Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'de ABD karşıtlığının darbe girişiminin ardından ciddi bir şekilde artmaya başladığını belirterek “Esasen bunun ne Türkiye'ye ne ilişkilerimize bir faydası var. ABD'ye de bir faydası olmaz. Biz bunu engellemeye çalışıyoruz ama vatandaşımızın hissiyatını da görüyoruz. Kötü senaryolar üzerinden düşünmek istemem ama diyelim ki (ABD Gülen'i) vermedi, bu, ilişkilerimizi ister istemez etkiler” dedi. Darbe girişiminin arkasında FETÖ'nün bulunduğunun açık olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, “Aslında bunu tüm dünya da biliyor. Bilmemesi de mümkün değil. Ama hukuki belgeleri de düzenlememiz lazım” diye konuştu. FETÖ'nün geçici tutuklanması talebinin ABD'ye 4 ayrı davada iletildiğini söyleyen Çavuşoğlu, taleplerin 22 Temmuz sabahı özel kuryeyle ABD'ye gönderildiğini belirtti.
GÜLEN'İN İADESİ İÇİN4 AYRI DOSYA
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile ABD'ye ziyarette bulunacaklarını kaydeden Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bizim müttefikimiz ABD'den isteğimiz son derece net. Bu kişiyi bize iade edecekler. Biz bugüne kadar suçluların iadesi anlaşması çerçevesinde işbirliği yaptık. Şu ana kadar talebimize bir cevap yok. Kaçma teşebbüsü içinde de olabilir. Başka ülkelere de kaçmak isteyebilir. Çünkü bunu iade talebi konusunda ABD'nin de ortak çalışma grubu kuralım gibi önerileri oldu. Biz buna karşı çıkmadık tabii ki ama hukuki süreç de işlesin. Aynı zamanda bu kişinin de bir üçüncü ülkeye kaçma girişimi de engellensin. Dolayısıyla bu konudaki tedbirleri almasını da ABD'den bekliyoruz.”
KAYIP HAİNLERİ ARAMA DEVAM EDİYOR
Türkiye'nin, darbe girişimi sonrası Yunanistan'a kaçan ve siyasi sığınma talebinde bulunan 8 kişiye ilişkin de iade talebinde bulunduğunu hatırlatan Çavuşoğlu, 27 Temmuz'da iadeyle ilgili duruşmaya başlanacağını söyledi. Çavuşoğlu, “Darbecilere siyasi sığınma hakkı verilemez. Bu nettir. Yunanistan da zaten darbelerden çok çekti. Dolayısıyla Yunanistan'dan bu hukuki süreci tamamlayarak bir an evvel iade etmesini bekliyoruz.” diye konuştu. Bulgaristan'a darbe girişiminden önce kaçan “Abdullah” isimli bir kişiye ilişkin olarak da iade talebinde bulundukları bilgisini veren Çavuşoğlu, ayrıca “kayıp hainler”i arama sürecinin devam ettiğinin altını çizdi.
TEHDİTLERE PAPUÇ BIRAKMAYIZ
Çavuşoğlu, Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland ile de görüşeceklerini, Jagland'ın da Türkiye'ye gelmek istediğini söyledi. Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker'in, Türkiye'de idam cezasının geri getirilmesi halinde Türkiye'nin AB sürecinin sona ereceği yönündeki değerlendirmesinin sorulması üzerine Çavuşoğlu, “Türkiye'yle böyle tehditvari konuşamazlar. Onların tehditlerine de biz pabuç bırakmayız. Ama Türkiye'yi tehdit eder şekilde bunu söylerlerse bu ters teper. Junker Türkiye'nin patronu değil.” ifadesini kullandı.Çavuşoğlu, 15 Temmuz'd darbecilerin Dışişleri Konutu'na helikopterle inmeye çalıştıklarını ve korumaların metaller ve sandalyeler atarak engel olduklarını söyledi.
Büyükelçi düzeyinde görevden alma olacak
Çavuşoğlu, darbe girişiminin ardından Dışişleri Bakanlığında büyükelçi düzeyinde görevden almalar olacağını açıkladı. Görevden alınacak büyükelçilerin zaten pasif durumda olduğunu kaydeden Çavuşoğlu, “Bugüne kadar görev verilmedi, merkezdeydiler, bunları geri almıştık. Bazı tabii dışarıdan da geri çekeceğimiz alt düzey memurlar da olacak. Bunların da bakanlığımızdan mutlaka uzaklaştırılması gerekiyor.” ifadelerini kullandı. Dışişleri Bakanlığına giriş sınavının soru ve cevaplarının FETÖ'cü terör örgütü üyelerine verildiğini söyleyen Çavuşoğlu, şöyle devam etti: “Bakanlığa ciddi sızmalar olmuş. Bazı kurumlardan bizim bakanlığa da yatay geçişlerle personel alınarak kilit noktalara yerleştirilmiş. Bizim zaten elimizde bir çalışma var.”
Kırgızistan'da darbe planlıyorlar
Bazı ülkelere de uyarıda bulunduğunu belirten Çavuşoğlu, FETÖ'nün Orta Asya'da Kırgızistan'ı kendisine üs olarak seçtiğini vurgulayan Çavuşoğlu, “Her geçen gün orada bunların yapılanması büyüyor ve Kırgızistan yönetiminin içine de sızıyorlar. Onlara da böyle bir darbe girişiminde bulunabileceğini söyledik. Bize darbe girişiminde bulunan bir terörist örgüte onların müsaade etmemesi gerektiğini söyledik. Aksi takdirde onlara bakış açımız değişir. Bizden hemen listeyi bir kez daha istediler. Ben ertesi gün listeyi onlara bir kez daha ulaştırdım. Kırgızistan için de ciddi bir tehdit var. Orayı üs olarak seçtikleri için. Devlet yapısının içinde sürekli sızmalar var” dedi. Mısır'ın Gülen'e davette bulunduğuna yönelik iddiaların hatırlatılması üzerine Çavuşoğlu, yorum yapmayı doğru bulmadığını bildirdi.