Füze sinyali

Türkiye'nin havasını savunmasız bırakan NATO'ya cevap, Rusya ile işbirliği oldu. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, uzun menzilli hava savunma sistemi projesinde Moskova ile işbirliği yapılacağı mesajı verdi: "Sen (Batı) bize yanaşmıyorsan, Türkiye’ye başka gözle bakıyorsan, Türkiye de başka arayışlar içine girmek zorundadır"

Yeni Şafak Haber Merkezi

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin uzun menzilli hava savunma füzesi projesinde Rusya ile işbirliğine gidilebileceği mesajı verdi. AA Editör Masası'na konuk olan Çavuşoğlu, burada yaptığı açıklamada NATO üyesi bir ülke olarak Türkiye'nin diğer müttefiklerinden 'ortak üretim' ve 'teknoloji transferi' gibi konularda gerekli desteği görmediğine dikkat çekti. St. Petersburg'da gerçekleşen Erdoğan-Putin görüşmesinde karara bağlanan noktalardan birinin 'savunma sanayiinde işbirliği' olduğunu hatırlatan Çavuşoğlu, şunları söyledi:

BUNU YAPMAK ZORUNDAYIZ

“Türkiye terör tehdidi altındayken, DAEŞ saldırıyor, PKK saldırıyor, Suriye'den tehdit var. Bu kadar tehdide rağmen NATO'nun aldığı kararlar, uygulamada yok. Türkiye'deki hava savunma sisteminin tüm Türkiye'yi kapsayacak şekilde olması lazım diyoruz, tamam karar var, uygulama yok. Aynı şekilde, Almanya ve bazı Batı ülkeleri Türkiye'deki bataryalarını çektiler. Tam da terör tehdidinin en çok arttığı dönemde çektiler. Şimdi, o zaman, peki, teknoloji transferi 'know-how' ortak üretim yapalım, buna da yanaşmıyorlar. Ama benim de kendi savunma sistemimi kurmam lazım ve kendi teknolojimi başka ülkelerle işbirliği yaparak geliştirmem lazım. O zaman da sen (Batı) bunları yapmıyorsan, bize yanaşmıyorsan, Türkiye'ye başka gözle bakıyorsan, Türkiye de başka arayışlar içine girmek zorundadır. Ben bu teknolojileri geliştirmek zorundayım, kendi güvenliğimi sağlamak durumundayım, savunma sistemimi kurmak zorundayım.”

ARAYIŞIMIZ GAYET DOĞAL

“NATO bölgesi dışında, savunma sanayiyle ilgili füze dahil işbirliği yapan ülkeler var, NATO müttefiki var. Dolayısıyla Türkiye bugüne kadar NATO üyesi ülkelerle bu konularda işbirliği yapmak istedi. Ama şu anda elde ettiğimiz sonuçlar bizi tatmin etmiyor. O nedenle bizim başka arayışlar içine girmemiz de son derece doğaldır. Ama biz bunu NATO'ya karşı bir adım olarak değerlendirmiyoruz. Türkiye aynı anda 4-5 terör örgütüne karşı mücadele veriyor. Bölgedeki gelişmelere baktığımız zaman Türkiye'nin kendi savunma sistemini güçlendirmesi gerektiğini, sadece biz yöneticiler değil vatandaşlarımız değil, tüm objektif bakan uzmanlar değerlendiriyor. O nedenle bizim bu konularda da adım atmamız lazım.”

GÜNDEM
S400 modeli kapıda

Okullar bir bir kapatılıyor

Yurtdışındaki FETÖ okullarının kapatılmasına ilişkin bilgiler veren Bakan Çavuşoğlu, Somali'nin, 15 Temmuz darbe girişiminin hemen ardından bu ülkedeki FETÖ faaliyetlerini bakanlar kurulu kararıyla yasakladığını, sözkonusu örgüt üyelerinin ülkeyi terk etmesi için bir hafta süre verdiğini hatırlattı. Bunun yanında KKTC, Ürdün, Sudan, Libya ve birçok ülkede terör örgütünün okullarının faaliyetlerinin durdurulduğuna dikkati çeken Çavuşoğlu, Kazakistan ve Pakistan'da ise FETÖ okulların kapatılması yerine devrinin sözkonusu olduğunu kaydetti. Pakistan'ın Türkiye ile işbirliği halinde bu okullarda eğitimin devam etmesini istediğini dile getiren Çavuşoğlu, MEB'e bağlı Maarif Vakfı kanalıyla bu okullarla işbirliği yapılacağını anlattı. Dünyanın bütün bölgelerinde FETÖ faaliyetlerini takip ettiklerini anlatan Çavuşoğlu, ABD'de Teksas Eğitim Ajansının bu okullardaki yolsuzluklarla ilgili soruşturma başlattığını bildirdi. Çavuşoğlu, “Bu aslında ciddi bir adımdır. İlk defa böyle bir adım atıldı. Biz bunları çok yakından takip ediyoruz. Yurtdışındaki misyonlarımızla bu darbe girişimi sonrasında tüm bilgileri, belgeleri muhataplarımıza ulaştırıyoruz” şeklinde konuştu. Bu arada Pakistan'da FETÖ'ye bağlı okullarda (Pak-Türk Uluslararası Okulları) 28 müdürün görevden alındığı açıklandı.

O pilotlar gözaltında

Fetullahçı Terör Örgütü'nün sadece Rusya ile değil Türkiye'nin dünyadaki tüm ülkelerle ilişkilerini bozmak için çaba sarfettiğini söyleyen Çavuşoğlu, “Washington'da Kongre'ye yönelik çalışmalar yapıyorlar. Seçimlerde, kampanyalara destek veriyorlar. Sonra Kongre düzeyinde Türkiye aleyhine yaptıkları çalışmaları görüyoruz. Türkiye aleyhine olan lobilerle yakın ilişki içindeler. Rusya ile, kardeş Orta Asya ülkeleriyle ilişkilerimizi bozmak için çalıştılar. Kırgızistan başta olmak üzere hala o çabalarını sürdürüyorlar. Bizim dostane uyarılarımızı bile yanlış çevirip vermişler. Uçak düşürme hadisesinden sonra aynı çabayı hemen Rusya'ya yanaşarak Türkiye aleyhine işbirliği yapmak istediler” dedi. Rus uçağını düşüren ekipteki pilotlardan bazılarının FETÖ üyeliğinden tutuklu bulunduğunu kaydeden Dışişleri Bakanı, “Yargı tüm bunları inceleyip değerlendirecek, bağlantı var mı yok mu? O pilotlar şu anda gözaltında. Zaten en çok Hava Kuvvetlerine sızmışlar. Çalınan soruları en çok onlara vermişler. O nedenle Rusya'nın da fark ettiği bu çabayı, dün Sayın Cumhurbaşkanımız da söyledi. FETÖ'nün diğer ülkelerde olduğu gibi Rusya ile de ilişkilerimizi bozmak için ciddi bir gayreti, çabası oldu” diye konuştu.

Rusya kararını biz veririz AB değil

Bakan Çavuşoğlu, Türkiye'nin Rusya ile ilişkileri Batı'ya karşı koz olarak kullandığı yönündeki yaklaşımları şöyle değerlendirdi: “Avrupa ile ilişkilerimizin, en iyi düzeyde olduğu zamanda bile aynı şekilde Rusya ile ilişkilerimizi üst düzeye çıkardık. O zaman da Batı'ya bir mesaj amacıyla yapmadık. Şimdi de aynı şekilde... Kendi çıkarlarımız, bölgenin çıkarları için yapıyoruz. Esasen Batı'ya yönelik mesajlarımızı biz net bir şekilde veriyoruz. Avrupa Birliği (AB) ve bazı Avrupa ülkeleriyle ilişkilerimizde kendi tutumumuzu çok net söylüyoruz. Onlar da birçoğu bu darbe girişiminden sonra gerçek dost olup olmadıklarını ortaya koydular. Özellikle AB ve belli Batı ülkeleriyle ilişkilerimizin geleceği, Rusya ile olan ilişkilerimiz belirlemez. Ya da Rusya ile ilişkilerimizin geleceğini onlar belirlemez. Kendi dinamiği içinde gidiyor. Bunu fırsat bilerek 'Türkiye ile müzakereleri durduralım' diyenler var. Sonra da mesaj gönderiyorlar, 'tonu düşürelim'. Sen istediğini söyleyeceksin, tehdit edeceksin ve böyle zor bir gününde Türkiye'ye darbe uygulamaya çalışacaksın. Benim halkım da, 'arkasında bunlar var' diyor.”

BATI TÜRKİYE'Yİ KENDİ HATASINDAN KAYBEDER

“Türkiye AB'ye üye olmak için 15 yılda çok çaba sarfetti. Yalvarmadık ama adımlar attık, reformlar yaptık, kriterler yerine getirdik ama hep siyasi engellerle karşı karşıya kaldık. Eğer bir gün Batı, Türkiye'yi kaybederse, Türkiye'nin Rusya, Çin ya da Orta Asya ya da İslam dünyası ile iyi ilişkileri olduğu için değil kendi hatalarından dolayı kaybeder. AB, Ukrayna'da bir hata yaptı. Şimdi istese de Ukrayna'yı kazanamıyor. Şartlar uygun değil. AB, çok ciddi hatalar içine giriyor. Türk toplumunda AB'ye karşı olan güven gittikçe azalıyor. Darbe yanlısı tutum sergileyen, darbecileri teşvik eden Avrupa.”