Erdoğan Almanya Şansölyesi Scholz'u ağırladı: Ukrayna’da aynı endişelere sahibiz

Scholz ile baş başa görüşme sonrası ortak basın toplantısında konuşan Erdoğan, Almanya ile yakın diyalog ve iş birliğini sürdürmekte kararlı olduklarını vurguladı. Almanya ile Türkiye’nin NATO’da müttefik olduklarını hatırlatan Erdoğan, Rusya-Ukrayna savaşında ortak görüş ve endişelere sahip olduklarını söyledi.

Osman Özgan Kıymet Sezer
Olaf Scholz-Recep Tayyip Erdoğan

Son bir hafta içerisinde dünya liderleriyle peş peşe görüşmeler gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, dün de Türkiye’ye resmi ziyarette bulunan Almanya Şansölyesi Olaf Scholz ile bir araya geldi. Erdoğan, Scholz ile ağırlıklı olarak Ukrayna-Rusya konusunu değerlendirdiklerini belirterek, “NATO müttefiki iki ülke olarak müşterek görüş ve endişelere sahip olduğumuzu özellikle teyit ettik. Çözüme yönelik diplomatik çabaların hızlandırılması gerektiği yönünde mutabık kaldık” dedi.

MONTRÖ İÇİN TEŞEKKÜR

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2022/03/15/12/03/resized_e32b6-75903688erdoc49fan.jpg

DİPLOMATİK ÇABALAR HIZLANDIRILMALI

Siyasi, askeri, ekonomik, ticari, kültürel ilişkilerimizi her türlü yönde ele alma fırsatını bulduk. Şu anda sadece bölgesel değil, dünya gündemini işgal eden Rusya-Ukrayna konusunu da ağırlıklı olarak değerlendirme fırsatını bulduk. Görüşmelerimizdeki Ukrayna ve Rusya bağlamındaki gelişmeler tabii ki dikkat çekici. Bir yandan Avrupa güvenliğine yönelik zaruri önlemleri alırken, diğer yandan çözüme yönelik diplomatik çabaların hızlandırılması gerektiği yönünde mutabık kaldık. Kalıcı ateşkesin tesisi konusundaki çabalarımızı yılmadan sürdürmeye devam edeceğiz.

TÜRKİYE ANAHTAR ÜLKE DURUMUNDA

NATO’NUN YAPMADIKLARINI BİZ YAPTIK

İki lider açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Alman gazetecinin “Rusya’dan hala silah alacak mısınız? Bunun dışında Batı’nın yaptırımlarına katılacak mısınız?” sorusuna Erdoğan şu yanıtı verdi: “Bugüne kadar aldığımız silah veya silahlar var. Şu andaki şartlar içerisinde gelecek ne gösterir onu şu anda konuşmak herhalde erken olur. Şartlar ne getirir, ne götürür, görmemiz lazım. Biz sayın Zelenski’yle, sayın Putin’le de dostluğumuzu aynen korumak durumundayız. Yaptırımlara gelince BM kuralları içerisinde ne gerekiyorsa onu yaptık ve NATO üyesi ülkelerinin yapmadıklarını biz Rusya’ya rağmen Ukrayna’ya yaptık, desteklerimizi sürdürdük. İnsani yardımlarımızı da aynı şekilde, şu anda 50’yi aşkın tırı Ukrayna’ya gönderdik, göndermeye de devam ediyoruz.”

GÜNDEM
Almanya Başbakanı Ankara'da

Andrzej Duda da geliyor

GÜNDEM
Almanya Başbakanı Türkiye'de: Kritik konular masada