Hepimiz için kurtuluş ayı: Ramazan

Mübarek Ramazan ayı başlıyor. Kovid salgını sebebiyle iki yıldır buruk geçen Ramazan günleri bu yıl büyük bir coşkuyla karşılanıyor. İstanbul İl Müftüsü Prof. Safi Arpaguş, Ramazan’ın manevi anlamda bize bir kurtuluş imkanı sunduğunu söyledi.

Hatice Saka
İstanbul İl Müftüsü Prof. Dr. Safi Arpaguş

11 ayın sultanı mübarek Ramazan ayı yarın başlıyor. Tüm dünyayı etkisine alan pandemi sebebiyle iki yıldır buruk geçen Ramazan günleri bu yıl büyük bir coşkuyla karşılanıyor. İstanbul İl Müftüsü Prof. Dr. Safi Arpaguş ile Ramazan'ı ve İstanbul'daki Ramazan hazırlıklarını konuştuk.

-“11 ayın sultanı” olarak bildiğimiz Ramazan ayının inancımıza göre önemini anlatarak başlayalım. Ramazan bir Müslüman için neyi ifade eder?

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2022/03/31/10/02/resized_16d2b-bc81f1a0manc59fet3.jpg

ORUÇ AHLAKİ GÜZELLİKLERLE SÜSLENMELİDİR

-Oruç tutarken Müslümanlar nelere dikkat etmeli?

Oruç ibadeti, imsak vaktinden iftar vaktine kadar yemeden, içmeden ve bedeni arzulardan uzak kalmaktır. Fakat orucun kamil bir oruç olabilmesi için insanın ahlaki zaaf olabilecek her türlü şeyden de sakınması gerekir. Ahlaki zaaf olarak görülebilecek hasletlerimizi terk etmediğimiz sürece oruç ibadetinden çok fazla bir fayda elde edemeyiz. Öncelikle oruç tutan kişinin gözünü sakınması harama bakmaması gerekir, kulağını sakınması kötü sözler işitmemesi ve taşımaması gerekir. Dilini korumalıdır. Oruçlu bir insan kötü söz söylememeli ve kırıcı olmamalıdır. Cenab-ı Hakk’ın “Oruç benim içindir, onun mükafatını ben veririm” dediği çok özel bir ibadet böyle ahlaki güzelliklerle ve meziyetlerle süslenebilirse daha faydalı olur.

HATİMLE TERAVİH GELENEĞİ DEVAM EDİYOR

-Ramazan, aynı zamanda Kur’an ayı olarak da nitelenir. Bu ayda Kur’an-ı Kerim’le münasebetimiz nasıl olmalı?

BEREKETİNDEN İSTİFADE EDİYORUZ

-Ramazan, infak için de önemli bir fırsat. Özellikle kültürümüzde zekat gibi mükellefiyetler bu ayda yerine getiriliyor. Sizin müftülük olarak bu anlamdaki çalışmalarınızda bahseder misiniz ?

Ramazan ayına mahsus olan fitre vermenin dışında zekat, sadaka, fidye bu gibi ibadetler her zaman yapılabilir. Ancak bu ayın bereketinden istifade etmek için toplumumuz bu tür hayırlarını da Ramazan ayına tahsis etmeyi önemli buluyor. Biz yaygın bir teşkilatız. Toplumun röntgenini çekmekte ve ihtiyaç sahiplerini bulmakta zorlanmıyoruz. Bu yaygınlıktan dolayı, ulaşabildiğimiz tüm ihtiyaç sahiplerine Ramazan ayında destekleri sürdürüyoruz. Diğer aylarda da yaptığımız bu yardımları daha da yoğun bir şekilde gerçekleştiriyoruz. Ülkemizde olduğu kadar Afrika’dan Balkanlar’a, Asya’dan Ortadoğu’ya ihtiyaç sahiplerine yardım ulaştırmaya gayret ediyoruz. Halkımız da bu konuda rehberlik edebildiğimiz ölçüde, bize son derece destek veriyor. Türk Diyanet Vakfı çok büyük ve güçlü bir vakıf, teşkilatın genişliği oranında her yerden yardım geliyor. Bu yardımlar ihtiyaç sahiplerine imkan dahilinde iletilmeye çalışılıyor. Halkımız Ramazan ayının daha bereketli sevabının daha kat kat olduğuna inanıyor ve bu mübarek günleri değerlendirmek için ihtiyaç sahiplerine yardımlarını artırıyor.

Dosdoğru olmak üzerine konuşacağız

İstanbul’da coşkuyla karşılayacağız

-Müftülüğünüz tarafından İstanbul’da bu Ramazan için yaptığınız hazırlıklardan bahseder misiniz ?

Teravih namazını pandemi nedeniyle iki yıldır kılamıyorduk. Bu sene inşallah omuz omuza kılacağız. Geleneğimizde olan enderun usulü teravihler canlanmaya başladı. Belirli camilerimizde belirli günlerde enderun usulü teravihler kılınacak. Halkımız da eskiden yana bu uygulamaya rağbet gösteriyor. Ramazan’ın son 10 günündeki itikaf ibadeti için belirli camilerimiz hazırlanıyor. Tabii pandemi koşullarında imkan dahilinde bunları karşılamaya çalışıyoruz. İstanbul Müftülüğü olarak camilerimizin fiziki şartlarını elden geçirip, ibadete uygun ortamların camilerde sağlanması için azami gayret gösteriyoruz. Gerek teravih namazı, gerek mukabeleler, gerek hatm-i şerifler konusunda hazırlığımızı tamamladık. İki yıllık pandemiden sonra insanların Ramazan coşkusuna, ibadet hayatına özlem duyduklarını görüyoruz. Dolayısıyla onları hayal kırıklığına uğratmamak için her türlü hazırlığı yaptık. İstanbul çok büyük bir kent ve bu kentte elimizden geldiğince en güzel şartları sağlamaya çalışıyoruz. Ülkemizin milletimizin birlik beraberliğini temin etmek adına, milletimizin maneviyatını yükseltip her türlü güçlüğe karşı, manevi olarak onları takviye etmek adına camilerde vaazlarımızla hatimlerimizle, dualarımızla mukabelelerimizle bu manevi atmosferle inşallah insanlarımıza hizmet etmeye İstanbul’umuza hizmet etmeye gayret ediyoruz.

Ayasofya’da ilk kez teravih kılınacak

ÖZGÜN
Rahmet, mağfiret ve bereket ayı: Dinimizde Ramazan ayı ve orucun önemi nedir?

ÖZGÜN
Ramazan ayı ile ilgili ayetler ve hadisler