Türkiye'nin Libya Özel Temsilcisi ve Adalet ve Kalkınma Partisi Ankara milletvekili Emrullah İşler, Libya krizi konusunda bazı ülkelerin gizli gündemleri olduğunu ortaya koyan "ikircikli" tutumunu eleştirdi.
Son dönemde dış müdahalelerle yeniden gündeme gelen Libya krizine ilişkin değerlendirmelerde bulunan İşler, Türkiye'nin Libya'ya yönelik herhangi bir dış müdahaleyi reddettiğini belirtti.
İşler, "Libya'ya yönelik dış müdahaleleri reddediyor ve krizin çözümü için diyalog çağrısında bulunuyoruz. Türkiye herkese karşı aynı mesafede ve çözümün diyalog ile mümkün olduğuna inanıyor." dedi.
"Bir tarafa karşı, diğer tarafın desteklenmesini kabul etmiyoruz"
Fransa'nın, darbeci general olarak bilinen Halife Hafter liderliğinde Libya'nın doğusunda toplanan Temsilciler Meclisi'ne destek bağlamında müdahaleler gerçekleştirdiği iddialarına dair İşler, "Bir tarafa karşı, diğer tarafın desteklenmesini kabul etmiyoruz. Bu olumlu bir şey değil." diye konuştu.
Böyle bir tasarrufu "ikircikli" şeklinde nitelendiren İşler, bunun hem Suheyrat Antlaşması'nın desteklenmesi, hem de Libya'nın diğer kentlerinde kardeş savaşının sürmesine yönelik taraflardan birinin diğerine karşı desteklenmesi anlamı taşıdığına dikkati çekti.
İşler, böyle bir tasarrufun ve desteğin, mevcut sorunu daha da derinleştirdiği uyarısında bulunarak, şu ifadeleri kullandı:
"Libya'ya dış müdahaleyi reddediyoruz. Tüm ülkeleri ve siyasi aktörleri eğer çözüm istiyorlarsa samimi olmaya davet ediyoruz. Bu konuda yol gayet net ve açık. Ancak kim bunu istemiyorsa ve gizli gündemleri varsa, başka yollara yöneliyor ve ne yazık ki bu yolların sonu çıkmaz sokak."
"Libya'da gizli ajandası olmayan tek ülke Türkiye"
"Libya halkı başarı ve hizmetlere susamış bir halk" diyen İşler, dolayısıyla bu hizmetlerin yapılabilmesi için Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin (UMH) kesinlikle desteklenmesi gerekiyor. Bu da ancak bazı ülkelerin izledikleri ikircikli tutumunu değiştirmesiyle mümkün. Libya'da gizli ajandası olmayan tek ülke Türkiye." diye konuştu.
"Batılı ülkeler, kendi ülkeleri dışında demokrasi istemiyor"
İşler, ayrıca Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişimi hakkında da değerlendirmelerde bulundu.
Darbe girişiminde yaklaşık 240 kişinin şehit olduğunu, iki binden fazla kişinin yaralandığı ve ülke tarihinde daha önce benzeri görülmemiş şekilde kanlı ve yıkıcı bir girişimle karşı karşıya kalındığını söyleyen İşler, şunları dile getirdi:
"Bu sadece bir darbe girişimi değil. Bilakis bir intihar girişimi. Bu grup o gece intihar etti.Sonrasında da halk zafer kazandı. Çünkü ordudan büyük bir grup darbe girişimine katılmadı. En önemlisi polisin büyük kısmı güçlü, kararlıydı ve darbe girişiminin başarısız olması konusunda büyük rol oynadı. Darbenin başarısız olmasındaki en büyük ve temel etken darbe girişimini duyar duymaz sokaklara inen Türk halkıdır."
Batı ve ABD'nin darbe karşısında gösterdiği tavrı da eleştiren İşler, "Ne yazık ki demokratik ülkelerden demokratik ve ilkesel anlamda olumlu destek görmedik. Mısır'da da darbe olduğunda demokratik Batılı devletler aynı şekilde olumlu tavır ortaya koyamadılar. Şu ana kadar da Batı'dan hiçbir devlet başkanı veya başbakan Türkiye'yi ziyaret etmedi. Bu tutumlardan Batılı devletler, Türkiye'de ve Arap ülkelerinde değil yalnızca kendi ülkelerinde demokrasi istiyor şeklinde bir sonuç çıkarıyoruz." dedi.