Diyarbakır teröre 'artık yeter' dedi

Diyarbakır'da 'Adalet ve Çözüm Girişimi' adı altında toplanan 99 sivil toplum örgütü, terör olaylarının son bulması ve Kürt sorununun demokratik yollardan çözülmesi için ortak bildiri yayınladı. PKK'nın tehdit iddiaları altında, ortak bildiride uzlaşan STK'lar, terör örgütüne 'saldırılarını durdur' çağrısı yaptı. Aynı çağrıyı Batman'da da 83 STK yaptı.

İstihbarat Servisi
Diyarbakır teröre 'artık yeter' dedi

Diyarbakır'daki 99 sivil toplum kuruluşu, 'Adalet ve Çözüm Girişimi' adıyla bir araya gelerek son dönemde artan terör olaylarının son bulması ve Kürt sorununun demokratik yollardan çözülmesi için ortak bir basın açıklaması yaptı. Sendika, oda ve derneklerden oluşan grup adına basın açıklamasını Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Galip Ensarioğlu okudu. Ensarioğlu, Ticaret ve Sanayi Odası'nın bahçesinde okuduğu basın açıklamasıyla terör örgütü PKK'ya 'silah bırak' çağrısı yaparken, “Silahların sustuğu, siyasetin önünün açıldığı ortamın sağlanması için görev almaya hazır olduğumuzu kamuoyuna duyuruyoruz” dedi.

TEHDİTLERE BOYUN EĞMEYİZ

Ensarioğlu, basın açıklamasını okumadan önce, bazı basın yayın organlarında yer alan 'PKK'nın tehdidi üzerine açıklama metni değişti' iddialarını da “Biz hiç bir tehdide maruz kalmadık. Ayrıca nereden olursa olsun böyle bir tehdit gelirse hiç birimiz kabul etmeyiz. Böyle bir tehdit yok” diye konuştu. Teröre yeter diyen basın açıklamasına imza koyan Diyarbakır Barosu Başkanı Mehmet Emin Aktar da terör örgütünün tehdidi nedeniyle basın açıklamasının değiştiği yönündeki haberleri yalanladı.

METİN 3 GÜNDE HAZIRLANDI

Ensarioğlu, 99 sivil toplum örgütü temsilcisinin bir araya gelerek 3 gün süren toplantılar sonucunda metni hazırladıklarını söyledi. Ensarioğlu, Cumhuriyet'in kuruluşundan günümüze kadar Kürt sorununun çözümünde demokrasi dışı yöntemlerin kullanıldığını belirterek “Bu yüzden ülkemiz büyük acıların yanında ekonomik, sosyal ve siyasal krizleri yaşadı” ifadelerini kullandı. Son 1 yılda Kürt sorununun çözümü için tarihi fırsatlar yakalanmasına rağmen somut adımların atılamadığını ve sürecin heba edildiğini söyleyen Ensarioğlu, “Sağduyulu, vicdan sahibi ve akıl tutulması olmayan herkes, tarihi ve toplumsal bu sorunun yasakçı, baskıcı, inkarcı ve operasyonel politikalarla çözülmeyeceğini yüksek sesle ifade etmektedir” dedi.

ÇÖZÜM DEMOKRATİK ANAYASA

Topluma güven veren demokratik yasaların hayata geçirilmediğine işaret eden Ensarioğlu, açıklamasına şöyle devam etti: “Kürt sorununun tüm boyutlarıyla özgür ortamda tartışılması için düşünce, ifade ve örgütlenme özgürlüğü önündeki engeller kaldırılmadığı, seçme ve seçilme sisteminde düzenlemeler yapılmadığı, hazırlanan Anayasa taslağının Kürt sorununun çözümünü kolaylaştırmadığı, Habur'dan gelenlerin, çocukların, seçilmiş siyasetçi ve insan hakları savunucularının tutuklanması, şiddet ortamına ve silahların konuşmasına davetiye çıkarıldığı görülmüştür.”

MHP VE BDP DE ROL ALMALI

Ensarioğlu, bir soru üzerine, “Bize göre MHP ve BDP de çözümde aktif rol oynamalıdır. Kim olursa olsun herkesin müdahil edilmesini istiyoruz” karşılığını verdi. Ensarioğlu, PKK'nın doğrudan eylemsizlik kararı almasını istediklerini anlatırken, “Gelişecek sürece göre pozisyon alacağız. Toplum adına hareket ediyoruz. Kim olursa olsun taleplerimizin dikkate alınacağına inanıyoruz” dedi.

Batıyı da kapsayacak eylemler yapacağız

Müstakil Sanayici İşadamları Derneği (MÜSİAD) Diyarbakır Şubesi Başkanı Vahdettin Bahadır, başlattıkları sivil inisiyatif sürecine toplumun her kesiminden destek geldiğini ve STK tabanının genişlediğini söyledi. Vahdettin Bahadır, “Bu açıklamaların yapılıyor olması, yüksek sesle konuşulması dahi önemlidir. Bu ton farkına takılmadan devletin içinde yanlış yapanlara karşı yüksek sesle bir duyurunun yapılması, PKK'ya ve onun yan örgütlerine yönelik de çok ciddi ve dik bir duruşun sergilenmesine bakılmalı. Burada kelimeler üzerinde çok durulmadan asıl hedefin üzüm yemek olduğu unutulmamalı. Bundan sonra da müzakelere yoğun bir şekilde devam edeceğiz. Batıdaki tüm kardeşlerimizi de kapsayacak şekilde farklı etkinlik ve eylemler yapacağız. Yani adil ve kuşatıcı olup, tahripkar ve ajitasyona geçit vermeyeceğiz” dedi.

Batman'dan da ortak ses

Batman'da faaliyet gösteren 83 sivil toplum kuruluşu, yaptığı ortak basın açıklamasında, PKK'nın silahlı eylemlere son vermesini istedi. Ortak açıklamayı okuyan, Batman Baro Başkanı Yusuf Tanrıseven, şiddet ortamının son bulmasını istediklerini söyledi. Tanrıseven, kutsallaştırılmış hiçbir amacın insan yaşamından daha değerli olmadığını vurguladı.

'PKK, eylemsizlik kararı almalı'

Terör ve şiddet ekseninde ortaya çıkan gelişmelerin toplumda barışın geleceğine dair güven ortamını zedelediğini dile getiren Ensarioğlu, “Her türlü operasyonlar durmalı, PKK eylemsizlik kararı almalıdır” çağrısı yaptı. Kürt sorununun çözüme kavuşması ve ülke insanının barış ortamında yaşamasını sağlamak için, sorunun çözümünde etkin rol alacak bütün dinamiklerin sürece dahil edilmesi gerektiğini belirten Ensarioğlu, bütün devlet kurumlarını topyekün mücadeleye davet etti. Ensarioğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kürt meselesinin çözümünde tüm taraf ve dinamikleri yok sayan yaklaşımlardan vazgeçmeye davet ediyoruz. Bizler aşağıda imzası bulunan sivil toplum örgütleri olarak atılacak olan adımların Türkiye'nin barışa giden yolunu açacağını, kardeşlik duygularını güçlendireceğini düşünüyor, herkesi duyarlılığa davet ediyoruz. Silahların sustuğu, siyasetin önünün açıldığı ortamın sağlanması için göreve hazır olduğumuzu kamuoyuna duyuruyoruz.”