Fischer, İstanbul'da

Avusturya Cumhurbaşkanı Fischer, "Efes kazıları Türkiye, Avusturya ve Avrupa için son derece büyük bir öneme sahip" dedi.

Aa
Fischer, İstanbul'da

Efes Artemis Tapınağı buluntularıyla oluşturulan "Artemision: Bir Tanrıça'nın Kutsal Mekanı" Sergisi, İstanbul Arkeoloji Müzesi'nde, Avusturya Cumhurbaşkanı Heinz Fischer, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler'in katılımıyla açıldı.

Konuk Cumhurbaşkanı Heinz Fischer ve eşi Margit Fischer'i, müzeye gelişinde Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ve Topkapı Sarayı Müzesi Başkanı Prof. Dr. İlber Ortaylı karşıladı. Serginin açılışında konuşan Fischer, "Efes kazıları Türkiye, Avusturya ve Avrupa için son derece büyük bir öneme sahip" dedi. Fischer, Avusturya'dan bir delegasyonla Türkiye'de resmi ziyarette bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, 3 gün boyunca yapılan görüşmelerin verimli geçtiğini söyledi.

Resmi ziyaretlerde, ekonomik ve siyasal boyutların ön plana çıktığını belirten Fischer, bilimsel ve kültürel boyutların da en az bunlar kadar önemli olması gerektiğini vurguladı.

Fischer, Efes sergisinin, ziyaretinin en önemli kültürel ve bilimsel boyutunu oluşturduğunu ifade ederek, bundan 24 yıl önce de Efes'teki kazı çalışmalarını görme fırsatı bulduğunu anlattı. Serginin, hükümetlerarası Avrupa düzeyindeki işbirliğinin güzel bir örneği olduğunu ifade eden Fischer, sergiye katkıda bulunan herkese teşekkür etti.

Konuk cumhurbaşkanı, serginin başarılı olmasını, geniş kitleler tarafından kabul görmesini ve uzmanlar tarafından iyi yorumlar almasını dileyerek, serginin Avrupa çapında iki ülke arasındaki işbirliğine katkı sağlamasını temenni etti.

BAKAN GÜNAY

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da Avusturya ile birçok alanda süren ilişkilerin kültürel alanda da bulunduğunu ifade ederek, "Türkiye'nin, belki dünyanın en önemli ören yerlerinden biri olan Efes'te, Avusturya ile birlikte, 100 yılı aşkın süredir ortak kazılar gerçekleştiriyoruz" dedi.

Artemis'in, Anadolu'nun özel isimlerinden biri olduğunu dile getiren Günay, bunun, Anadolu'da "Kibele" diye bilinen tanrıçanın diğer bir ismi olduğunu anlattı.

Günay, sergiye ilişkin, "Burada sergilenen eserlerin 400'den fazlası Selçuk Efes Müzesi'ne, 72 tanesi de İstanbul Arkeoloji Müzeleri'ne aittir" diye konuştu.

Avusturya Cumhurbaşkanı Fischer'in de açılış için aralarında bulunduğuna işaret eden Günay, "Bu açılışı gerçekleştirirken burada bulunmanız bizim için bir onurdur" dedi.

VİYANA SANAT TARİHİ MÜZESİ GENEL MÜDÜRÜ SEIPEL

Viyana Sanat Tarihi Müzesi Genel Müdürü Wielfried Seipel de sergi oluşturma düşüncesinin uzun bir geçmişe sahip olduğunu belirterek, serginin açılışının Avusturya Cumhurbaşkanı Fischer'in ziyareti vesilesiyle gerçekleştirildiğini söyledi.

Artemis'in çok eski bir geçmişe sahip olduğunu belirten Seipel, yalnızca tanrıçanın değil, büyük bir eser olan Artemis Tapınağı'nın da çok önceki dönemlerden bu yana dünyanın 7. harikası olarak tarif edildiğini anlattı. Seipel, 150 yıldır tüm dünyadan arkeologların, Artemision kazı çalışmalarını yürüttüğünü belirterek, serginin Avusturya, Türkiye ve İngiltere'nin uzun yıllardır yürüttüğü işbirliğinin bir meyvesi olduğunu kaydetti.

Büyük kültürel etkinliklerin sınır ötesi işbirliğiyle gerçekleştirilebileceğini ifade eden Seipel, serginin gelecekte bu tür ortaklık, dostluk ve işbirliklerinin bir örneği olmasını diledi. Serginin 500 eserle dönemin halkının dinsel ve gündelik yaşamına ışık tuttuğunu dile getiren Seipel, Efes'in yalnızca Avusturya dışındaki en büyük kazı yeri olmadığını, aynı zamanda Türkiye'nin önemli uluslararası işbirliği alanlarından bir tanesi olduğunu dile getirdi. Sözlerini, "Artemis büyüktür" diyerek tamamlayan Seipel, davetlilere, Türkçe teşekkür etti.

Konuk cumhurbaşkanı Fischer, eşi Margit Fischer ve beraberindeki heyet daha sonra, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler ve eşi Mehtap Güler ile sergiyi gezdi. Sergiyi elele gezen Fischer çifti, eserleri ilgiyle inceledi. Fischer çifti, kimi eserleri daha yakından görmek için büyüteç kullandı. Sergiyle ilgili olarak, Fischer ve beraberindekilere, serginin küratörü Ulrike Muss bilgi verdi.

Fischer ve beraberindekiler, müzenin diğer bölümlerini de gezerek, çıkışta basın mensuplarına poz verdi.

FISCHER, ÜLKESİNE DÖNDÜ

Avusturya Cumhurbaşkanı Heinz Fischer, İstanbul'daki temaslarını tamamlayarak ülkesine döndü. Konuk cumhurbaşkanı Heinz Fischer, eşi Margit Fischer ve beraberindeki heyet, Atatürk Havalimanı'ndan saat 20.30'da özel uçakla Avusturya'ya hareket etti.

Fischer ve beraberindekileri, Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'nden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler ve eşi Mehtap Güler, İstanbul Valisi Muammer Güler ve eşi Neval Güler ile diğer ilgililer uğurladı.