Görev alanını hiçe saymışlar

Askeri yargıda, aralarında Muharrem Köse’nin de bulunduğu 76 askeri hakim ve savcının görevden uzaklaştırılma kararının gerekçeleri ortaya çıktı. Darbe sonrası sıkıyönetim askeri mahkemeleri görevlendirme listesinde olan bazı askeri hakimlerin, anayasal düzene karşı işlenen suçlar görev alanlarına girmemesine rağmen darbe sonrası soruşturma başlattıkları belirlendi.

Yeni Şafak Kıymet Sezer

15 Temmuz'daki darbe girişiminin beyni olduğu iddia edilen Genelkurmay Başkanlığı eski Adli Müşaviri Albay Muharrem Köse'nin de bulunduğu 76 askeri hakim ve savcının meslekten ihracına ilişkin Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile önceki gün yayımlandı. Kararda, 76 askeri hakimin ihraç gerekçeleri ve FETÖ'nün askeri yargıdaki yapılanmasına ilişkin bilgi verildi. Kararda, son yıllarda askeri hakim sayısındaki artışın dikkat çekici olduğuna işaret edildi.

KAMERA KAYITLARI ELE VERDİ

Kararda, 2003-2008 yıllarında sadece 82 personel askeri hakim olarak görevlendirilmişken, 2009'dan 2014 yılına kadar 217 askeri hakim mesleğe kabul edildiğine dikkat çekildi. Kararda, 2003-2008 yıllarında sivil kaynaktan sadece 48 askeri hakim mesleğe kabul edilmişken 2009-2014 yıllarında mesleğe kabul edilen 217 hakimin 208'inin sivil kaynaktan temin edildiği belirtildi. Darbe girişimi başarılı olsaydı 249 hakim onbinlerce terör karşıtı vatandaşı yargılamak üzere göreve hazır bekliyorlardı.

Kararda, sözde sıkıyönetim mahkemelerinde görevlendirilen ancak darbe öncesinde Genelkurmay Adli Müşavirliği, Genelkurmay Askeri Mahkemesi, Genelkurmay Askeri Savcılığı, Milli Savunma Bakanlığı Askeri Adalet İşleri Başkanlığı gibi görev yerlerinde bulunan bazı askeri hakimlerin, o gün mesai saat 18.00'de bitmesine ve izinli olmalarına rağmen darbe esnasında görev başında bulunduklarının, tanık beyanları ve kamera kayıtları ile tespit edildiği bildirildi.

SORUŞTURMA BAŞLATTILAR

Yine darbe girişimi başarıya ulaşmayınca panikleyen FETÖ üyesi askeri hakimlerle ilgili de ilginç bir bilgi yer aldı. Buna göre; Genelkurmay, Kara Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Donanma Komutanlığı Askeri Savcılıklarında görevli bazı askeri hakimler, darbenin ana noktalarından olan Kara Havacılık Okulu, 4'üncü Ana Jet Üs Komutanlığı, Jandarma Okullar Komutanlığı ve Donanma Komutanlığında, anayasal düzene karşı işlenen suçlar görev alanlarına girmemesine rağmen darbe akabinde buralarda darbeye ilişkin soruşturmalar başlattı.

Bu kapsamda arama, el koyma, ifade alma vb. işlemleri gerçekleştiren tüm bu askeri hakimlerin sözde sıkıyönetim askeri mahkemeleri görevlendirme listesinde sıkıyönetimde görevli askeri hakimler oldukları anlaşıldı.

Sızmanın önü açıldı

Kararda, “Komutanların hukuka verdiği önem ve adli müşavirlerine duyduğu güven, bazı askeri yargı mensuplarınca birçok yerde kötüye kullanılarak, komutanların kararlarının FETÖ'nün amaçları doğrultusunda yönlendirilmesine çalışılmıştır. Hukuk dışı soruşturma emirleri, soruşturma ve kovuşturmalarla FETÖ'nün kendisine engel olarak gördüğü TSK personelinin terfi, atama ve görevlendirmeleri engellenmiş, bu personel yerine FETÖ mensuplarının TSK'nın etkin noktalarında görev alması sağlanmıştır. Askeri yargıda yer alan ve FETÖ mensubu bazı askeri hakimlerin eylemleriyle FETÖ'nün TSK'nın en hayati damarlarına sızması sağlanmış ve 15 Temmuz'da FETÖ mensuplarınca gerçekleştirilen menfur darbe girişimi gibi ülkemizin geleceğine, birliğine ve dirliğine yönelik yasa dışı eylemlerin önü açılmıştır” denilerek FETÖ üyesi askeri hakim ve savcıların hukuksuzlukları anlatıldı.