Deprem konutları 'yıkılıyo'

Bolu'da, deprem sonrasında yaptırılan deprem konutlarının bir bölümünde su ve kalorifer şebekeleri arızalandı, bazı konutların duvarlarında çatlak oluştu. Tesisatın yenilenmesi vatandaşları zor durumda bıraktı.

Yeni Şafak
Arşiv

---------------------------------- manset ------------------------------------------- ---------------------- manset ---------------------

Bolu depreminden sonra yaptırılan deprem konutlarının bir bölümünde su ve kalorifer şebekeleri arızalandı, bazı konutların duvarlarında çatlaklar oluştu. Deprem sonrasında Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nca yaptırılan kalıcı deprem konutlarında yaşayan hak sahibi depremzede İrfan Yıldırım, Bolu'da yaşanan deprem felaketinden sonra yaptırılan konutlarda yaşamaya başladıklarını belirterek, "Evde yaşamaya başladığımız günden beri sorunların ardı arkası kesilmiyor. Önce su borularımız patladı. Daha sonra kalorifer şebekesi arızalandı. Son çare olarak arızalanan su ve kalorifer şebekesini yeniden değiştirmeye karar verdik" diye konuştu.

Deprem konutunun su ve kalorifer şebekesinin onarımı için 3 milyar lira harcadığını kaydeden Yıldırım, "Harcadığımız bu parayı kim karşılayacak. Devlet kendisine olan borcu almasını biliyor. Bizden konutların parası, süresinden 2 yıl önce isteniyor. Kimse bizim harcadığımız parayı karşılamayı düşünmüyor" diye konuştu.

"Konutlar hepimizi perişan etti"

Kalıcı deprem konutlarında yaşayan 55 yaşındaki depremzede Meliha Ayten de yaşanan deprem felaketinin üzerinden 4 yıl geçtiğini ifade ederek, şöyle konuştu: "Deprem konutlarını teslim aldığımızda hepimiz sevinmiştik. Bugüne kadar yaşadığımız sorunlar hepimizi perişan etti. Kış aylarında kaloriferler çalışmadı.

Yağışlar sonrasında birçok konutun tavanlarından su sızdı, duvarları çatladı. Benim yaşadığım evin kolonlarında ve duvarlarında çatlaklar var. Bu konudaki bütün girişimlerim cevapsız kaldı."

Kalıcı deprem konutlarında yaşayan Av. Tuncay Alnıak ise Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Afet İşleri Genel Müdürlüğü'nün, kalıcı deprem konutlarında yaşayan depremzedelerden, ödeme tarihinden 2 yıl önce yaklaşık 1 milyar 800 milyon lira ödemelerini istediğine işaret etti. Alnıak, şunları söyledi: "Bu konudaki kanunlara göre, depremzedelerin, konutların ilk taksidini 2 yıl sonra ödemeye başlaması gerek. Afet İşleri Genel Müdürlüğü, ısrarla ödemenin hemen başlamasını istiyor. Birçok depremzede, bu haksız davranış sonrasında bankalardan kredi çekerek, 1 milyar 800 milyon lirayı ödedi. Depremzedelerin büyük bölümünün ise bu parayı ödeyecek gücü yok." Bolu'da, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nın yaptırdığı 1734 kalıcı deprem konutu bulunuyor.

----------------- imza------------------

----------------- imza------------------

/images1/bos.gif