Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Ankara Bölge Adliye Mahkemesinde düzenlenen "Meslek İçi Eğitim Programı"nda konuştu.
Türkiye genelindeki 9 ayrı istinaf merkezinde ilk derece mahkemelerinde görev yapan hakim ve cumhuriyet savcılarına meslek içi eğitim verileceğini belirten Gül, eğitim programının yargı camiasına hayırlı olmasını diledi.
Bu programın, ilk derece mahkemesinde görev yaparak eğitimler için bir araya gelen hakim ve cumhuriyet savcılarıyla istinaf merkezlerindekiler arasındaki iletişimi güçlendirmesini temenni eden Gül, 11 merkezde faaliyet gösteren bölge adliyelerine çok önem verdiklerini vurguladı.
Bu eğitim modelini çok önemsediklerinin altını çizen Gül, bunun en verimli şekilde gerçekleşeceğine inandığını kaydetti.
Türkiye'de, devlet ve toplum hayatı için 15 Temmuz 2016'nın kritik bir eşik ve siyasi tarih boyunca yüz yüze gelinen en büyük tehditlerden biri olduğunu vurgulayan Gül, şöyle konuştu:
Yüzyıllardır, bin yıldır bu coğrafyada görülen en büyük ihanet örneğidir. Silaha karşı yürekle karşı duran, FETÖ'nün esaret teşebbüsüne cesaretle karşı duran aziz Türk milleti bu kalkışmanın püskürtülmesinde en önemli rolü icra etmiştir. O gece süratle harekete geçen yargı mensuplarımız da milletimiz nasıl demokrasi nöbeti tutuyorsa adliyelerde demokrasi nöbetiyle Türk milletinin, Türk devletinin bekasını, hukuku, demokrasiyi korumak için canla başla çalışmışlardır. Hala da yargı mensuplarımız demokrasi nöbetini tutmaya devam etmektedir. Bu günlerde zorunlu olarak eğitimlerini yarıda bırakan ya da eğitimlerine hiç başlayamayan yargı mensuplarımız oldu. Pazartesi adliyeler açık ve vatandaşlara adalet hizmetlerinin sunulması gerekiyordu. Bu zorunluluktan dolayı hakim ve savcılarımız yapılan geçici düzenlemeyle hemen görevlerine başlamışlardı. İşte bugün 9 ayrı bölgemizde bu arkadaşlarımızı meslek içi eğitime almak üzere bir araya topladık.
"5 bin yargı mensubuna eğitim"
"Niteliği artırmayı temel hedef olarak görüyoruz"
Gül, halen güncelleme çalışmalarının devam ettiği Yargı Reform Stratejisi'nde de bu süreci bütünlüklü olarak ele aldıklarını belirterek, "Hukuk eğitiminin nitelik güçlendirilmesi konusunda çok geniş bir mutabakat bulunmaktadır. Ülkemizdeki hukuk eğitimlerinde başta YÖK ve üniversiteler olmak üzere ilgili paydaşlarla iş birliğini artırarak niteliği artırmayı temel hedef olarak görüyoruz." dedi.
Hukuk fakültesi mezunları için öngördükleri bir devlet sınavının, eğitimde kaliteyi teşvik edecek bir önlem olacağına işaret eden Gül, hukuk gibi hiçbir şekilde ihmal edilemeyecek bir eğitimin kalitesinin yükseltilmesi gerektiğini vurguladı.
"70 puan barajını yeniden getirmeyi planlıyoruz"
Mesleğe başlamadan önce yapılacak devlet sınavını çok önemli ve anlamlı bulduklarını dile getiren Gül, şunları ifade etti:
"Adaylarımızın dil becerisini geliştirmek, müfredat önceliklerimiz arasında"
İddianameler ve karar gerekçelerinin tutarlı, derinlikli, özenli bir Türkçeyle yazılması gerektiğine işaret eden Gül, şöyle konuştu: