Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığınca HDP ile ilgili bir süredir devam eden incelemede önemli bir gelişme yaşandı. Kobani iddianamesini ve HDP’li milletvekilleri hakkındaki fezlekeleri de inceleme dosyasına alan Başsavcılık, HDP’nin kapatılması için harekete geçti. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, HDP’nin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) dava açtı. 609 sayfadan oluşan iddianame, Yüksek Mahkeme’ye gönderildi. İddianamede, Hazine yardımının kesilmesi ve partinin mal varlığına tedbir konulması da talep edildi.
DEVLETİN BÜTÜNLÜĞÜNÜ BOZMAYI AMAÇLADILAR
PKK’NIN UZANTISI
AİHM’in terörün kınanmamasını dahi siyasi partilerin kapatılması için yeterli bir gerekçe olarak kabul ettiğine dikkat çekilerek, HDP yönetici ve üyelerinin, beyan ve eylemleriyle demokratik ve evrensel hukuk kurallarının kabul etmeyeceği şekilde davrandığı, PKK terör örgütü ve bağlı örgütlerle birlikte hareket ettiği vurgulandı. Açıklamada, şöyle denildi:
KAPATMA YA DA HAZİNE YARDIMININ KESİLMESİ
AYM, bir siyasi partinin Anayasa’nın 69. maddesinde sayılan hallerden ötürü kapatılmasına veya dava konusu fiillerin ağırlığına göre devlet yardımından kısmen ya da tamamen yoksun bırakılmasına, toplantıya katılan üyelerin üçte iki oy çokluğuyla yani 15 üyenin 10’unun oyuyla karar verebiliyor.
AYM RAPORTÖR GÖREVLENDİRECEK
İlk aşamadan sonra Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, raportör görevlendirecek. Başkanın görevlendirdiği raportör ilk inceleme raporunu hazırlayarak Başkanlığa sunacak. Sonrasında kabulüne karar verilmesi halinde iddianame ve ekleri HDP’ye gönderilerek, usul ve esasa ilişkin savunmaları alınacak. Ön savunmanın ardından Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, esas hakkındaki görüşünü sunacak. Bu görüş HDP’ye gönderilecek. Daha sonra belirlenecek bir tarihte Başsavcı Şahin sözlü açıklama, HDP yetkilileri de sözlü savunma yapacak. Bütün bu sürecin ardından davaya ilişkin bilgi, belgeleri toplayacak raportör esas hakkındaki raporunu hazırlayacak. HDP hakkındaki kapatma davasını 15 kişiden oluşan Anayasa Mahkemesi Heyeti karara bağlayacak.
Hiçbir zaman siyasi parti olmadılar
Kapatma davasıyla ilgili sosyal medya hesabından açıklama yapan BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, HDP’nin hiçbir zaman bir siyasi parti olmadığını ifade etti. Destici
, “Çünkü PKK terör örgütünün siyasi şubesi olarak kurulmuştur. Bütün yönetim kadroları ve sözde milletvekillerini PKK belirlemiştir. Kurulduğu günden bugüne kadar da teröre ve teröristlere hizmet etmiştir”
ifadelerini kullandı.
MYK’ya olağanüstü toplantı çağrısı
600 isme yasak talebi
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin’in, HDP’nin kapatılması istemiyle açtığı davanın iddianamesinde, 600’ün üzerinde HDP’li hakkında siyasi yasak istendi. Siyasi yasak istenen isimler arasında HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar ile önceki eş genel başkanlar Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş da bulunuyor.
BAŞKA AD ALTINDA KURULAMIYOR