“Selam Tevhid'de kumpas” davası kapsamında firari sanık Fetullah Gülen ve Emre Uslu, eski emniyet müdürleri Yurt Atayün ve Ömer Köse ile muvazzaf subayların da aralarında bulunduğu 55'i tutuklu 122 kişinin yargılanmasına yarın başlanacak. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki ilk duruşmaya tutuklu sanıklar getirilecek. Mahkemenin, duruşmaya çağırdığı tutuksuz sanıklar ve yargı çevresinde bulunan müştekilerin de duruşmaya gelmesi bekleniyor.
İDDİANAME OKUNACAK
Mahkeme, savcılığın, kamu güvenliğinin kesin olarak gerekli kılması nedeniyle yargılamanın tamamının kapalı oturumda yapılması talebine ilişkin kararı da yarın verecek. Sanıkların ikimlik tespitlerinin yapılacağı uruşmada iddianameyi TRT İl Müdürlüğü'nden spiker okuyacak. Adliyedeki en büyük salonda yapılacak olan duruşma, 2, 3, 4 ve 5 Şubat'ta da devam edecek. İddianamenin okunmasının ardından sanıklar ifade verecek.
GÜLEN VE USLU İÇİN YAKALAMA
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu'nca daha önce yürütülen ve takipsizlik kararı verilen “Sözde Kudüs Ordusu Terör Örgütü” soruşturmasında usulsüzlükler yapıldığı iddialarına ilişkin 22 Temmuz 2014'te gerçekleştirilen operasyonda, aralarında eski İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürü Yurt Atayün'ün de olduğu 11 emniyet görevlisi tutuklandı. Soruşturmayı genişleten savcılık, yeni deliller doğrultusunda Şubat 2015'te düzenlenen ikinci operasyonda 17 kişi tutuklandı. Bu operasyonda Fetullah Gülen ve Emre Uslu hakkında da tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarıldı.
GÜLTEKİN AVCI DA TUTUKLANDI
Soruşturmada elde edilen yeni deliller doğrultusunda, MİT'e ait TIR'ların durdurulmasının “Selam Tevhid'' dosyası kapsamında yapıldığının tespiti üzerine, 5 Nisan 2015'te başlatılan üçüncü operasyonda, 19 kişi tutuklandı. Devam eden süreçte soruşturma kapsamında 8 kişi daha tutuklandı. Yine bu soruşturmada, eski cumhuriyet savcısı ve avukat Gültekin Avcı ile 3 emniyet personeli cezaevine gönderildi. Savcılık, eski Zaman Gazetesi Genel yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı hakkında gözaltı kararı vermiş ancak Dumanlı'nın bulunamaması üzerine yakalama kararı çıkarılmıştı.
Ağırlaştırılmış müebbet
İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili İrfan Fidan tarafından yürütülen soruşturma 26 Ekim'de tamamlandı. Başsavcılığın onayladığı 10 bin 529 sayfalık iddianame, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. İddianamede, 122 sanığın ''Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme'' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılması talep edildi.
İDDİANAMEDE 968 MÜŞTEKİ VAR
Ayrıca Gülen, Uslu, Atayün ve Ömer Köse'nin de aralarında bulunduğu 48 sanığın “devletin güvenliğine ilişkin gizli kalması gereken bilgileri casusluk maksadıyla açıklama” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılması istendi. İddianamede, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu, bakanlar, MİT Müsteşarı, üst düzey siyasi parti temsilcileri, gazeteciler ve kamu görevlilerinin de aralarında bulunduğu 968 kişi müşteki sıfatıyla yer aldı.
9 paralel tutuklandı
Malatya'da, “Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY)” yönelik operasyonda gözaltına alınanlardan 9'u tutuklandı, bir kişi adli kontrol kararıyla serbest bırakıldı. Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin, Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde gerçekleştirdiği operasyonda gözaltına alınan 11 kişiden 10'u adli mercilere sevk edildi. Aralarında bazı iş adamlarıyla Malatya Aktif İşadamları Derneğinin mevcut başkanı ve eski başkanlarının da bulunduğu zanlılardan 9'u çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı, bir kişi ise adli kontrol kararıyla serbest bırakıldı. Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, 2 gün önce Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde bazı ev ve iş yerlerinde arama yapmış, 11 kişiyi gözaltına almıştı.