Gömeriz

Suriye ve Irak’ta teröristleri yok etmek için mücadeleye devam edileceğini vurgulayan Milli Savunma Bakanı Akar, PKK’lıları Münbiç’teki hendeklere gömeceklerini söyledi. Akar’ın bu sözlerinden birkaç saat geçmeden kent çevresinde Türk askeriyle ABD’liler ortak devriyeye başladı.

Kıymet Sezer
FOTOĞRAF: TARIK BAKICI

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda bakanlığının 2019 yılı bütçesinin sunumunu yaptı. Suriye PKK'sının Münbiç'ten çıkarılacağına dair sözler verilmiş olmasına rağmen terör örgütünün Afrin'de olduğu gibi Münbiç'te hendekler kazdığını hatırlatan Akar, "Terör örgütü, yeri ve zamanı geldiğinde kazdığı çukurlara kendisinin gömüleceğini bilmelidir" dedi. Ülke güvenliğine yönelik her türlü tedbiri almakta kararlı olduklarını vurgulayan Akar, terörle mücadelenin aralıksız sürdürüleceğini ifade ederek sınır ötesinde yeni operasyonların sinyalini şu sözlerle verdi: "Terör örgütüne tarihin en büyük faturası ödetilecektir."

GÖZE ALIYORSANIZ BUYURUN

ABD'nin PKK/PYD/YPG'yle yakın işbirliğinin ABD-Türkiye ilişkilerini olumsuz yönde etkilediğini söyleyen Akar, ABD’nin, DEAŞ'la mücadele kisvesi altında PKK'ya silah desteği sağladığını hatırlattı. Akar, Irak ve Suriye kuzeyinde bölücü planlar içerisinde olanlara da hodri meydan dedi. Akar, “Türkiye’nin Güney’inde, Irak’ın, Suriye’nin kuzeyinde, ‘Ölürsem şehit, kalırsam gazi’. İzin vermeyeceğiz. Bunu göze alın, ona göre planınızı yapın. Göze alıyorsanız buyurun” dedi.

IRAK'TA TEMİZLİĞE DEVAM

Akar, Suriye'nin kuzeyindeki terör hedeflerine yönelik Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekâtlarını da hatırlattı; sivil zayiatı önlemek için TSK'nın gerektiğinde risk aldığını kaydetti. Teröristlerin Suriye ile birlikte Irak'tan da temizleneceğini dile getiren Akar şunları söyledi: "Irak'ın kuzeyindeki otorite boşluğunu ve istikrarsızlığı istismar eden PKK terör örgütü buradaki faaliyetleriyle ülkemizi ve vatandaşlarımızı hedef almaktadır. Irak hükümetinden dün olduğu gibi bugün de beklentimiz, PKK terör örgütünün Irak topraklarındaki varlığının sonlandırılması hususunda ülkemizle işbirliği yapmasıdır. Operasyonlarımız Irak topraklarından kaynaklı terör tehdidi sonlandırılıncaya kadar devam ettirilecektir."

ESED BİR KATİL, TEMASIMIZ YOK

“Suriye’den çıkış ne zaman, Irak’taki pozisyonlarımız nasıl olacak” gibi sorular üzerine Akar, “Fırat Kalkanı Harekat bölgesinden bütün Kuvvetleri çekelim, Afrin’de işimiz kalmadı çıkalım, İdlib’de işimiz kalmadı çıkalım diyebilen var mı? Mümkün değil. Anayasa ve seçim yapılacak ve ondan sonra artık bakacağız” diye konuştu. Esed rejimi konusunda da Akar, “Esed katil. Onunla herhangi bir temasımız yok. Suriye halkı bizim kardeşimiz” ifadelerini kullandı.

1 PİLOT 5 PİLOTUN İŞİNİ YAPIYOR

Bakan Akar, FETÖ ile mücadelenin tüm Kuvvetler ve Milli Savunma Bakanlığı nezdinde kararlılıkla sürdüğünü anlatırken, “FETÖ içimizden temizlendikten sonra TSK bütün bu görevleri kalan personelin birbirine güvenmesi, inancı ve kararlılığı, fedakârlıkla yapıyor. Bir pilot 5 pilotun işini yapmasını rağmen şikâyet etmiyor bunu da bilin” dedi.

POLİTİKAMIZ MACERA DEĞİL

“Sahada varız masada da varız. Bunu büyük bir kıvançla söylüyorum” diyen Milli Savunma Bakanı Akar, Türkiye’nin gelişen durumlara göre ittifaklarını ve gücünü değerlendirdiğini belirtti. Akar, “Ortadoğu politikası bir macera değildir. Güvenliğimiz ve savunmamız için gereken neyse Kabine olarak ve Cumhurbaşkanımızla gerekli kararları alıyoruz ve uyguluyoruz”

Akar’ın açıklamalarının ardından Milli Savunma Bakanlığı bütçesi komisyonda kabul edildi.

Tek tip askerlik geliyor

Yeni askerlik sistemine ilişkin çalışmaların yoğun şekilde sürdürüldüğünü belirten Akar, herkes için bedelli beklentisine girmeyi gerektirmeyecek öngörülebilir bir sistem getireceklerini anlattı. Akar, “Önümüzdeki günlerde bu tamamlanacak ve bundan sonra ülkemizin gündeminden mümkünse bu bedellidir, dövizlidir, 7 ay mıdır, asteğmendir, üsteğmendir lafını çıkarıp bunu bir zemine oturtma gayretimiz sürüyor” dedi.