Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İnce'ye sert tepki

CHP'nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce'nin Pensilvanya sözlerine tepki gösteren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Muharrem İnce, ben Pensilvanya'ya gittiğimi önce ispat etmesi gerekiyor. Çıkıp açıklamazsa namerttir ya da çekilip gitsin. Kesinlikle böyle bir şey yok. Tayyip Erdoğan bir şeyi bir kere söyler. Altında da ezilip büzülmez. Öyle kalkıp sahnede el vurup savurmak, bunlar kabadayılık işi değildir. Onun da dersini almak istiyorsa, onun da yeri bellidir. Bizim yanımızda biraz eğitim alması lazım" dedi.

Yeni Şafak
​Cumhurbaşkanı Erdoğan, katıldığı canlı yayında soruları yanıtlıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, katıldığı canlı yayında soruları yanıtladı.

CHP'nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce'nin Pensilvanya sözlerine tepki gösteren Erdoğan, "Muharrem İnce, ben Pensilvanya'ya gittiğimi önce ispat etmesi gerekiyor. Çıkıp açıklamazsa namerttir ya da çekilip gitsin" dedi.

Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar:

"Parlamentodan istifa ederek kabineye bakan alırsanız onu parlamentoda kaybediyorsunuz. Ağırlıklı olarak kabineyi dışarıdan oluşturacaksınız. Parlamentodaki sayı çok önemli. Güçlü hükümet diyorsak güçlü meclis ile oluşturacaksınız. Buradaki sayı bu bakımdan çok önemli.

"300 vekili yakalamamız lazım"

300'ün üzerinde milletvekili sayısını yakalamamız lazım. Bıçak sırtıyla olmaz. Cumhur ittifakının da bir getirisi var. Cumhur İttifakımız şu ana kadar iyi yürüdü, bundan sonra da iyi yürüyecektir. Hedef bir ya da iki başkan yardımcısı.

Bürokratik oligarşi ve FETÖ

Bürokratik oligarşinin dünyada köşeye sıkıştırmadığı ülke yok. Dünyada en kıdemli liderlerden biri benim. Bu süreç içerisinde tanıdıklarımın hepsi bürokratik olirgaşiden yakınmışlardır. Bizde de sadece yargı olayı değil yürütme de de bu sıkıntılar yaşandı. Yargıda o kadar yaşandı ki geldi yürütmeyi de aldı.

FETÖ'nün yargı mensupları nerede neden bu ülkeyi terk edip gittiler. Gittikleri ülkede Türkiye'yi onlara şikayet ediyorlar. Bürokratik olirgaşi böyle bir şey. Bunlarda vatanseverlik söz konusu değil. Bunlar hain, ihanet içersindeler. Yoksa burada kalırlardı. Yargı, hepsi çalışmalarını sürdürüyor

"Bakanlık sayısı 20'nin altında olacak"

Bu noktada bakanlık sayısı bir defa 20'nin altında olacağı malum. Bunlar hem devletin işlerini ciddi manada ağırlaştırıyor. Bunların yanında bakan yardımcıları ve ofisler olacak. Cumhurbaşkanı istediği anda bunlara delege edeceği iş ile onları çok daha aktif hale getirecek.

Ben Pensilvanya'dan parti kurmak için izin almaya yönelecek kadar düşük bir siyasetçi değilim.

Muharrem İnce, ben Pensilvanya'ya gittiğimi önce ispat etmesi gerekiyor. Çıkıp açıklamazsa namerttir ya da çekilip gitsin. Kesinlikle böyle bir şey yok. Tayyip Erdoğan bir şeyi bir kere söyler. Altında da ezilip büzülmez. Öyle kalkıp sahnede el vurup savurmak, bunlar kabadayılık işi değildir. Onun da dersini almak istiyorsa, onun da yeri bellidir. Bizim yanımızda biraz eğitim alması lazım.

"Tepeden tırnağa yalan"

Şahsımla ilgili yaptığı açıklama, tepeden tırnağa yalandır. İnce öncelikle açıklaması gerekiyor. Amerika'dan seni hangi yetkili aradı? Biz Adalet Bakanlığı olarak, 85 koliyi gönderdik. Bunun yanında iddianameler var. Buna ek olarak yazılı medyanın ek görselleri var. Neyi neyle ispat edeceksin?

"Biz ustalık dönemini yaşıyoruz"

Biz siyasi, partimizi kurduğumuzda Türkiye'de seçilme yaşı 30 seçme yaşı 18'di. Seçilme yaşını 18'e indiren kim biz. 30'dan 18'e indirdik. Bu gence güvenme işidir biz güvendik. 18 yaşa mademki seçme yaşını veriyoruz neden seçilmeyi 18'e indirmiyoruz. Onu da yapalım dedik.

Biz denizin altından yüzen raylı Marmaray'ı yaptık. Yüzmilyonlar Marmaray'dan geçiyor, Avrasya Tüneli'ni yaptık. İnce diyor ki bunları neden yapalım bunlara ihityaç yok, bütçede para yok. Sayın İnce kaynakların çeşitlendirilmesi diye ekonomide bir şey vardır. Bu sistemi özel olarak da anlatırım. Bunu Türkiye'ye getirip uygulayan da biziz. Bunlar milli bütçe ile yapılabilir olsaydı bizden öncekiler de yapardı. Bunlar bu işi bilmez bunlar çırak bile değil.Biz ustalık dönemini yaşıyoruz. Şimdi de büyük ustalığa geçtik.

"Hastaneleri tek çatı altında birleştirdik"

Kızaklarla çekilmek suretiyle, kış mevsimlerinde hastanelere götüren hastalarımız vardı. Şimdi biz paletli araçlar götürerek, hastalarımıza hizmet sunuyoruz. Sağlıkta devrimi biz gerçekleştiriyoruz.

Ortak miting kararı

Cumhur İttifakı ile ortak mitingi arzu ederim. Final mitingi ortak yapsak, isabetli olur diye düşünüyorum. Ama bu sadece benim kararını verebileceğim bir şey değil.

Almanya ile ilişkiler

Şu an itibariyle gerçekten Avrupa bazı ülkeler dışında bir akıl tutulması geçiriyor. Almanya ile o kadar güzel şeyler konuşuyoruz ama bakıyorsunuz yine bu terör örgütlerine başta PKK ve FETÖ olmak üzere kapılarını açıyor. Bunların altında yatan gerekçe 'biz böyle yaparsak, Türkiye'yi köşeye sıkıştırırız' diye düşünüyorlar.

Şunu bilmeleri lazım, biz sizinle NATO'da beraberiz. Birlikte küresel bir gücüz. Benim yaklaşık 5 milyon insanım var sizde. Bunların yanında 1 milyon çifte vatandaşım var.

ABD ile ilişkiler

Özellikle ABD'de başkanlık dışında yapılanma farklı bir şey. Pentagon farklı, CIA farklı. Hepsinin farklı bir metodu var. Biz Trump ile farklı bir süreci başlatacağımıza inanıyorduk, hala da inanıyoruz. Suriye'nin kuzeyinde 5 bin TIR silah göndermeleri tabi, bu yaklaşımı hiç iyi bulmadım. Siz bu silahları kime neden gönderiyorsunuz?

ABD ile NATO'da olan birlikteliğimiz ve stratejik ortaklığımız kabul görmesi lazım. Kabul görmediği zaman, biz de değerlendirmelerimizi yapmak zorundayız."

GÜNDEM
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Eyice için başsağlığı mesajı