Doğusu batısı pazarlığı olmaz

Başbakan Binali Yıldırım, Suriye’de PKK’yla mücadelenin Fırat’ın batısıyla sınırlı olmadığına dikkat çekti. Münih dönüşü gazetecilere açıklama yapan Yıldırım, “PKK Münbiç’ten çıkarsa mesele bitiyor mu?” sorusuna şu cevabı verdi: Fırat’ın doğusu batısı diye pazarlık olmaz. Tehdit neredeyse orada biz olacağız.

Yeni Şafak Hüseyin Likoğlu
Başbakan Binali Yıldırım

Başbakan Binali Yıldırım, Irak ve Suriye topraklarında Türkiye’ye karşı bir terör oluşumunun yaşamasına müsaade etmeyeceklerini söyledi. Yıldırım, “Bunun Fırat’ın doğusu batısı diye pazarlığı da olmaz. Tehdit neredeyse orada biz olacağız. Nereye giderseler gitsinler. Gittikleri yere kadar askerimiz enselerinde olacak” dedi.

Başbakan Binali Yıldırım, ABD ile kararlaştırılan üçlü mekanizmanın bu ülke ile sorunları bir bütün olarak ele alacağını söylerken, Münbiç’ten PYD’nin çıkarılması için “O bir kere atılması gereken bir adımdır” dedi. Yıldırım, Türkiye’nin Fırat’ın doğusu batısı diye pazarlığının olmayacağını söyledi.

3’LÜ ÇALIŞACAKLAR

Almanya dönüşü gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbakan Yıldırım özetle şunları söyledi: "Mekanizma 3’lü olacak. Savunma bakanları, dışişleri bakanları kendi aralarında, istihbarat teşkilatının başkanları da kendi aralarında yakın çalışacaklar. Amacımız sınır güvenliğimizi tehdit eden bu oluşumlara izin vermemek. Diğer yandan Suriye alanında da şu olmaması lazım; PKK’nın başka bir isimle Kuzey Irak’ta yapmaya çalıştığı sözde bir terör devleti kurma hevesinin bu sefer Suriye’de gerçekleşmemesi lazım.

BİR BÜTÜN OLARAK ELE ALINACAK

Kapsamlı heyetler kurulmasının amacı; sadece Suriye’deki YPG konusu değil aynı zamanda ABD ile ilişkilerimizin bozulmasına sebep olan konular bir bütün halinde ele alınacak. Diyelim ki biz Suriye alanında işbirliği yaptık, bunlar YPG ile işbirliğinden vazgeçtiler, ABD ile ilişkilerimiz düzelmiyor ki başka konularımız var. FETÖ konusu var, devam eden dava var. Onların burada devam eden vatandaşlarının davası var. Zarrab davası var. Bunların hepsi bir bütün olarak ele alınması gerekiyor. Münbiç’ten PKK’nın çıkarılması bir kere atılması gereken bir adımdır. Bu şimdinin işi de değil. Geçmiş (ABD) yönetimden beri verdiği sözdür; oradan çıkacak diye. Ama bizim için orta ve uzun vadede ne Irak ne de Suriye topraklarında Türkiye’ye karşı bir terör oluşumunun var olmasına ve yaşamasına asla müsamahamız olmaz. Bu, Fırat’ın doğusu batısı diye pazarlığı da olmaz. Tehdit neredeyse orada biz olacağız. Hiçbir şekilde oradan çıktı oraya gitti... Nereye giderseler gitsinler. Gittikleri yere kadar askerimiz enselerinde olacak.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2018/02/19/12/45/resized_fe7ed-90dc5b65basbakansohbet.jpeg

PKK ESKİDİ, YERSEN

‘PKK’yı da YPG’yi de beraber yok edelim’ diyorlar ama o konuda isteğimiz işbirliğini göremiyoruz. DEAŞ’ın niye ise albenisi yüksek. Çok fazla reklamı yapılıyor ama PKK’dan YPG’den en büyük zararı gören, bedeli ödeyen biziz. Şimdi artık orada PKK ismi eskidi. Birçok ülkede terör örgütü olarak tanındı. Şimdi bir taktik yapıyorlar. Demokratik oluşum filan... Yersen. Biz bunları biliyoruz, hangi kılığa girerlerse girsinler bunlar sızma terörist.

TOKAT DURUP DURURKEN VURULMAZ

Osmanlı tokadı durup dururken vurulmaz. Yani bir karşılığı varsa, bir nedeni varsa vurulur. Burada bizim kastettiğimiz, Cumhurbaşkanımız'ın kastettiği; biz hiçbir ülkeyle savaş yapmıyoruz, terörle mücadele ediyoruz. Teröre karşı operasyon yapıyoruz. Onlara da gereken tokadı vuruyoruz, vurmaya devam edeceğiz. Durup dururken, bize değmeyen bir ülkeye hasmane tutum içine girmemiz söz konusu değil.”

Aynısını FETÖ’ye karşı bekliyoruz

Almanya Başbakanı Angela Merkel ile yapılan ikili görüşmelerde FETÖ konusunun gündeme geldiğini belirten Başbakan Binali Yıldırım, son dönemde PKK’ya karşı tavrını sertleştiren Almanya’dan aynı tutumu FETÖ konusunda da beklediklerini kaydetti. Yıldırım şunları söyledi: “Adil Öksüz’ün yurt dışında olduğunu biliyoruz. Polisimiz, istihbarat örgütümüz bunu ülkemize getirmenin yolunu aramaya devam edecek. Çok çeşitli ihbarlar geliyor, ‘filan falan yerde görüldü’ diye. Bu konu gündemden düşmüş değil. Kendilerine (Merkel), ‘Bu veya diğer FETÖ örgüt elemanları konusunda destek olursanız memnun oluruz’ dedik. Aslında Almanya son zamanlarda bölücü terör örgütüne karşı tutumunu sertleştirdi. Aynı şeyi FETÖ teröristlerine karşı da yapmasını bekliyoruz.”

İltica taleplerini Türkiye'ye sorun

Merkel ile görüşmesinde Türk vatandaşları tarafından Almanya’ya yapılan iltica taleplerinin de gündeme geldiğini belirten Yıldırım şunları kaydetti: “Şunu dedik; Bazı iltica taleplerine karşılık vermeden bizimle temasta olmanızda fayda var. Çünkü bazıları var ki; bu teröristlerden direkt darbede yer almış, isimler var. Bunların Almanya-Türkiye ilişkilerini bozmasına izin vermememiz gerekir, diye söyledik. Merkel ise ‘Biz darbeyi şiddetle kınadık ve tekrar kınıyoruz’ dedi. Konuşulan konulardan; tutuklu Almanlar dedi. Biz de tutuklu Türklerden bahsettik. Terörle mücadelede ortak çalışmaya varız, dedi. Sürekli iletişim kanallarını açık olması gerektiğini söyledi.

BASİTE İNDİRGENMEMELi

(Deniz Yücel’in tahliye edilmesi) Hükümetler arasındaki ilişkilerin iyi yönde gelişmesinden rahatsız olan çevreler var. Burada medya üzerinde, birtakım sol siyaset üzerinden, sivil toplum örgütleri üzerinden, maalesef PKK’lılar burada aktif rol oynuyorlar. İlişkileri müspet yönde etkileyecek bu durumu bozmak, baltalamak için gayret ediyorlar. Olayı böyle görmek lazım. Almanya ile Türkiye arasında bir tane bu adamdan başka bir mesele yok mu yani? Bu kadar basite indirgenecek bir ilişki değil.”

NATO'NUN SINIRINI KORUYORUZ

Yıldırım, Alman hükümetinin Türkiye'ye yönelik silah ihracatını kısıtlamasının ya da durdurma işlemlerinin yanlış anlaşılmalardan kaynaklandığını ve bu kararları doğru bulmadıklarını belirterek, "Biz NATO üyesiyiz. Almanya da NATO üyesi. Biz bölgemizde NATO sınırlarını koruyoruz." dedi. Terör örgütlerinin Türkiye topraklarına füzelerle saldırdıklarına da vurgu yapan Yıldırım, "Biz ne yapıyoruz, biz de NATO’nun güney sınırını koruyoruz." ifadesini kullandı.

Irak için yeni hat yeni sınır kapısı

Başbakan Yıldırım, Irak Başbakanı Haydar İbadi ile yaptığı görüşmede iki konuda mutabık kaldıklarını söyledi. Yıldırım, Irak’la yeni sınır kapısı açılması ve Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi’nden geçen petrol boru hattının yanı sıra Musul’un batısından geçen, Tel Afer üzerinden gelen yeni bir hat yapılması konusunda mutabık kaldıklarını söyledi.

KANDİL'E DE OPERASYON YAPARIZ

Kandil’e olası operasyon için ise Yıldırım, “Gerekirse hava, gerekse kara. Bizim orada bir kısıtlamamız yok. Şartlar neyi gerektiriyorsa o operasyonu yapabilme kapasitemiz var. Buna hakkımız da var. Irak’ın herhangi bir itirazı söz konusu değil. Benzer şekilde İran da bu operasyonlarla ilgili olumsuz bir tutum içinde değil” dedi.

Baykal dönecek

Başbakan Yıldırım, Almanya’da tedavi gören Deniz Baykal’ın sağlık durumu ile ilgili kızı Aslı Baykal’lı kabulüne ilişkin de bilgi verdi. Yıldırım, “Bize (Deniz Baykal’ın) sağlığı hakkında bilgi verdi. Yakın zamanda da dönmeyi planlıyorlar. ‘Durumunda iyileşme var. ‘Burada daha fazla durmaya niyetimiz yok, döneceğiz’ dedi” şeklinde konuştu.

GÜNDEM
Başbakan Yıldırım: Biz NATO’nun güney sınırını koruyoruz

GÜNDEM
Almanya ile sıkıntılar bitti gibi