ABD ile Fırat’ın doğusuna müşterek kara devriyelerinin ilki önceki gün yapılırken, devriyenin planlaması ve şekli, “Münbiç tiyatrosu tekrarlanıyor” dedirtti. ABD bu defa da Münbiç devriye örneğiyle Türkiye’yi oyalamaya çalıştı. Devriyenin planlaması ve şekli askeri harekat planlamaları nezdinde karşılık bulmadı. Harekat konseptlerine uymayan o ayrıntılar şöyle:
HANİ MAYINLAR TEMİZLENMİŞTİ!
Türkiye’nin güvenlik endişeleri karşısında ABD, bölgedeki terörist unsurların Türkiye’ye güvenlik kaygısı oluşturmayacağına dair tedbir alacağı sözler vermişti. Bunlardan biri de sınır boyunun mayın ve tuzaklamalardan temizleneceğiydi. Oysa pazar günü yapılan kara devriyesinde bu endişenin giderilmediği görüldü. ABD, müşterek devriyeye iki mayın tarama aracıyla katıldı.
PKK ÇEKİLDİYSE KORUMA NİYE?
ABD, PKK’lı teröristlerin ve silahların bölgeden çekildiğini söylemiş ve gerek İHA keşifleri, gerekse kara devriyeleri öncesi helikopterlerle yapılan kontrollerle bu sözünü tuttuğunu kanıtlamaya çalışmıştı. Müşterek kara devriyesi de güvenli olduğu sözü verilen bir noktadan başlatıldı. Buna karşın konvoyların silahlı helikopterlerce korunması dikkat çekti.
GÖSTERMELİK APAÇİ UÇUŞU
Konvoyları koruyan silahlı savaş helikopterlerinin harekat stratejilerine uymayan görüntüleri de bir diğer ayrıntıydı. Bir harekat anında helikopterlerin konvoyun birkaç kilometre ilerisinden giderek yolun güvenliğini kontrol etmesi gerekiyordu. Ancak Amerikan Apaçi helikopteri konvoyun üzerinden uçtu. Bu haliyle hava desteği, tamamen göstermelik olarak yorumlandı.
MUTABAKATA UYULMADI
Kara devriyesine yönelik en önemli ayrıntı ise yaklaşık 2,5 saat süren devriyenin ardından sınır ötesinde herhangi bir güvenlik veya kontrol noktası kurulmaksızın askerlerin geri dönmesi oldu. Askeri konvoy sınırdan girdi, güvenliği kontrol etti. Ancak kontrolü sağlanan alanda ne bir gözlem noktası, ne de üs bölgesi inşa edilmedi. Oysa 7 Ağustos’ta imzalanan mutabakat metninde bu bölgede güvenli bölge inşa edileceği ve bir barış koridoru kurulacağı, sivillerin geri dönmesi için hazırlık yapılacağı net olarak vurgulanıyordu. Bunun gereği yapılmadığı gibi, bu tedbirlerin ne zaman alınmaya başlanacağına dair belirsizlik daha arttı.
İKİNCİ AŞAMAYI ÖNE ÇEKTİLER
Normal şartlarda bir harekat planlaması içerisinde Müşterek Harekat Merkezinin kurulması, iki ülke askeri birliklerine müşterek çalışma kabiliyetlerinin kazandırılması, İHA’larla keşif faaliyeti ve bu keşif bilgilerinin helikopterlerle kontrolü, kara birliklerinin harekatı öncesi ilk aşama hazırlık faaliyetleri iken, karadan birliklerin girmesi ise ikinci safha olarak adlandırılıyor. Ancak, müşterek kara devriyesi de ilk aşama faaliyeti içine sokuldu.
Alçaklığa devam
Çocukları canlı kalkan yaptılar
Suriye’nin kuzeyindeki ortak kara devriyesinin ardından Telabyad’taki PKK/YPG’li teröristler konvoy halinde ilerlerken görüntüledi. Gazetecilerin konvoydan görüntü aldığını fark eden teröristler çocukları sıraya dizip yürüterek bölgede sadece sivillerin olduğunu izlenimi vermeye çalıştı. Yürümek istemeyen çocukların yaşadığı korku ve tedirginlik hareketlerine yansıdı.
DERİNE İNİLMEDİ