Cumhurbaşkanı Erdoğan: Her türlü desteğe hazırız

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak Cumhurbaşkanı Salih ile ortak basın toplantısında konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Çatışmalardan zarar gören yerlerin imarı başta olmak üzere Irak'taki altyapı ve kalkınma projelerine katkı sağlamaya hazırız" dedi.

Yeni Şafak
Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan

Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih, resmi görüşmelerde bulunmak üzere Ankara'ya geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Salih'i resmi törenle karşıladı. Baş başa görüşmenin ardından iki lider basın toplantısında kritik açıklamalarda bulundu.

İşte Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları...

DESTEĞE HAZIRIZ

Irak’ın DEAŞ’a verdiği mücadeleden muzaffer çıkmıştır. Tabi bedeli ağır olmuştur. Binlerce Iraklı kardeşimiz şehit olmuştur. Türkiye Irak’a güçlü destek vermiştir.

Her alanda her türlü desteği vermeye hazırız. Irak’ın kendi ayakları üstünde durması son derece önemlidir. Bu konuda da başarı sağlayacağına inanıyorum. Irak’ın yeninde imarı için 5 milyar dolar taahhüt etmiştik. Çalışmalarımızı hızlandırdık.

İŞBİRLİĞİ ANLAŞMASININ BİR AN ÖNCE YÜRÜRLÜĞE GİRMESİNİ ARZU EDİYORUZ

Türk özel sektörü Irak ekonomisinin canlandırılması için her türlü imkana sahiptir. Kapsamlı ekonomik işbirliği anlaşmasının bir an önce yürürlüğe konulmasını arzu ediyoruz. Irak ile güvenlik alanında temas ve işbirliğini geliştirmek istiyoruz.

DEAŞ, PKK ve FETÖ Irak için de tehdit oluşturmaktadır. Terörle mücadelede başarı için birlikte çalışmanın öneminin farkındayız. İşbirliğini derinleştireceğiz.

Irak Cumhurbaşkanı Salih'in konuşmasından satır başları:

ÇOK NET BİR MESAJIMIZ VAR!

Ankara’ya Irak cumhurbaşkanı sıfatıyla gelmiş olmaktan mutluyum. Çok net bir mesajımız var. O da ırak artık yeni dönem girmek üzere yeniden imar ve kurumsal yapısıyla güçlenerek bölgede güçlü bir ülke olarak hak ettiğimiz konumda olmayı arzulamaktayız. Kardeş Türkiye’ye her alanda ortak iş birliği mesajıyla geldik.

Türkiye ve ırak iki komşu ülke. Gerçek anlamda stratejik ortaklığı arzulamaktadır. Bölgemizin yeniden yapılanması için artık zamanı geldiğini belirttim. Artık dışarıdan bir takım vesayetlere ihtiyaç duymamaktayız. Irak ve Türkiye sahip olduğu stratejik konumu ile çok şey yapabilirler.

Türkiye’nin Irak’ta terörden arındırılmış bölgede yeninden imarı için katkılarını bekliyoruz. Irak’a ben sizden aldığım enerjiyle gideceğim. İlişkimizin stratejik şekilde gelişmesi için çalışacağım.

GÜNDEM
Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih Türkiye'de

GÜNDEM
Erdoğan’ın ilk konuğu Salih