Darbe şifresi bahçe planı

FETÖ’nün 15 Temmuz darbe girişiminin şifreleri Tümgeneral Mehmet Dişli’nin çantasından çıktı. “Bahçe Gelişim Planı” adlı 14 maddelik planda, cuntacıların darbe öncesi ve sonrasında yapacaklarının listesi yer aldı. Planda, Temmuz ayı için “Kesilen ağaç köklerinin çıkarılması, Ağustos ayı için ise “Bahçenin düzeltilmesi, çukurların iyi toprakla doldurulması” ifadeleri yer aldı. Genelkurmay Başkanlığı, bu isimde resmi bir planlamalarının olmadığını bildirdi.

Yeni Şafak Osman Özgan

Fetullahçı Terör Örgütü'nün 15 Temmuz'daki darbe girişiminin ardından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nca başlatılan soruşturma dosyasına, cuntacıların odalarında bulunan önemli bir belge de girdi. Sözde bahçe düzenlemesine ilişkin ifadelerin yer aldığı belgeyi inceleyen savcılık, cuntacıların 15 Temmuz darbe girişimi öncesi ve sonrasında atılacak adımlara ilişkin, “Bahçe Gelişim Planlaması” adı altında şifreli plan hazırladıklarını ortaya çıkardı.

MEHMET DİŞLİ'NİN ÇANTASINDAN ÇIKTI

Darbe girişiminin ardından Genelkurmay Başkanlığı başta olmak üzere kuvvet komutanlıkları ve bağlı kurumlarında arama yapan polis, söz konusu belgeyi, darbe girişimi soruşturması kapsamında tutuklanan ve TSK'dan ihraç edilen Genelkurmay Stratejik Dönüşüm Başkanı Tümgeneral Mehmet Dişli ile Jandarma Genel Komutanlığı'nda görevli bir cuntacının çantasında buldu. Ankara'daki soruşturma dosyasına eklenen 14 maddelik “Bahçe Gelişim Planlaması” başlıklı belgede, sözde bahçe düzenlemesine ilişkin yapılacaklar adı altında 'darbe planı' sıralanıyor.

2017 NİSAN'A KADAR DEVAM EDİYOR

Şifreli plandaki bazı maddelere göre, Nisan-Mayıs ayı için “Temizlik ve budamanın tamamlanması”, Haziran için “Duvar-tel örgü ve kapı yapılması”, Temmuz için “Kesilen ağaç köklerinin çıkarılması ve Ağustos için ise “Bahçenin düzeltilmesi, çukurların iyi toprakla doldurulması” ifadeleri yer aldı. 2017 Nisan ayına kadar devam eden planda ayrıca “enginar, ağaç, yaban çileği, böğürtlen, ahududu dikimi” gibi ifadeler de yer alıyor. Söz konusu belgeyi inceleyen savcılık, Genelkurmay Başkanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığı'na böyle bir planın olup olmadığını sordu. Ancak bu şekilde resmi bir planlamanın olmadığı bildirildi.

ZAMANLAMALAR UYUMLU DEĞİL

Uzmanlar yapılacak işlemler ve dönem arasında zirai açıdan bir uyum olmadığını belirtti.

Şubat 2017 için öngörülen “Budama yapılması” planını değerlendiren uzmanlar, budamanın genellikle Nisan-Mayıs ayına kalmadığını ifade etti. “Enginar dikimi” başlıklı planla ilgili, “Enginarın Şubat ayında değil ve Ağustos sonu veya Eylül gibi dikiminin yapıldığı” değerlendirmesi yapıldı. Plandaki “Duvar-tel örgü ve kapı yapılması” için özel bir zamanlamaya gerek olmamasına rağmen Haziran dönemi için bunun belirtilmesi dikkat çekti. Plandaki “enginar, ağaç, yaban çileği, böğürtlen, ahududu dikimi”nin ise kurumsal değişikliklerle ilgili olabileceği belirtiliyor. Listede yer alan ve Eylül ayında gerçekleştirilmesi hedeflenen “Ev projesi çizimi, yerinin tespiti”nin ise yeni bir düzene ilişkin plan olduğu kaydediliyor.

http://image.piri.net/resim/imagecrop/2016/09/08/04/37/resized_523ec-1942bc87mehmetdislisagdaki.jpg

YAPILACAKLARIN ŞİFRESİ

Tüm bunlar değerlendirildiğinde, darbenin hazırlayıcıları arasında yer alan Dişli'nin çantasından çıkan bu belgenin darbe öncesinde ve darbe sonrasında yapılacakların listesi olduğu ifade edildi. “Temizlik ve budamanın tamamlanması” ve “Duvar-tel örgü ve kapı yapılması” başlıkları “darbe hazırlığı” olarak nitelendirildi. “Kesilen ağaç köklerinin çıkarılması” ise darbe sonrasında yapılacak temizlik ve operasyon planı olarak değerlendirildi. “Bahçenin düzeltilmesi, çukurların iyi toprakla doldurulması”nın ise Ağustos ayı için planlandığı görüldü. Bu maddenin, YAŞ toplantısının da yapıldığı Ağustos ayında yapılacak yeni görevlendirmelere ilişkin olabileceği değerlendiriliyor.

ŞİFRELER ÇÖZÜLECEK

FETÖ elebaşısı Fetullah Gülen'in videolarında örgüt mensuplarına şifreli olarak talimatlar verdiği biliniyor. Örgütün genel stratejisi olan şifreleme yöntemini dikkate alan savcılık, söz konusu planlamayı çözmek için düğmeye bastı. Bu kapsamda, Dişli'nin ve diğer cuntacının bilgisayar imajları ile odasında çıkan diğer belgelerin incelemeye alındığı öğrenilirken, yeni ifadelere başvurulabileceği belirtildi.

İşte o 14 madde

14 maddenin yer aldığı plan, 2016 Nisan ile 2017 Nisan dönemini kapsıyor. Bu belgede şu maddeler sıralandı:

1- Temizlik ve budamanın tamamlanması (Nisan-Mayıs 2016)

2- Duvar-tel örgü ve kapı yapılması (Haziran 2016)

3- Kesilen ağaç köklerinin çıkarılması (Temmuz 2016)

4- Bahçenin düzeltilmesi, çukurların iyi toprakla doldurulması (Ağustos 2016)

5- Sürme ve fidan dikimine hazırlama (her iki taraf) Ağustos 2016

6- Ev projesi çizimi, yerinin tespiti (Eylül 2016)

7- Artezyen çıkarılması (Ekim 2016)

8- Ağaç dikimi (Kasım 2016)

9- Yabani ağaçların aşılanması (Şubat 2017)

10- Budama yapılması (Şubat 2017)

11- Enginar dikimi (Şubat 2017)

12- Damlama sulama sistemi kurulması (Mart 2017)

13- Ağaç dikimi (Mart 2017)

14- Yaban çileği/böğürtlen/ahududu dikimi (Nisan 2017)