Yurt genelinde son 2,5 aylık süreçte Paralel Devlet Yapılanması'na (PDY) yakınlığıyla bilinen çok sayıda dershane ve özel okul denetlendi. Bu dönemde 17 ilde incelenen özel eğitim kurumu sayısı 140'ı aştı, Iğdır'da bir dershane ve okul, geçici süreyle kapatıldı.
Derlenen bilgilere göre, son 2,5 ayda Ankara, Zonguldak, Adana, Iğdır, Tokat, Kars, Kahramanmaraş, Ağrı, Niğde, Gaziantep, Adıyaman, Tekirdağ, Çanakkale, Bayburt, Yalova, Giresun ve Uşak'ta PDY'ye yakınlığıyla bilinen 140'tan fazla özel eğitim kurumu denetlendi.
Iğdır'da 2 dershane ve bir özel okulda yapılan aramada bazı doküman ve bilgisayarlara el konuldu. Kentte PDY'ye yakınlığıyla bilinen bir dershane ve okul, "izinsiz ek binada eğitim öğretim faaliyetlerinde bulunulması" ve "eğitim alanlarının amacı dışında kullanılması" gerekçeleriyle geçici süreyle kapatıldı.
Başkentte ise 8 okul ve kolejde denetim yapıldı, denetlenecek okulların 50'ye ulaşacağı belirtildi.
Zonguldak'ta kent merkezi, Ereğli ve Çaycuma ilçelerinde 4'ü dershane, 2'si kolej 7 özel eğitim kurumunda inceleme gerçekleştirildi. Denetimlerde bazı dokümanların yanı sıra bilgisayarlara el konuldu.
Tokat'ta 7 dershane ve 6 özel okul denetlendi.
Kars'ın Kağızman ve Sarıkamış ilçelerinde iki dershanede bilgisayar, CD ve bazı dokümanlara el konuldu.
Adana'nın merkez Ceyhan, Kozan ve İmamoğlu ilçelerinde 15 okul ve 18 dershanede denetim yapıldı.
Kahramanmaraş'ta, vergi kaçakçılığı iddiasıyla, vergi denetmenleri eşliğinde kent merkezi ile Türkoğlu, Afşin, Göksun, Elbistan ve Andırın ilçelerindeki 26 özel okul ve eğitim kurumu incelendi. Polis ekipleri, bilgisayar belleklerindeki bilgiler ile bazı evrağı kopyalayarak emniyete götürdü.
Ağrı'da ise bir dernek binası ve dershanede bazı dokümanlara el konuldu.
Niğde'de 3'ü dershane, 3'ü okul 6 özel eğitim kurumunda denetim yapıldı.
Gaziantep'te 27, Giresun'da 1, Bayburt'ta 1, Adıyaman'da 5 ve Kahta ilçesinde 1 özel eğitim kurumunda inceleme gerçekleştirildi.
Tekirdağ'ın Çerkezköy ilçesinde 1, Süleymanpaşa ve Çorlu ilçelerinde ise ikişer özel eğitim kurumunda denetim yapıldı. İncelemeler sonucunda el konulan bazı belgeler, emniyete götürüldü.
Çanakkale'de iki dershane ve bir okul, Yalova'da da bir dershane denetlendi.
Uşak'ta da bazı özel eğitim kurumları incelendi.
Taklit imzayla usulsüzlük yapmışlar
Kayseri ve İzmir'de düzenlenen eş zamanlı operasyonda, PDY ile ilgili iddialar üzerine Kılıçaslan Eğitim Vakfında yürütülen soruşturma kapsamında 2 görevlisi gözaltına alındı.
PDY ile ilişkili özel okulların bağlı olduğu vakıftaki operasyonda bilgisayar kayıtlar ve belgeler kopyalandı. Vakıf görevlileri İ.C. ve M.D, emniyetteki işlemleri sonrasında savcılık talimatıyla serbest bırakıldı.
Şüphelilerin, polis ekiplerinin çalışması sırasında delilleri gizledikleri ve karartmaya çalıştıkları gerekçesiyle savcılık kararıyla gözaltına alındıkları belirtildi.
"Fetullahçı Terör Örgütü" ile bağlantılı faaliyet gösterdiği iddia edilen vakfın bazı yöneticilerinin, özellikle "17-25 Aralık" olayları sonrasında Paralel Devlet Yapılanması'nın yasa dışı eylem, politika ve faaliyetlerini onaylamadıkları, vakıftan ayrılmak istedikleri, diğer yöneticilerin bu kişilerin imzalarını taklit ederek karar alıp usulsüz işlem yaptıkları ileri sürüldü.
10 kişi tutuklandı
Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik son 2,5 ayda düzenlenen operasyonlarda 138 kişiye gözaltı işlemi uygulandı.
Bu kişilerden 10'u tutuklandı, 8 kişi ise aranıyor.
İzmir'de 11 gözaltı
İzmir'de "Paralel Devlet Yapılanması"na yönelik soruşturma kapsamında 29 eğitim kurumunda gerçekleştirilen aramada 11 şüpheli, gözaltına alındı.
Eğitim kurumlarının üst düzey yöneticilerinin ve hukukçularının aralarında bulduğu zanlılar, "terör örgütüne bilerek veya isteyerek yardım etmek", "resmi belgeyi bozmak, resmi belgede sahtecilik" ve "delilleri karartmak" iddialarıyla adliyeye sevk edildi.
Operasyon kapsamında biri avukat 6 şüpheli ise aranıyor.
İzmir Cumhuriyet Savcısı Okan Bato'nun talimatıyla 18 Ağustos'ta PDY'ye yönelik soruşturmada 29 eğitim kurumuna eş zamanlı operasyon düzenlenmiş, 9 kişi gözaltına alınmış, bu sayı daha sonra 11'e yükselmişti. "Sahte belge düzenledikleri", "örgüte maddi kazanç sağladıkları" ve "eleman kazandırdıkları" öne sürülen şüphelilerin, "gerekli izin olmadan okullarda tadilat yaptıkları ve buna uygun olarak sahte yangın ruhsatı düzenledikleri, böylelikle öğrencilerin hayatlarını da tehlikeye attıkları" da iddia edilmişti.
Arama yapılan eğitim kurumlarından birinde, yurt dışına çıkmadan önce Fetullah Gülen, daha sonra ise yapılanmanın Ege bölge sorumlusu olduğu öne sürülen Bekir Baz tarafından kullanıldığı iddia edilen bir oda bulunmuş, polis burada da inceleme gerçekleştirmişti.
Şanlıurfa'da 7 gözaltı
Şanlıurfa'da ise FETÖ/PDY'ye yönelik operasyonda 2'si şube müdürü, 4'ü polis 7 şüpheli gözaltına alındı.
Şüphelilerin, 6-7 Ekim Kobani olayları öncesi KOM Şube Müdürlüğünün plaka tanıma sistemini kullanmak için Muhabere Şube Müdürlüğüne gönderdiği resmi yazıyı kasten işleme koymadıkları tespit edildi.
Zanlıların, konuyla ilgili cemaat imamı olduğu belirtilen, Gaziantep'te görevli öğretmen "Mustafa" kod adlı Fatih K'dan talimat aldıkları öne sürüldü.
İl Emniyet Müdürlüğünde ifadeleri alınan şüphelilerin, "Talimatı 'Mustafa' kod adlı kişiden alıyorduk. Bundan dolayı plaka tanıma sistemini kullanmalarına izin vermedik" dedikleri öğrenildi.
Bu arada, FETÖ/PDY soruşturması kapsamında ilk kez sivil imamla emniyetteki yapılanmanın irtibatının kanıtlandığı belirtildi.
Şube müdürleri Kubilay G. ve Taner K, polis memurları Turgay P, Özcan G, Kemal K. ve Mehmet K. ile cemaatin imamı olduğu öne sürülen Fatih K'nın gözaltına alındığı operasyon kapsamında 2 polis aranıyor.