Efendisini sattı

15 Temmuz kalkışması sırasında Genelkurmay Başkanı Akar’ı rehin alan hainler, nedense Korgeneral Talu’ya hiç dokunmadı. Darbe girişimini Karargâh’ta TV’den öğrendiğini iddia eden Talu, ‘basından tanırım’ dediği başterörist Gülen’i çabuk sattı: “O, dış güçlerin idare ettiği en büyük nifak kaynağıdır”

Yeni Şafak Osman Özgan

Üniformalı teröristlerin darbe girişimi sonrası TSK'dan ihraç edilen isimlerden biri olan 'eski' Korgeneral İlhan Talu, ifadesinde evlere şenlik sözler söyledi. Kanlı kalkışmayı yönetenlerden olduğu belirtilen Genelkurmay Personel Başkanı Talu, “Darbe girişimini televizyondan öğrendim” dedi. Genelkurmay Karargâhı'nda Hulusi Akar ve kuvvet komutanlarını kaçıran hainlerin nedense hiç dokunmadığı Talu, bununla ilgili soruyu, “Benim Karargâh'ta kalmama neden müsaade ettiklerini bilmiyorum” şeklinde cevapladı. Talu, eğer darbe başarılı olsaydı FETÖ'cülerin atama listesine göre, mevcut görevine devam edecekti. Genelkurmay'da kritik bir birimde görev yapan Talu'nun da diğer generaller gibi darbe girişiminden habersiz olduğunu iddia etmesi dikkat çekti.

'KAPIYI İÇERİDEN KİLİTLEYİN'

15 Temmuz akşamı saat 20.30'da Genelkurmay Başkanı Akar'ın kendisinden, Albay Mustafa Dağlı ile Deniz isimli binbaşının safahat kartlarını istediğini, belgeleri götürdüğünde makamda MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ı da gördüğünü, belgedeki isimlere bakan Fidan'ın, “Evet, bunlar bizim de bildiğimiz isimler” dediğini kaydeden Talu, Akar'ın makamında 5 dakika kalıp çıktıktan sonra 2. Başkan Yaşar Güler'in odasına geçtiğini söyledi. Buradan çıktıktan sonra Özel Kuvvetler'den bir grubu Güler'in makamına girerken gördüğünü dile getiren Talu, bir başka grubun da Genelkurmay Başkanı'nın makamına çıktığını tahmin ettiğini anlattı. Askerlerin koşarak geçmesinden 'endişelendiğini' ileri süren ve makamına geçip yanında bulunan Tuğgeneral Hayrettin Kaldırımcı, Askeri Savcı Kurtuluş Kaya, Hakim Albay Mehmet Oğuz Akkuş ve emir astsubayına “Hareketlilik var. Kapıyı içeriden kilitleyin, ışıkları söndürün” dediğini kaydeden Talu, şunları anlattı:

TELEVİZYONDAN ÖĞRENMİŞLER

“Bu sırada televizyonu açtım. Bir süre sonra Genelkurmay karargahının etrafından silah sesleri gelmeye başladı. Pencereden baktım, tankları ve atışlarını gördüm. Ayrıca karargahın üzerinden uçak ve helikopter sesleri geliyordu. Odamdaki diğer misafirlerle birlikte darbe girişimini Fetullahçı grup tarafından yapıldığını değerlendirdik. Ben Gülen'i basından tanırım, kendisiyle görüşmedim. 2006-2009 yılları arasında Washington'a gittim, Pensilvanya'ya gitmedim. Gülen bana göre dış güçler tarafından idare edilen en büyük nifak kaynağıdır. Ben darbe faaliyetine katılmadım. Fetullahçı değilim, tam tersi Fetullahçılarla mücadele eden birisiyim...”

Bir tek Dündar'ı aramadı

Darbe girişimi gecesi Org. Adem Hududi, Org. Abdullah Recep ve Org. İsmail Serdar Savaş'ı aradığını söyleyen Talu, darbeye açıkça tavır koyan 1. Ordu Komutanı Ümit Dündar'ı neden aramadığı sorusuna şöyle kılıf uydurdu: “Kendisini aradım ancak ulaşamadım. Emir subayı ile görüşebildim. Emir subayı bana, 'ordu komutanı güvenli bir yerde' dedi.” Genelkurmay Başkanı ve 2. Başkanının odalarının basıldığını bilmesine rağmen basınla bu bilgiyi neden paylaşmadığının sorulması üzerine de Talu, “Bu açıklamayı yaparsam beni odamda etkisiz hale getirirler diye düşündüm” ifadelerini kullandı.