HDP ile 'anayasa' masası kurmuşlardı: HÜDA Par lideri Yapıcıoğlu'nun sözleri üzerinden yaygara koparan CHP'nin kirli geçmişi hafızalarda

HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu'nun Anayasa'nın 4'üncü maddesine ilişkin yorumuyla ilgili kirli propaganda yürüten CHP'nin geçmiş yıllarda Türkiye'nin üniter yapısı ve Anayasa'nın değiştirilemez kabul edilemez maddeleri ile ilgili terör örgütü PKK'nın siyasi uzantısı HDP (DEM Parti) ile yürüttüğü pazarlıklar yeniden gündeme geldi. Kemal Kılıçdaroğlu 2014 yılında 'yerel yönetim özerklik şartını mutlaka getireceğim' diyerek üniter yapıyı değiştirme vaadinde bulunurken, o dönem İYİ Parti içerisinde yer alan Ümit Özdağ da CHP, İYİ Parti, HDP ve Saadet Partisi'nin ilk 4 maddenin de değiştirilmesini kapsayan ortak anayasa çalışması yaptığını açıklamıştı.

Dönemin CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun HDP ziyareti

Terör örgütü PKK ile organik bağını kesmeyen DEM Parti (HDP) ile siyasi ittifak çabasını sürdüren CHP'nin başını çektiği muhalefet, HÜDA Par Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu’nun anayasanın 4'üncü maddesi ile ilgili yorumu üzerinden son dönemde Cumhur İttifakı'nı hedef aldı.

Yapıcıoğlu, 12 Eylül’de katıldığı televizyon programında, yeni anayasa tartışmalarını değerlendirirken, Anayasa’da değiştirilemez maddelerin olmaması gerektiğini savunarak, görüşünü dile getirmişti.

Konuyla ilgili Yeni Şafak'a da konuşan Yapıcıoğlu, Anayasa'nın 4. maddesiyle ilgili açılamasını CHP'nin konuyu bilinçli olarak saptırdığını savunarak açıklamasını yaptı.

Tartışmalara son noktayı koyan Cumhurbaşkanı ReceAnayasanın ilk dört maddesiyle ilgili bizim açımızdan herhangi bir tartışma yoktur. Cumhur İttifakı'nın böyle bir sıkıntısı, derdi de yoktur. Biz mümkün olan en geniş toplumsal mutabakatla yeni anayasa sürecini yönetmek ve başarıyla neticelendirmek arzusundayız.

GÜNDEM
CHP Kenanizm yapıyor

Kılıçdaroğlu'ndan PKK kanalında vaat: İlk 3 maddeyi değiştirelim

Yapıcıoğlu'nun açıklamaları üzerinden yaygara koparan CHP'nin geçmişte Türkiye'nin bölünmez bütünlüğü ve üniter yapısı da dahil olmak üzere HDP ile çalışmalar yürüttüğü biliniyor.

CHP eski Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu 2015 yılında PKK'ya yakın bir kanalda "Anayasayı değiştirelim" demiş, bunun üzerine kendisine yöneltilen "İlk 3 maddeler mesela?" sorusuna da "Tabi, buyurun gelin yapalım" cevabını vermişti.

Your browser doesn't support HTML5 video.

Kılıçdaroğlu 2014'te, CHP'nin 18. Olağanüstü Kurultayı'nda da yaptığı konuşmada "Hakkari'de 'yerel yönetim özerklik şartını getireceğiz' dedim. CHP Kurultayında yine söylüyorum; CHP iktidarında yerel yönetim özerklik şartını mutlaka getireceğiz" demişti.

Your browser doesn't support HTML5 video.

Özdağ HDP ile ortak anayasa çalışmasını ifşa etmişti

O dönem İYİ Parti İstanbul Milletvekilliği yapan Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ ise 2018'de CHP, İYİ Parti, HDP ve Saadet Partisi'nin ortak anayasa çalışması yaptığını iddia etmişti. İYİ Parti İstanbul İl Başkanı Buğra Kavuncu hakkındaki "FETÖ'cü" iddiasının ardından ihraç istemiyle Disiplin Kurulu'na sevk edilen Özdağ, yaptığı savunmada partisinin HDP, CHP ve Saadet Partisi'yle birlikte ortak bir anayasa çalışması yaptığını söyledi.

Özdağ şunları söylemişti;

O dönemde Sözcü'ye konuşan Kılıçdaroğlu da diyerek HDP ile ortak anayasa iddialarını doğrulamıştı.

2021'de İYİ Parti'den istifa eden Özdağ, anayasa taslağını kamuoyu ile paylaşarak İYİ Parti'den bunun hesabını sorduğunu belirterek zehir zemberek açıklamalarda bulunmuştu.

"HDP ile anayasa çalışmasının 64 saatlik görüntüsü var"

Özdağ şunları söylemişti;

Kaboğlu da doğruladı

CHP'li İbrahim Kaboğlu'nun 3 Ekim 2019 tarihinde yaptığı açıklamalar, anayasa çalışmalarıyla ilgili önemli bir itiraf niteliği taşımaktadır. CNN Türk'te Hande Fırat'ın sunduğu Gece Görüşü programında konuşan Kaboğlu, "2018 Ocak ve Nisan aylarında dört parti arasında yürütülen anayasa çalışması doğru bir bilgidir. CHP, HDP, Saadet Partisi ve İYİ Parti’nin uzman ve yetkilileri bir araya gelerek ortak noktalar üzerinde bir anayasa raporu hazırladılar." ifadelerini kullanmıştı.

Hande Fırat’ın, "O dönemde İYİ Parti, HDP’nin bu çalışmada yer almasından rahatsızlık duydu mu?" sorusuna ise Kaboğlu, “Bu çalışma yapıldı. Görüşülen konulara gelince, bunları dile getirmek uygun olmaz. Ancak dört partinin temsilcileriyle bir anayasa çalışması yürütüldü,” şeklinde yanıt vermişti.

İnce: İddia değil gerçek

2020 yılında 'Bin günde Memleket Hareketi' programı kapsamında Çankırı’da konuşan Muharrem İnce, gündeme gelen muhalefetin anayasa taslağı ile ilgili "İddia değil gerçekmiş" ifadelerini kullanmıştı.

İnce şunları söylemişti;

"Daha önceki konuşmalara baktığımızda bugün görünen şu ki yapılmış bu... O dönemde Cumhurbaşkanı adayıydım ben de yeni öğreniyorum bu tür görüşmeleri. Ama çelişkili açıklamalar yapmak ‘bir yaptık bir yapmadık’ demek doğru değil. İnsanların kafasını karıştırmamak lazım. Muhalefetin umut olabilmesi için tutarlı, ilkeli bir politika olması gerekir."

GÜNDEM
Altılı Masa'dan mahkeme koridorlarına: Kılıçdaroğlu'nun salvoları sonrası Akşener harekete geçiyor

GÜNDEM
Özgür Özel'in 'rakı' çıkışı akıllara Kılıçdaroğlu'nun konuşmasını getirdi