERDE 5 MİLYON LİRA
Ele geçirilen ajanda ve dijital verilerden, İzmir merkezi ve ilçelerinde bölgelere göre ayrılan örgüt elemanlarının para talebinde bulundukları iş adamları ve esnafı gelirlerine ve örgüte yakınlık derecesine göre gruplandırdıkları, “himmet” organizasyonlarından bir kalemde 5 milyon liraya yakın bağış topladıkları da anlaşıldı. Ajandalardaki kayıtlardan, örgüt elemanlarının ilgilendikleri iş adamları ve esnafı zenginliklerine göre ayırdıkları, örgütteki hiyerarşiye doğrultusunda bu kesimle bağlantıya geçildiğinin belirlendiği kaydedildi.
Öte yandan soruşturmada evinde yapılan arama yapılan örgütün Ege Bölgesi sorumlusu B.B. halen yakalanamadı.
Para trafiği deşifre oldu
İzmir genelinde bağışçılardan alınan paranın “örgütün kasası” konumundaki Ö.K'de toplandığı iddia edildi. Zanlılara yöneltilen suçlamalar arasında makbuzsuz toplanan paranın mümkün mertebe resmi kayda alınmaksızın, ilgili örgüt elamanlarınca elden yurtdışına çıkarıldığı, yurtdışından getirilen paranın da aynı uçaktaki örgüt elemanlarına pay edildikten sonra yurda sokulduğu ve havaalanında yeniden tek kişide toplandığının tespit edildiği de yer alıyor.
4 kişiye tutuklama
Soruşturma kapsamında, İzmir'deki 14 adres ile Sivas, Gümüşhane, Çanakkale, Kütahya, Denizli, Aydın ve Muğla'da düzenlenen operasyonlarda yakalanan 22 şüphelinin İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesindeki işlemleri tamamlandı. Mahkemeye sevk edilen 22 şüpheliden 4'ü tutuklandı.