Hukuk ve Demokrasi Kurumu, Fetullah Gülen'in açıklamalarına yer veren bazı gazete ve televizyonların yayınlarının engellenmesi, buna aracılık eden kuruluşların faaliyetinin sonlandırılması talebiyle Gülen ile "cezai yaptırımda bulunmadığı" ileri sürülen RTÜK yetkilileri ve çalışanları hakkında suç duyurusunda bulundu.
Suç duyurusu dilekçesini verdikten sonra Ankara Adliyesi önünde gazetecilere açıklama yapan Hukuk ve Demokrasi Kurumu Başkanı Avukat Mehmet Ali Canlı, yayın kuruluşlarıyla ilgili "Şimdiye kadar işlem yapılmadığı, Cumhuriyet savcılarının da görevini yerine getirmediği" gerekçesiyle suç duyurusunda bulunduklarını söyledi.
Söz konusu yayınların engellenmesi gerektiğini belirten Canlı, şu görüleri dile getirdi:
"Diğer yayın kuruluşlarıyla ilgili acilen en ufak şeyde ceza verme yoluna giden RTÜK ile ilgili ayrıca suç duyurusunda bulunduk. Bunların yayınlarının şimdiye kadar engellenmesi gerekirdi, hiçbir şekilde engellenmedi. Eksik inceleme, görevlerini yerine getirmeme nedeniyle bunlar hakkında da suç duyurusunda bulunduk. Bununla ilgili görevlerini yapmayan RTÜK memurları ve kurul üyeleri hakkında suç durusunda bulunduk. Bundan sonrasında dilekçemiz kayda girdi, görev Türkiye Cumhuriyeti savcılarınındır, görevlerini yerine getirmelerini bekliyoruz."
Suç duyurusu dilekçesi
Suç duyurusu dilekçesinde Samanyolu, S Haber, Mehtap, Bugün ve Kanaltürk televizyonları ile Todays Zaman, Zaman, Meydan gazeteleri, "herkül.org" internet sitesi, RTÜK, Digiturk, D-Smart, Tivibu ve Teledünya yayın kuruluşlarının "Terör örgütü lideri" ilan edilen ve bu suçlamayla hakkında düzenlenen fezleke kabul edilen Fetullah Gülen'in, canlı veya banttan yayın ile görüş ve düşüncelerini yayınlayarak basın meslek ilkelerine aykırı davrandıkları ve suç işledikleri ileri sürüldü.
Medya organlarının yayınına aracılık yapan kuruluşların da suça iştirak ettiği savunulan dilekçede, suçlunun övüldüğü, izleyicilerin terör örgütünün propagandasına maruz kaldığı, yayın kuruluşlarının da bu faaliyete engel olamadıkları iddia edildi.
RTÜK tarafından terör örgütünün propagandasını yapan basın-yayın kuruluşlarına hiçbir cezai yaptırım uygulanmadığı, şikayetlerin dikkate alınmadığı, kurum çalışanlarının incelemesi sonucunda açılan soruşturmaların sonuçsuz kaldığı savunulan dilekçede, "RTÜK içerisinde adı geçen terör örgütüne yardım ve yataklık edenlerin bulunulduğundan endişe edildiği" ifadesine yer verildi.
"Herkul.org" adlı internet sitesinin Gülen'in konuşmalarını yayınladığı, ilgili basın-yayın kuruluşlarının da bu siteyi referans gösterdiği aktarılan dilekçede, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığınca bu internet sitesine erişimin engellenmesi gerektiği ileri sürüldü.
Söz konusu basın-yayın kuruluşlarına TMSF tarafından el konulması, bağlantılarının da MASAK tarafından araştırılması gerektiği öne sürülen dilekçede şu taleplerde bulunuldu:
"Terör örgütüne yardım ve yataklık eden basın yayın kuruluşları ve internet sitelerinin yayınlarına engel olunması, yayınlara aracılık eden kuruluşların bu aracılıklarına son vermelerinin sağlanması, ilgili basın yayın organlarının bu faaliyetlerine engel olmayan RTÜK çalışanı ve yetkililerinin tespit edilerek isnat edilen suç hakkında TCK'da yer alan en yüksek ceza ile cezalandırılması ve öncelikle ilgili basın yayın kuruluşlarının yayınlarının tedbiren durdurulması amacıyla ilgili ceza mahkemesinde dava açılmasını arz ve talep ederim."