Halk terörün arkasında ABD'nin olduğunu düşünüyor

Türkiye'de düzenlenen terör saldırılarıyla ilgili geçtiğimiz ay yapılan ankette çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı. Adil Gür'ün başkanı olduğu A&G Araştırma Şirketi'nin 3 bin 35 kişiyle yaptığı ankete göre halkın büyük çoğunluğu saldırıların arkasında ABD'nin olduğunu düşünüyor.

Yeni Şafak

42 ilde yapılan araştırmasının sonuçlarına göre, her 4 kişiden 3'ü terör örgütlerinin arkasında başka bir gücün olduğunu düşünüyor. Teröre en fazla destek veren ülkenin ise ABD olduğu kanaati hakim. ABD'yi İsrail ve AB takip ediyor.

Kamuoyu yoklamaları ve seçim anketleri alanında faaliyet gösteren A&G Araştırma Şirketi Başkanı Adil Gür'ün Milliyet gazetesinde yer alan ve Aralık 2016'da 3 bin 35 kişiyle yaptıkları araştırmasına göre, halkın büyük çoğunluğu terör örgütlerinin "arkalarında bir takım güçlerle hareket ettiğine" inanıyor. Sorulara parti aidiyetiyle yanıtlar verildiğini vurgulayan Adil Gür, buna rağmen terör ve arkasındaki güçler konularında ortak yanıtlar geldiğini anlattı.

'Terörün arkasında başka güçler var' diyenler yüzde 76

Soru: Ülkemizde son dönemlerde sıkça terör olayları yaşanıyor. “Sizce bu terörü PKK, DAEŞ, FETÖ vs. gibi terör örgütleri mi yapıyor yoksa bu terörün arkasında bir takım güçler mi var?"

Terörü PKK, DAEŞ, FETÖ vs. gibi terör örgütlerinin kendi başlarına yaptıklarını düşünenlerin oranı %24.0'tür. Halkın %76.0'sı ise terörün arkasında başka güçlerin olduğunu düşünmektedir.

http://image.piri.net/resim/imagecrop/2017/01/08/04/06/resized_01e68-d4b1618cfft16_mf8313848.jpeg

Terörün arkasında ABD olduğu düşünülüyor

Soru: (Arkasında güç var diyenlere)

Terörü desteklediğini düşündüğünüz bu güçler kim veya kimler?

Teröre destek verdiği düşünülen en büyük güç %80.3 ile Amerika. Amerika'yı %45.1 ile İsrail, %34.5 ile AB ülkeleri, %22.9 ile Dış güçler, %17.6 ile Rusya, %8.9 ile Derin devlet, %8.3 ile İran takip etmektedir.

Adil Gür'ün araştırmasının sonuçları şu şekilde duyuruldu:

Araştırmanın künyesi

Araştırma, 24-26 Aralık 2016 günleri Türkiye genelinde 7 coğrafi bölgede, 42 ilde, 126 mahalle köy ve beldede, 18 yaş ve üstü 1.517'si kadın, toplam 3.035 denekle, hanede yüz yüze görüşme metoduyla yapılmıştır. Örneklemin seçilmesinde çok aşamalı tabakalı tesadüfi yöntem, görüşülecek deneklerin belirlenmesinde ise, cinsiyet ve yaş kotası uygulanmıştır. Örneklem seçilirken TÜİK ve Maliye Bakanlığı verilerinden faydalanılmıştır. Örneklemde ilçe, kır kent ağırlığına uyulmuştur. Araştırma raporunda yer alan Büyükşehir verileri, statü olarak büyükşehirleri değil, nüfusu büyük olan şehirleri yani metropolleri ifade etmektedir. Araştırma kapsamında gidilen iller Adana, Afyon, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Batman, Bingöl, Bursa, Çankırı, Çorum, Denizli, Diyarbakır, Edirne, Elazığ, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, İstanbul, Isparta, İzmir, Karabük, Kayseri, Kırklareli, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Muğla, Ordu, Osmaniye, Rize, Samsun, Sivas, Şanlıurfa, Trabzon, Uşak, Van ve Zonguldak'tır. Araştırma sonuçları gerek sahada, gerekse bilgisayar ortamında çeşitli kontrollere tabi tutulmuş, elde edilen bulguların tutarlılığı gözlemlenmiştir. Araştırmanın hata payı güven sınırları içerisinde % 1.8'dir.