Destan külliyat oldu

15 Temmuz darbe girişiminin ardından geçen dört yıl boyunca onlarca kitap kaleme alındı. Her kitap o gece yaşanan mücadeleyi tarihe kazıdı. “Okçular Tepesi 15 Temmuz Kahramanlarının Hikayeleri” isimli Erdem Yayınları tarafından çıkarılan çalışmada, o gece Şehitler Köprüsü’nde, Çengelköy’de, Saraçhane’de, Atatürk Havalimanı’nda, Genelkurmay Başkanlığı’nda, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yaşanan destansı mücadelenin satır başlarını bir araya getirildi.

Hatice Saka
Okçular Tepesi

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın şehit Erol Olçok için kaleme aldığı yazının da yer aldığı Okçular Tepesi’nde Yıldız Ramazanoğlu, Ayşe Sevim, Turgay Bakırtaş, Suavi Kemal Yazgıç, Hüseyin Akın, Eda Tezcan, Doğukan İşler ve Çiğdem Tavkul gibi isimler de 15 Temmuz akşamı tarihe geçen yaşanmışlıkları hikaye ediyor.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2020/07/17/03/23/resized_68fa4-dd262c6cadilkaragoz.jpg

Düşünce kuruluşu Seta tarafından çıkarılan, Fahrettin Altun, İsmail Çağlar, Mehmet Akif Memmi imzalı, “15 Temmuz’da Medya Darbe ve Direnişin Mecrası” 15 Temmuz darbe girişiminin medya ve iletişim yönlerine mercek tutuyor. FETÖ medyasından ByLock ve Fuat Avni’ye, 15 Temmuz’la ilgili çalışmalardan selalara, darbelerde medyanın rolünden dünya basınının 15 Temmuz’u nasıl gördüğüne, Beştepe’de 15 Temmuz gecesinden darbe bildirilerine kadar pek çok konu uzman kalemler tarafından 15 Temmuz’da Medya: Darbe ve Direnişin Mecrası’nda analiz ediliyor.

UZUN GECENİN TARİHİ

Bekir Berat Özipek ve Yasemin Abayhan’ın editörlüğünü yaptıkları, “Uzun Gecenin Kısa Tarihi (Ciltli) 15 Temmuz Darbe Girişimi” isimli çalışmayı kimin için yazdıklarını şu sözlerle anlatıyorlar: “O gece namazını kılıp sokağa çıkan dedenin, yeni doğum yapmış karısını evde bırakıp “bugün ölmek için güzel bir gün” diyen kocanın, geleceğini kurtarmak için 16 yaşında şehit düşen güzel çocuğun, elinde sopası ile torunları yaşındaki askerlerin karşısına dizilen teyzenin, kocasının kamyonu ile Taksim’e gençleri taşıyan ablanın kahramanlığını anlatmak çabası içinde yazılmıştır.”

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2020/07/17/03/23/resized_b4416-8c58af02konusmalar.jpg

DARBENİN ARDINDAKİ DIŞ DİNAMİKLER

Abdülkadir Şener’in kaleme aldığı, “15 Temmuz ve Darbenin Ardındaki Dış Dinamikler” adlı kitapta 15 Temmuz’da Türkiye›de yaşanan ve adeta bir halk destanı ile engellenen darbe girişiminin nedenlerini, gelişim sürecini, aktörleri ele alınıyor. Çalışma ayrıca yaşanan tarihi konuşma, belge ve resimleri, yerli ve yabancı araştırmacılar için nesnel bir dille sistematik bir şekilde bir araya getirip olaylara dâir tahlillerle ele almayı amaçlıyor.

https://image.piri.net/resim/imagecrop/2020/07/17/03/23/resized_c429d-6ff98ceasiir15temmuz.jpg

BİR HATIRLAYIŞ VE HAYKIRIŞ

Şiirlerle o karanlık geceyi anlatan Bablı Tarhan, “Şiirlerle 15 Temmuz Ni›mel Ceyşleri” kitabında “Yüce bir milletin küllerinden yeniden doğuşudur./Büyük bir millet olduğunu hatırlayışı ve haykırışıdır” dizeleriyle kitabı özetliyor. Çocuklar da unutulmadı. Muhammet Emin Oyar›ın kaleme aldığı M. Ahmet Demir’in çizgileriyle 15 Temmuz Destanı boyama kitabı ile çocuklar bilinçlendiriliyor. Fatma Gülşen Koçak’ın “15 Temmuz Konuşmaları” adlı çalışması; ulusal bir gazetenin sayfasında Türkiye’mizin yanında safını ilan eden aydın, yazar, sanatçı, akademisyen, siyasetçilerle bir dert çerçevesinde 15 Temmuz ekseninde yapılmış röportajlardan oluşuyor. 15 Temmuz Destanı’nı hikâye eden çalışma çocuklara hem bilgi veriyor hem de yaşananları etkili bir şekilde anlamasını sağlıyor. Adil Karagöz , “15 Temmuz 15 Hikaye Sevdamız Türkiye Dediler” çalışmasıyla kahramanların sesini duyuruyor. Zeynep Akyol’un 2019 yılında çıkan “Bedir’den Çanakkale’ye 15 Temmuz Şehitleri” çalışması da dikkat çekenler arasında. Bu yazıya sığdıramadığımız onlarca kitap daha var. 15 Temmuz ruhu her geçen yıl yeni sözlerle yeni eserlerde hayat bulmaya devem edecek.