FETÖ görüşmesi

Başbakan Yıldırım ile CHP lideri Kılıçdaroğlu görüşmesinde, FETÖ ile mücadele, Fırat Kalkanı Harekatı ve mini anayasa değişikliği ele alındı. Kılıçdaroğlu, KHK’lar ve FETÖ ile mücadelede mağdur olanları gündeme getirirken, Yıldırım, bu konuda titiz bir çalışma yürütüldüğünü belirtti. Anayasada uzlaşma için ortak görüş benimsendi.

Yeni Şafak Yasin Yılmaz Ayfer Mallı Nur Banu Aras

Başbakan Binali Yıldırım, FETÖ ile mücadele ve KHK'ları konuşmak için randevu talep eden CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile dün biraraya geldi.

Kılıçdaroğlu, AK Parti Genel Merkezi'ne gelişinde Başbakan Yıldırım tarafından karşılandı. Daha sonra AK Parti'deki Genel Başkan makamına geçen ikili, burada baş başa görüşme gerçekleştirdi. Yaklaşık 1 saat 45 dakika süren görüşmenin ardından da Yıldırım, Kılıçdaroğlu'nu aracına kadar uğurladı.

RAHATSIZLIKLARINI İLETTİ

Görüşmede, FETÖ ile mücadele, OHAL kapsamında çıkarılan kanun hükmünde kararnameler ve mini anayasa paketi ele alındı. CHP lideri rahatsızlıklarını Yıldırım'a iletti. Kılıçdaroğlu ayrıca, FETÖ temizliği sırasında mağdur edildiklerini iddia edenleri de görüşmede dile getirdi. Yıldırım, FETÖ ile mücadelede titiz bir çalışma yürütüldüğünü, bu amaçla şikayetlerin değerlendirilmesi için her ilde valilikler bünyesinde kurullar oluşturulduğunu ifade etti.

ANAYASA ÇALIŞMALARI SONUÇLANDIRILMALI

AK Parti, CHP ve MHP kurmayları arasındaki mini anayasa çalışmalarında gelinen son durum da liderlerin görüşmesinde değerlendirildi. İki lider de, biran önce uzlaşı sağlanarak mini anayasa çalışmalarının sonuçlandırılması konusunda ortak görüşte olduklarını vurguladı.

Görüşmede ayrıca, Yıldırım, Kılıçdaroğlu'nu Doğu ve Güneydoğuda devam eden terör operasyonları, Fırat Kalkanı Harekatı ile ilgili sahadaki son durum, DEAŞ'tan temizlenen bölgeler ve sahadaki riskler konusunda bilgilendirdi.

OHAL'DE UZAMA SİNYALİ

Görüşmede bir diğer gündem maddesi ise OHAL oldu. Kılıçdaroğlu, OHAL'in bir an önce bitirilmesi gerektiğini söylerken, Yıldırım'ın OHAL'in uzayacağı mesajını verdiği öğrenildi. Edinilen bilgilere göre, Kılıçdaroğlu 12 Eylül darbesini hatırlatarak o dönemde isimsiz ihbar mektuplarının işleme konulmasını engelleyen bir genelge ile bunun önüne geçildiğini, bu dönemde de aynı uygulamanın yapılabileceğini söyledi. Binali Yıldırım da Kılıdçaroğlu'na böyle bir genelgenin çıkartılacağı sözünü verdi.

MİT'TEN RAPOR BEKLENİYOR

Ayrıca Kılıçdaroğlu görüşmede, akademisyenlerin durumunu gündeme getirdi. Yıldırım'ın ise akademisyenler konusunda YÖK'ten gelen listenin dikkate alındığını söylediği, MİT'ten gelecek raporların beklendiği, yeni bir düzenlemenin de o raporlar doğrultusunda yapılabileceğini ifade ettiği belirtildi.

ERLER SERBEST BIRAKILMALI

Kılıçdaroğlu'nun görüşmede er ve erbaşların derhal serbest bırakılması gerektiğini Yıldırım'a ilettiği belirtildi. “Bu çocuklar emir komuta zincirinin en alt kademesinde onların bir suçu günahı yok” ifadesini kullanan Kılıçdaroğlu'na, Başbakan Yıldırım'ın “Haklısınız biz de askerdeyken komutanlarımızın verdiği emri uygulamak zorundaydık” cevabını verdiği öğrenildi. Yıldırım, ayrıca milletvekili seçimlerinin 5 yılda bir yapılmasını önerdi, Kılıçdaroğlu da 26. dönemi kapsamaması kaydıyla bunun düşünülebileceğini kaydetti.

Bahçeli'yi aradı

Yıldırım, Kılıçdaroğlu ile yapacağı görüşme öncesinde MHP'ye de “görüşelim” teklifi gönderdi. Kılıçdaroğlu ile görüşme sürerken MHP tarafından bu talebe yanıt geldi. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin anayasa komisyonu toplandıktan sonra ve somut bir karara varıldıktan sonra bu teklifi değerlendireceği açıklandı. Bu açıklamaya karşın, Başbakan, CHP lideriyle randevusunun ardından Bahçeli ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Yıldırım ile Bahçeli'nin telefon görüşmesinde, mini anayasa paketi, terörle mücadele, Fırat Kalkanı Harekatı ile FETÖ ile mücadele konuları ele alındı.

Sınır güvenliği sağlanacak

Başbakan Yıldırım, İstanbul'da işadamı Mazhar Gürgen Bayatlı'nın cenaze törenine katıldıktan sonra gazetecilerin sorularanı yanıtladı.

http://image.piri.net/resim/imagecrop/2016/09/23/03/03/resized_2b652-ad659e68binali.jpg

Yıldırım, “CHP lideri ile bir kaç başlıkta görüşme gerçekleştirdik. FETÖ ile yapılan mücadele ve bu mücadelede yanlış yapıldığına ilişkin duyumlarını dile getirdi kendisini. Tabi ki burada büyük bir titizlikle çalışma yürütülecek. Yanlış varsa düzeltilecek. Yeni bir anayasa paketi için de bir çalışma vardı biliyorsunuz. Buradaki çalışmalar bir noktaya geldi. Bugünkü (dünkü) görüşmede sayın genel başkanla mutabık kalınan bu hususlar konuşuldu. Bir kez daha görüşme olabilir. Son bir kez genel başkanlar düzeyinde değerlendirelim dedik” diye konuştu.

Kilis'e roket atılması da sorulan Yıldırım, şunları söyledi:

“Oradaki ölçü çok net. Hududumuzun yüzde yüz güvenliği sağlanana dek. Biz buraya roketler geliyor, can ve mal güvenliği sıkıntısı var diye ÖSO'ya destek verip o bölgelerde operasyon yapıyoruz. Bu çalışmalar hudutlarımız içinde bölgede yaşayan vatandaşlarımızın can ve mal güvenliği sağlanıncaya kadar, ayrıca hudutlarımızdan terör amaçlı geçişler önleninceye kadar Fırat Kalkanı operasyonu devam edecek. Sınır güvenliği yüzde yüz sağlanıncaya kadar Fırat Kalkanı operasyonu devam edecek.”