Davayı dışarı taşıma çabası var

Hatay 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nin, FETÖ/PDY üyesi olduğu öne sürülen şüpheli Naim Kelce hakkındaki iddianameyi “örgütün kurucuları, amacı, stratejisi ve eylemlerinin neler olduğuna dair bir bilgi bulunmaması” gerekçesiyle iade etmesi hukukçuların tepkisini çekti.

Yeni Şafak
Ersan Şen ve Adem Sözüer

Mahkeme, oy birliğiyle aldığı karara, örgütün kuruluş amacı hakkında BM Güvenlik Konseyi ve Bakanlar Kurulu kararı olup olmadığının ayrıntılı araştırılarak, gerektiğinde İçişleri ve ilgili kurumlardan belge temin edilmemesini gerekçe yaptı.

CİDDİYETSİZ BİR TUTUM

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Adem Sözüer, “BM Güvenlik Konseyi, Türkiye'deki bir soruşturma organı değildir. Türkiye'deki bir mahkemenin, bir terör örgütü soruşturma veya kovuşturmasında, örgütün amacı ya da kuruluşu hakkında BM Güvenlik Konseyi Kararını istemesi son derece ciddiyetsiz bir tutumdur." dedi. Sözüer, şöyle devam etti: “Terör örgütü nitelemesi, Bakanlar Kurulunun yetkisinde olan bir husus değil. Soruşturma ve kovuşturma aşamasında tüm yetki savcı ve hakimdedir. BM Güvenlik Konseyi, Bakanlar Kurulu kararı istemek, en hafif tabirle konuyu sulandırmaktır."

GÜNAYDIN DERLER ADAMA

İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ersan Şen ise, "Örgütün kuruluşu, kurucuları, amacı, stratejisi vesaire Türkiye'de bunlar geride kaldı. Ayrıca bu örgütün varlığı 15 Temmuz'da ortaya çıkmış değil, öncesinde var. Bu örgüt var mı yok mu artık bunu mu tartışacağız. Bu geçmiş mesele. Evet üzerine suç atılı kişinin örgütle ilişkisi ortaya konulmalı, ama bu örgütün varlığı, kurucusu falan...'Günaydın' derler adama" şeklinde konuştu.

MAHKEME İYİ NİYETLİ DEĞİL

Hukukçular Derneği Başkanı Mehmet Sarı da şu değerlendirmeyi yaptı: “FETÖ'nün terör örgütü olduğunda, kalkışmanın irtibatlı yapı tarafından, uluslararası bağlantılar da kullanılarak gerçekleştirildiğine şüphe yok. Yargıtay kararları açık. Amaç ve hedef birliği örgüt üyeliği bakamından yeterli. Kararı verenlerin iyi niyetli olduklarını düşünmek çok zor. Gündemi Türkiye dışına taşıma gayreti var."