FETÖ’ye BM zırhı

Pakistan’daki FETÖ okullarında çalışan 108 öğretmen, ülkenin “ayrılın” çağrısına rağmen BM’ye sığındı. FETÖ’cülere kalkan olan BM yetkilileri, öğretmenlere geçici mülteci sertifikası verdi. BM’nin FETÖ’ye arka çıkan kararıyla öğretmenlerin bir süre daha Pakistan’da kalmasının önü açıldı.

Yeni Şafak Cihat Arpacık
FETÖ’ye BM zırhı

15 Temmuz darbe girişiminin ardından dünyadaki Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) ait okulların kapatılması için başlatılan diplomasi atağının bir adımı da Pakistan'da atıldı. Türkiye'nin çalışmaları sonrasında Pakistan hükümeti, “Paktürk” adı altında faaliyet gösteren FETÖ okullarında çalışan 108 öğretmenin ülkeden ayrılması için Kasım 2016'da süre verdi.

108 ÖĞRETMEN VARDI

Ancak verilen süreye rağmen FETÖ'ye bağlı öğretmenler ülkeden ayrılmayarak Birleşmiş Milletler'e (BM) başvurdu. FETÖ'nün 108 öğretmeni, Pakistan'ı terk etmek yerine ülkenin başkenti İslamabad'daki BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNCHR) ofisine sığındı. BM yetkililerine “Türkiye'ye dönmeleri durumunda tutuklanacaklarını” söyleyen ve “işkence göreceklerini” iddia eden FETÖ militanları mültecilik statüsü talep etti. Bu süreç içinde 10 FETÖ öğretmeni ülkeden kaçarak başka ülkelere gitti.

GEÇİCİ MÜLTECİ SERTİFİKASI

Kalan 98 kişi ise, BM'nin üçüncü ülkelere gönderilmek üzere uygulamaya koyduğu “Geçici mülteci sertifikası” aldı. BM'nin FETÖ'cüleri, başvuru değerlendirme aşamasında himaye altına aldığı öğrenildi. BM şemsiyesi altına alınan 98 kişinin bir süre daha Pakistan'da kalması sağlanacak. Normal prosedür işletilirse daha sonra yine BM korumasında başka bir ülkeye gönderilecek.