Milli Eğitim Bakanlığı’nca, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle eğitime verilen 1 haftalık aranın ardından 23 Mart Pazartesi günü uzaktan eğitim başlatılacak. Uzaktan eğitim kapsamında, ilkokul, ortaokul ve lise öğrencileri 23-27 Mart tarihlerinde TRT ve Eğitim Bilişim Ağı (EBA) üzerinden eğitim görecek. TRT’den yapılacak eğitimlerde öğrenciler, bir program dahilinde kendilerine uygun saatlerde derslerini dinleyecek. Milli Eğitim Bakanlığı’nca hazırlanan binlerce ders videosunun yer aldığı EBA’ya “www.eba.gov.tr” adresinden ulaşım sağlanacak. Bunun yanısıra mobil cihazlara, App Store ve Google Play üzerinden EBA uygulaması indirilebiliyor. EBA’ya, özel okullar da dahil olmak üzere tüm e-okulda tanımlı öğretmenler, öğrenciler ve veliler giriş yapabiliyor. Bu konuda “www.eba.gov.tr” adresinde “yardım” butonu altında ayrıntılı bilgiler yer alıyor. EBA’ya, özel okullar da dahil olmak üzere tüm e-okulda tanımlı öğretmenler, öğrenciler ve veliler giriş yapabiliyor. Öğretmenler MEBBİS ya da e-Devlet hesap bilgileri, öğrenciler T.C. kimlik numaraları ve kendi oluşturacakları şifreleri, veliler ise e-devlet hesap bilgileri ile EBA’ya girebiliyor.
***
***
HER SENARYOYA HAZIRLIKLIYIZ
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk da AA Editör Masası’nda eğitim gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Selçuk, öncelikle ara tatili öne aldıklarını, ikinci haftanın tatil olmadığını söyledi. Selçuk sürecin, okulda yapılan bir eğitimin eve yansıması olduğunu belirterek, “Tatil değil, uzaktan eğitimden bahsediyoruz. Bunun uzayıp uzamaması konusu tümüyle Bilim Kurulunun dünyadaki gelişmeleri ve Türkiye’deki verileri de izleyerek alacağı tavsiye kararları doğrultusunda ortaya çıkacak. O yüzden bu sürecin uzaması ya da uzamamasına ilişkin hazırlıklarımız, senaryolarımız var”
TELEVİZYON İLE HER HANEYE ULAŞACAĞIZ
DERSLER EBA TV’DE
Ziya Selçuk, uzaktan eğitim verilecek kanalın adının “EBA TV” olduğunu, logosunun bulunduğunu ifade ederek, ilkokul, ortaokul ve lise gibi ayrımları içerdiğini söyledi. Ziya Selçuk, “Bütün ders kitapları, çocuklarda üç boyutlu ve dijital olarak var. Ayrıca karekod uygulamasıyla ders kitabının bir sayfasındaki fotoğraf, şekil ya da şemaya karekod olarak bastığında onunla ilgili video da gelebiliyor. İsterlerse bu kitapları ekrandan izleyebilirler” dedi. Bakan Selçuk, öğrencilerin EBA’ya nasıl gireceğini Milli Eğitim Bakanlığı’nın internet sitesi veya “eba.gov.tr”, 444 0 632 numaralı telefondan da öğrenebileceğini kaydetti.
ÜCRETSİZ 8 GB İNTERNET
DERSLER 20’ŞER DAKİKA OLACAK
İstanbul’da 5, Ankara’da 3 stüdyoda, yüzlerce insanın hazırlıklarını sürdürdüğüne vurgu yapan Selçuk, şunları söyledi: “Çeşitli dersler çekiliyor. Sadece dersler değil birtakım sanatsal, sportif çalışmalar, müzikle ilgili muhtevalar ve diğer dersler. İlkokul için hangi saatte, hangi dersler ne şekilde olacak bunu da burada açıklayayım. Pazartesi saat 09.00’da başlayacak. Türkçe 1. saat, 09.30’da matematik başlıyor. Bu dersler, okuldaki gibi 40 dakika değil 20’şer dakikalık sürelerde. Çünkü okulda oturmakla evde oturmak aynı şey değildir. Dolayısıyla konsantrasyon meselesi. O yüzden de daha kısa sürüyor. Salı günü de hayat bilgisi, matematik. Üç ayrı kanaldan 6 frekansta bu yayın yapılıyor. İlkokul, ortaokul lise için. Türkçe, matematik, hayat bilgisi, fen bilgisi, din kültürü ve ahlak bilgisi, İngilizce dersleri var ilkokulda. Ayrıca bir de iyileştirme programı var. İyileştirme ne demek? Mevcut müfredatın da gerisinde olan bazı öğrencilerimiz var. O öğrencilerimize de bir telafi imkanı var ayrıca. Diyelim çocuk izleyemedi, kaçırdı. Tekrar saatleri var. İlkokulun, ortaokulun, lisenin listesi ayrı. Bunların hepsi hazır. Tekrar saatleri yine yazıyor. Saat 13.30-17.30 arasında ilkokulun şu dersleri tekrar edilecektir veya ortaokulun şu dersleri. Çekimler bitti, içerikler hazır, pilot uygulamalar yapılıyor.”
SANAL SINIFLAR AÇILACAK
ÇİN’DEN SONRA BİZ GELİYORUZ
Öğrencilerin EBA’ya girdiği anda oluşabilecek yüklenme nedeniyle eksikliklerin olup olmadığına da bakıldığını vurgulayan Selçuk, şunları kaydetti: “Bu anlamda bazı eksiklikler var. Bunları tamamlamak için yatırımlara başladık. Çin bu konuda bizden iyi. Onların daha büyük bir kitleye sundukları ‘Cloud Classroom’ dedikleri bir anlayış var. Dünyada en iyi Çin, sonra biz geliyoruz”
Çok gerekirse LGS ve YKS ertelenebilir
9 sınav tarihi güncellendi
ÖSYM 2020 Sınav Takvimi’nde değişiklik yaptı. 29 Mart’ta yapılması planlanan Milli Savunma Üniversitesi Askeri Öğrenci Aday Belirleme Sınavı (MSÜ) 3 Mayıs’ta, 4 Nisan’da yapılacağı duyurulan Diyanet İşleri Başkanlığı Mesleki Bilgiler Seviye Tespit Sınavı (DİB-MBSTS) 3 Ekim’de gerçekleştirilecek. 12 Nisan’da yapılması planlanan Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS/1) 17 Mayıs’ta, 18 Nisan’daki Elektronik Yabancı Dil Sınavı (e-YDS/4) 2 Mayıs’ta, 19 Nisan’daki e-YDS/5 16 Mayıs’ta uygulanacak. 26 Nisan’da yapılacağı duyurulan Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı (EKPSS) da 20 Eylül’de gerçekleştirilecek. 3 Mayıs’ta yapılması planlanan Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES/1) 10 Mayıs’ta düzenlenecek. 20 Eylül’deki ALES/2 ise öne çekilerek 16 Ağustos’ta uygulanacak. 16 Mayıs’ta yapılaması planlanan İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü İş Yeri Hekimliği ve İş Güvenliği Uzmanlığı Sınavı (İSG/1) 29 Ağustos’ta gerçekleştirilecek.
15 soru cevap