Etnik kimliğe saygı

İnsanların etnik kimliklerini doğarken kazandığını ve herkesin buna saygı göstermek zorunda olduğunu anlatan Başbakan Erdoğan, 'Ama üst kimlik Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığıdır. Burada bütünleşeceğiz. Herkes birbirinin etnik kimliğine saygı duyacak. Öyleyse hep birlikte Türksen Kürt'e, Kürtsen Türk'e saygı duyacaksın. Lazı Boşnağına, Boşnağı Lazına saygı duyacak ” dedi.

Etnik kimliğe saygı

İnsanların etnik kimliklerini doğarken kazandığını ve herkesin buna saygı göstermek zorunda olduğunu anlatan Başbakan Tayyip Erdoğan, "Kürt, Türküyle, Lazıyla evlenmiş. Boşnak, Arnavutu ile evlenmiş' dedi. Erdoğan, Marriott Marquis Otel'de ABD'de yaşayan Türk vatandaşları ile bir araya geldiği toplantıda, 1,5 aydır 'Milli Birlik Projesi'nden söz ettiklerini, ancak bazılarının bunun üzerinden siyasi rant devşirmek istediğini söyledi.

Sorumluluklarının bilincinde hareket ettiklerini belirten Başbakan Erdoğan, "Bunun (demokratik açılım) ne kadar risk taşıyan bir alan olduğunu biliyoruz, siyaseten biliyoruz. Her zaman başarılı olmak isteriz, her seçimi kazanmak isteriz. Ama biz bu yola çıkarken bir şey istedik. Bilelim ki biz 550 milletvekilini kaybedeceğiz, bir şehidin gelmesini istemeyiz' diye konuştu.

BÜTÜN ETNİK UNSURLAR ZENGİNLİKTİR

İnsanların etnik kimliklerini doğarken kazandığını ve herkesin buna saygı göstermek zorunda olduğunu anlatan Erdoğan, "Kürt, Türküyle, Lazıyla evlenmiş. Boşnak, Arnavutu ile evlenmiş' dedi. Türkiye'de, bu şekilde insanların birbiriyle aileler kurduğunu anlatan Erdoğan, şunları kaydetti: "Bir sıkıntı yok. Niye karıştırıyorsun. Biz diyoruz ki, bütün etnik unsurlar zenginliktir. Üst kimlik Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığıdır. Burada bütünleşeceğiz. Etnik kimlik sonradan kazanılmaz. Doğarken kazanılır. Dolayısıyla buna saygı duymak durumundayız. Türksen Kürt'e, Kürtsen Türk'e saygı duyacaksın. Lazı Boşnağına, Boşnağı Lazına saygı duyacak. Biz vatandaşlık noktasında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak bir ve beraberlik içinde, tek millet diyeceğiz, tek bayrak, tek devlet, tek vatan diyeceğiz ve yolumuza devam edeceğiz."

EN ÖNEMLİ BAŞLIK TERÖR

Bununla birlikte, "demokratik açılım için Kürt açılımı" ifadesini kullandıklarını dile getiren Erdoğan, bunun başlıklardan biri olduğunu, en önemli başlığın ise terör konusu olduğunu vurguladı. Erdoğan, bu konuda partilerden randevu istediğini ancak, CHP ve MHP'nin bu talebe olumsuz yanıt verdiğini anımsattı. Sürecin nasıl işleyeceği, içinde nelerin olduğunun tam olarak şekillenmediğini belirten Erdoğan, ancak bazı siyasetçilerin çıkarak, "hazmettireceksiniz' dediğini, bu tür yaklaşımların yanlış olduğunu söyledi.

DİPLOMASİ ATAĞI

Başbakan Erdoğan, ABD'de liderlerle tek tek görüştü. Erdoğan ile ABD Başkanı Obama arasında yapılan görüşmede, Orta Doğu'da yaşanan sorunlar ile Türkiye, Ermenistan, Azerbaycan konuları ele alındı. Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki ihtilafın görüşmede gündeme geldiği, Erdoğan'ın, Minsk Grubu'nun bu süreçte daha etkin yol almasının işi kolaylaştıracağı görüşünü ifade ettiği öğrenildi. Erdoğan, Obama görüşmesinin ardından Rusya lideri Medvedev ile de baş başa bir görüşme gerçekleştirdi.